Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Akın İpek’le ilgili, borsada manipülasyon gerekçesiyle hapis isteyen 2 raporun, SPK’daki paralel yapı mensuplarınca hasır altı edildiği ortaya çıktı.
SABAH, Fethullah Gülen için “Gerekirse tüm mal varlığımı veririm” diyen Akın İpek’le ilgili skandal bir belgeye ulaştı. Akın İpek’le ilgili hapis cezası isteyen ve “halkın parasıyla borsada manipülasyon” yaptığını ortaya koyan 2 raporu SPK’daki Gülencilerin yok ettiği anlaşıldı. Sermaye Piyasalası Kurulu (SPK) bir ihbar üzerine 2006’da Gülen grubuna yakınlığı ile bilinen işadamı Akın İpek ailesinin Koza Davetiye hisselerine ilişkin inceleme başlattı. İnceleme sonunda 2 rapor hazırlandı. Koza Davetiye’nin 2003’te gerçekleşen halka arzının ardından halka arz gelirleri ile açıkça manipülasyon yaptığı tespit edildi. Raporlarda, Akın İpek aleyhine 2 yıla kadar hapis ve ağır para cezası öngören “emniyeti suiistimal” ve “güveni kötüye kullanmak” suçlamaları ile Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması istendi.
UYARI CEZASIYLA KURTULDU
Akın İpek’e hapis cezası isteyen raporlar, SPK’ya 16.08.2007 tarihinde teslim edildi. Rapor için “teslim fişi” alınırken, dosya numaraları 2134 ve 2147 olarak resmi kayıtlara girdi. Ancak, bu resmi raporların paralel yapının devreye girmesiyle yok edildiği anlaşıldı. Raporlar arşivden silindi. Silme işleminin ardından raporları yazan uzmanlar yurtdışı eğitime gönderildi. Akın İpek’le ilgili raporların yeniden yazılması için Gülenci uzmanlar görevlendirildi. Yeni uzmanlar da suç duyurusu yerine şirkete sadece uyarı verilmesiyle yetinilmesini istedi. Koza Grubu uyarı cezasıyla kurtuldu. Tarihe karışan ve resmi evrak numarası verilen raporlara SABAH ulaştı. Raporlar, Koza Grubu’nun 2003’te gerçekleştirdiği Koza Davetiye’nin halka arzı sonrası nasıl bir manipülasyon yaptığını gözler önüne seriyor:
Koza Davetiye’nin 2003’teki halka arzından bugünün para değeri ile yaklaşık 12 milyon TL gelir elde edildi. 3.7 milyon TL’si önce şirket çalışanı H.A tarafından çekildi. Bu paranın 3.5 milyon TL’si Akın İpek’in talimatı ile aynı gün şirkette çalışan, bayilik yapan Y.Ş, T.G. , T.G., R.G., H.U.S. ve M.E.Ş.’ye aktarıldı. Benzer şekilde halka arz gelirlerinden 1.8 milyon TL İpek Matbaacılığa aktarıldı. Yine şirket çalışanları tarafından çekilen tutar K.A.’ya verildi.
Parayı alıp kullananların tamamı paranın kendilerine Akın İpek’in borcu olduğu gerekçesiyle verildiğini savundu. Koza Grubu paraların şirket ortaklarının şahsi işlemleri nedeniyle ödendiğini savunsa da, para gönderilen şahıslardan geri dönen paraların şirket hesaplarına kaydedilmesi Koza’nın savunmasını boşa çıkardı.
SUÇUN FAİLİ AKIN İPEK
Para transfer edilen kişilerin Koza Davetiye’nin bayileri ve eski çalışanı ile akraba oldukları tespit edildi. Bu kişiler Koza Davetiye hisselerinde yüksek alım ve satım yapıp şirketin hisselerinde yüksek işlem hacmi sağlayarak yatırımcı yanıltıldı ve şirketin borsada değer kaybetmesinin önüne geçildi. Bu dönemdeki işlemlerin yüzde 18’i, sadece para transfer edilen O.K. tarafından gerçekleştirildi.
Banka hesapları üzerinden yapılan incelemelerde paraların nakdi olarak çıkmadığı sadece kayden yapıldığı belirlendi. Koza ile banka bilgilerinin çeliştiği tespit edildi. Halka açık şirketin defter kayıtlarının gerektiği gibi tutulmadığı, verilerin çeliştiği belirtilerek, SPK Kanunu gereği şirketin açıkça yatırımcıları kandırdığı vurgulandı, soruşturma açılması talep edildi.
Yok edilen raporda Akın İpek için “suçun faili” ifadesi kullanıldı, İpek hakkında TCK’nın 508 ve 510’uncu maddeleri uyarınca işlem yapılması istendi. İpek’i suçlayan detaylar raporda şu şekilde yer aldı: “Koza Davetiye’nin halka arz gelirlerinin amacı dışında kullanılmasının istenerek gerçekleştirildiği, zira halka arz gelirlerinin Koza Davetiye Yönetim Kurulu Başkanı ve ortağı Akın İpek’in talimatları çerçevesinde başkalarına transfer edildiği, olayın gizlenmesi amacıyla kayıtlara farklı yansıtıldığı ve kurulumuza bu yönde bilgilerin verildiği… Halka arz gelirlerinin Akın İpek’in talimatları çerçevesinde başkalarına transfer edilmiş olması ve hesaplarına para gönderilen kişiler tarafından para transferinin nedeni olarak Akın İpek olan borç-alacak ilişkisi olduğunun ifade edilmiş olması nedeniyle suçun failinin Akın İpek olduğu tespit edilmiştir. Koza Davetiye’nin halka arz gelirlerinin bir kısmının Akın İpek’in talimatları ile amacı dışında kullanılmış olması nedeniyle İpek hakkında TCK’nın 508 ve 510’uncu maddeleri uyarınca Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını… İpek Matbaacılık’ın 2002 ve 2003, Koza Davetiye’nin 2003 yasal defterlerinin gerçeğe aykırı kayıt yapılmış olması nedeniyle Akın İpek hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasının uygun olacağı sonuçlarına ulaşılmıştır.” (SABAH)