Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da adının geçtiği soruşturmada, Başbakanlık’tan izin talebinin olmadığını söyledi. Ancak, soruşturmaya bakan Başsavcıvekili Özden Doğan’ın Fidan ismini ve ‘izin yazısı yazacağım’ bilgisini medyaya verdiği öğrenildi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adının geçtiği Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili soruşturmada Başbakanlık’tan izin isteneceği bilgisini doğrulamadı. Ancak, soruşturmaya bakan Başsavcıvekili Özden Doğan’ın Fidan’ın adını ve ‘Başbakanlık’tan Fidan için izin isteyeceğim’ bilgisini özellikle verdiği öğrenildi.
KOVUŞTURMA KARARI YOK
Zamanlaması dikkat çeken haberle gündeme gelen gelişmeyle ilgili Yeni Şafak’a konuşan Başsavcı Sayın, soruşturmayı doğrudan değil, olayda şehit düşen pilotların ailelerinin suç duyurusu üzerine başlattıklarını söyledi. Tahkikatın halen sürdüğünü belirten Sayın, soruşturmada şu an için ‘takipsizlik’ ya da ‘kovuşturma’ şeklinde bir karar aşamasına gelmediklerini kaydetti.
YAZI YAZILMADI
Sayın, Hakan Fidan hakkında soruşturma başlatılması için Başbakanlığa yazı yazıldığını doğrulamadı. Sayın ‘Bu konuda tahkikat halen sürüyor, böyle bir durum yok’ demekle yetindi. Şehit ailelerinin müracaatı üzerine soruşturma açan savcının TMK 10. Maddeyle Yetkili Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekili Özden Doğan olduğu öğrenildi.
2. MİT KRİZİ Mİ İSTENDİ?
İmralı ile görüşmelerin gündem oluşturmasının ardından yaşanan gelişme ve Başsavcı Sayın’ın açıklamaları dikkate alındığında süreçteki şüpheli noktalar dikkat çekti. Şehit pilot Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesinin avukatı, 22 Haziran 2012’de uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesinde ihmali olan görevlilerle ilgili 21 Aralık’ta suç duyurusu yapmasına rağmen, 10 gün sonra soruşturma başlatıldığı duyuruldu. MİT Müsteşarı’nın İmralı’da Öcalan’la görüşmeye gittiğinin ortaya çıkmasından sonra adliyenin tatil olduğu 1 Ocak günü ‘Fidan’a soruşturma’ şeklinde haberin servis edilmesi 7 Şubat 2012’dekine benzer bir krizin çıkarılmak istediği şeklinde yorumlandı.
BAĞLANTI MUĞLAK
Suç duyurusunda MİT Müsteşarı’nın da soruşturulması istendi. Ancak, Fidan’a soruşturma haberi gündem oluşturmasına rağmen, MİT’in uçağın düşürülmesinde hangi ihmalinin bulunduğuna açıklık getirilmedi. Uçağın, MİT’in bir radar sistemini test etmek için havalandığı ileri sürüldü. Resmi makamlarca doğrulanmayan iddianın hangi gerekçeyle ‘görevi ihmal’ kapsamında soruşturmaya konu edildiği ise açıklanmadı.
KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Savcılığı, Oslo’da görüşmelerini gerekçe göstererek Hakan Fidan ve 5 MİT’çiyi ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağırmıştı. 7 Şubat 2012’de ortaya çıkan gelişme krize neden olurken, hükümet, yasal düzenlemeyle MİT mensuplarına soruşturmayı Başbakanlık iznine bağlamıştı.
‘Resen soruşturma’ haberine yalanlama
Malatya Başsavcılığı, Suriye’nin düşürdüğü savaş uçağı ile ilgili soruşturma nedeniyle Hava Kuvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın re’sen soruşturmaya dahil edildiği iddialarını yalanladı. Şehit pilotların yakınları tarafından Org. Erten ve Fidan hakkında suç duyurusu ihtiva eden bir başvuruda bulunduğu hatırlatılatılan Başsavcılık açıklamasında, ‘İhbar dilekçesinde ismi geçen kişi ve olaylar hakkında Başsavcılığımızın görev ve yetkileri dahilinde olan olaylar hakkında gereği yapılırken, yetki ve görev dahilinde olmayan kişi ve olaylara ilişkin olanlar kanunlara göre yetkili ve görevli olan birimlere iletilecektir’ denildi ve ‘Resen soruşturma’ haberleri yalanlandı. (Yeni Şafak)