Anasayfa / GENEL / Gün Akif’i anlama günü
akif-ersoy1

Gün Akif’i anlama günü

Bugün milli şair Mehmet Akif Ersoy’un 76. vefat yıl dönümü… Ersoy ölümünün yıl dönümünde düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

TWITTER’I SALLADI

#MehmetAkifErsoyNurİçindeYat etiketiyle Twitter’da M. Akif Ersoy “trending topic”te zirveye ulaştı, en çok konuşulan konu oldu.

Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet’in kuruluş döneminin önemli fikir adamlarından şair Mehmet Akif Ersoy, Mücadeleci kişiliğiyle tanınıyordu. Kendi devrinde batıcılık, milliyetçilik gibi etkin olan fikir akımlarına karşı İslam’ı savundu. Çıkardığı Sebilürreşad dergisi son dönem dergisiyle İslam’a yapılan saldırılara cevap verdi. Mehmet Akif, Osmanlı’nın ve İslam dünyasının kurtuluşunun İslam’a sıkı sıkı bağlanmakta geçtiğini anlattı.

Akif, işte tam bu noktada İslâm’ı aslî şekliyle yeniden gündeme getirmeye çalıştı. Ona göre “Müslüman namı altındaki cemaatin çoğu İslâm’ın aslından ve dosdoğru şeklinden alabildiğine gafil”di. Çünkü hakikatin aslı hurafelerle örtülmüştü.  Bu yüzden tek çare “Kur’an İslamı”na yani “asıl kaynağa” dönmekti.

Şu mısralar onun bu düşüncesini anlatır:

Doğrudan doğruya Kuran’dan alıp ilhamı

Asrın idrakine söyletmeliyiz İslamı

Cumhuriyet döneminde Dindar insanları damgalayıp, öcü gibi gösteren zihniyet Akif’in de karşısına çıkmıştı. Kendisine mürteci, İslam’a irtica diyenlere şöyle cevap vermişti:

Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu…

İrticanın şu sizin lehçede ma’nası bu mu?

Mehmet Akif’in hayatı

Mehmet Akif ERSOY 20 ARALIK 1873 yılında İSTANBUL’da doğdu. Babası, Fatih Camii ders-i amlarından İpek’li Tahir Efendi’dir. Orta öğrenimini Fatih Merkez Rüştiyesi’nde ve Mekteb-i Mülkiye İdaresi’nde gördü. İdadi öğrenimini bitirdiği yıl Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’ne girdi, okulun baytarlık bölümünü birincilikle bitirdi. (1893)

Ziraat Nezareti Umur-i Baytariye Şubesine girdi. Meşrutiyetin ilk döneminde Ziya GÖKALP’in öncülüğüyle başlayan” “Türkçülük” akımına karşı “İslam Birliği” görüşünü benimsedi. Bir süre sonra Anadolu’ya geçerek Birinci Büyük Millet Meclisinde BURDUR milletvekili olarak görev yaptı. (1920-1923) Yine bu yıllarda “İstiklal Marşı” nı yazdı. (1921); zafer kazanıldıktan sonra İSTANBUL’a döndü; şapka kanunu, laiklik vb. gibi siyasal ve toplumsal hareket ve devrimleri kendi inanç ve ideallerine aykırı gördüğü için TÜRKİYE’den ayrıldı. Mısırlı Prens Abbas Halim Paşa’nın çağrılısı olarak MISIR’a gitti.

Tedavi için döndüğü İstanbull’da 1936 senesinde vefat etti.

Mehmet Akif ERSOY milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir yapıya sahipti. Şair ruhlu, vatan ve İslam dininin heyecanlarıyla dalgalanan, edebi bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı, meşhur ince bir ruh haline sahip bir Müslüman Türk şairidir. İstiklal Marşını yazmış olması dolayısıyla “Milli Şair” ismini almaya hak kazanmıştır.

Şairin en büyük eseri Safahat genel adı altında toplanan şiirleri şu kitaplardan oluşmuştur:

1. Kitap: Safahat (1911)

2. Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912)

3. Kitap: Hakkın Sesleri (1913)

4. Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914)

5. Kitap: Hatıralar (1917)

6. Kitap: Asım (1924)

7. Kitap: Gölgeler (1933)

MEDYAGUNDEM

akif1

Vefatının 80. yıldönümünde ilk kez ortaya çıkan belge

‘Milli şair’ Mehmet Âkif Ersoy’un Milli Mücadele’ye katılışındaki tartışmalara nokta koyacak gizli belge gün yüzüne …

bedr1

Cizre’de emniyet müdüründen duygulandıran anons

Cizre’de operasyonun ardından emniyet müdürlüğünden güvenlik güçlerine anons yapıldı. Emniyet müdürü Mehmet Akif Ersoy’un şiirini …

akif2

Mehmet Akif Ersoy’dan yeni yıl mesajı!

İstiklal Marşı’nın yazarı şair Mehmet Akif Ersoy, İstiklal mücadelesi veren bu milletin zaman içerisinde nasıl …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir