Paralel yapının himmet adı altında haraç almasıyla ilgili 19 ilde operasyon başlatıldı. Eski polis şefleri ile bürokratların da aralarında bulunduğu 66 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Yurt dışına kaçmak üzereyken tutuklanan Avukat Memduh Oğuz’un bilgisayarında yüzlerce işadamından zorla alınan himmete ilişkin belgeler çıktığı, paraların ABD’deki Yahudi senatörlere gönderildiği öğrenildi.
Paralel yapıya yönelik dün sabah saatlerinde Konya merkezli 19 ilde operasyon başlatıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada aralarında eski Konya İl Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, dönemin KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün, eski İzmir KOM Şube Müdürü Mehmet Erikoğlu, eski Bitlis İl Emniyet Müdürü ve GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin ve paralel yapıyla ilişkileri tespit edilen işadamlarının da bulunduğu 66 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.
Haklarında gözaltı kararı bulunan emniyet mensuplarının tamamına yakınının farklı dönemlerde Konya’da görev yaptıkları öğrenildi. ‘Fethullahçı Terör Örgütüne üye olmak’, ‘soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek’ ile suçlanan bu kişilerin Emniyet, Adliye, Maliye ve SGK’da örgütlenen paralel yapının imkanlarıyla işadamlarından haraç topladıkları belirtiliyor.
OPERASYONDAN KISA SÜRE ÖNCE FİRAR
Operasyon kapsamında çok sayıda ev ve iş yerinde arama gerçekleştirildi. Gözaltı kararı bulunan 66 kişiden 43’ünün gözaltına alındığı kaydedildi. Aramalarda Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Soner Cesur, işadamlarından Ali A., İbrahim K., Ercan D.’nin operasyondan önce yurt dışına çıktıkları öğrenildi. Paralel yapıya yakın Mevlana Üniversitesi Rektörü Bahattin Adam da gözaltına alınan isimler arasında yer alırken, Ercan Taştekin ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
HYSK VE MASAK RAPORU DOSYADA
Konya’da işadamı Nusret Argun’un şikayetiyle başlayan soruşturmanın daha sonra onlarca işadamının şikayetleriyle çok daha büyük boyutlara ulaştığı öğrenildi. HSYK, MASAK ve İçişleri’ne bağlı Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporlar da soruşturma dosyasına girdi. Aralarında eski Konya KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün’ün de olduğu emniyet görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye müfettişleri’nce inceleme gerçekleştirildi.
SUÇA KARIŞAN 18 POLİS AÇIĞA ALINDI
İncelemeler sonucunda ismi geçen emniyet görevlilerinin ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal etme’, ‘suç uydurma’, ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçlarına karıştıkları tespit edildi. Mülkiye müfettişleri’nin incelemeleri kapsamında 18 emniyet görevlisi açığa alındı. Mülkiye müfettişleri’nin tesbitlerinin ardından Konya’da hukuksuz işlem ve usulsüzlükleri tesbit edilen emniyet görevlilerinin yürüttükleri onlarca soruşturmada görev alan adli personel ve bu kişilerle bağlantımı avukatlar hakkında HSYK müfettişleri’nce de inceleme yapıldığı belirtildi.
ABD SENATÖRLERİNE BAĞIŞ DEŞİFRE OLDU
Soruşturma dosyasındaki MASAK raporuna göre ise, ‘Amerika’daki bir okula gönderilecek’ diye toplanan himmet paralarının ABD’deki Yahudi senatörlere gönderildiği tespit edildi. Raporda, ABD’deki senatörlerin, aldıkları bağışları açıklamak zorunda olduğu ve paralel yapıdan gelen bağışları resmi makamlara bildirdikleri ifade edildi.
Konyalı iş adamlarından zorla himmet toplayan şebekenin arşivi ise Konya’da yurt dışına kaçmak üzereyken tutuklanan Avukat Memduh Oğuz’un ofisinde bulunan bilgisayarla ortaya çıktı. Polis, bu bilgisayarda paralel yapıya zorla bağış yapmak zorunda bırakılan 1000’in üzerinde sanayici ve işadamının ismine ulaşınca şüphelilerin kaçma ihtimaline karşı soruşturmaya hız verildiği öğrenildi,
İŞADAMLARI ŞİKAYETÇİ
Polisin ifadesine başvurduğu işadamları ise zorla himmet toplayan kişilerden şikayetçi oldu. Oğuz’un ofisinde ele geçirilen harddiski inceleyen emniyet güçleri, himmet toplamak için işadamlarıyla iletişime geçen paralel yapı üyelerini de tespit etti.
YENİ HARAÇ LİSTESİ
Çok sayıda işadamından zorla himmet toplayan kişilerin, himmet vermek istemeyenleri Emniyet ve Maliye’deki uzantıları aracılığıyla tehdit ettikleri de belirlendi. Polisin ulaştığı bilgilere göre himmet adı altında haraç toplayan, bağış senetlerini zorla tahsil etiği belirtilen şebekenin her iş kolu için ayrı sektör imamı tayin ettiği, himmetleri bu imamlar üzerinden topladığı öğrenildi. Dün yapılan baskınlarda ele geçirilen onlarca belgenin ardından çeşitli iş kollarıyla bağlantılı yeni haraç listeleri çıkabileceği belirtiliyor. Konya merkezli “Paralel Yapı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında düzenlenen operasyon ile örgütün Türkiye çapındaki tüm finans kaynaklarına ulaşıldığı iddia ediliyor.
İFADE VERECEKLER
İfadeye çağırılan işadamlarından bazılarının örgütün halen tehditlere devam ettiğini söylediği de kaydedildi.
Dosya kapsamında Konya Barosu avukatlarından Memduh Oğuz ABD’ye gitmek için Konya Havaalanında, sekreteri F.N.P. Selçuklu ilçesinde 11 Mayıs’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, Memduh Oğuz hakkında, “Fethullahçı terör örgütüne üye olma”, “Resmi belgede sahtecilik” ve “Adli görevi kötüye kullanmak”, F.N.P. hakkında ise “Fethullahçı terör örgütüne üye olma” suçlamaları bulunduğu bildirilmişti.
SİLAH VE PARAYIAÇIKLAYAMAMIŞTI
F.N.P’nin aracının bagajındaki, hukuk bürosundan aldığı tespit edilen 500 bin lira tutarındaki döviz, altın ve TL ile ruhsatlı tabanca ve mermilere de el konulmuş, zanlının “Para ve altınların Oğuz’a ait olduğunu”, Oğuz’un ise bunları “Gayrimenkul satışından ettiğini” söylediği öğrenilmişti. Oğuz, 10 şehirde kurduğu avukatlık büroları ile haraç toplamakla suçlanıyor.
YARGIYA MÜDAHALE
Bazı dönemlerde yargı kararlarına müdahale edildiği, şüphelilerin, kendi lehlerine karar çıkarmak için bilirkişi heyetlerini “ayarladığı” ileri sürüldü. Operasyon kapsamında daha önce tutuklanan avukat Oğuz’un, Selçuk Üniversitesine ait bir arsanın Mevlana Üniversitesine devri ile ilgili de usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti.
AVUKAT, ANKARA’DA İFADE VERMİŞ
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan paralel yapının ‘para abisi’ Oğuz’un Ankara merkezli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın paralel yapıya yönelik yürüttüğü soruşturmada da ifade verdiği ortaya çıktı.
Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen avukatlardan sorumlu 3 imam ile İstanbul Bakırköy’den sorumlu imamın yurtdışına kaçtığı belirtildi.. Listede, avukatlardan sorumlu Konya bölge imamı ‘Sabit’ kod adlı A.Y., ‘Fatih’ kod isimli Y. T. ve M. E.’nin isimleri var. Ancak avukatlardan sorumlu 3 imamın da, paralel yapı operasyonu kapsamında avukat Memduh Oğuz’un tutuklanmasının ardından yurt dışına kaçtıkları tespit edildi.
YARGI İMAMI KURTARMIŞ
Firari durumda bulunan bir diğer şüpheli ise örgütün İstanbul Bakırköy’den sorumlu imamı C.Ş. Firari imam C.Ş.’nin geçtiğimiz yıllarda Konya’da yürütülen soruşturmalarda adı geçen şüphelileri, örgüte yardım ettikleri takdirde dosyalardan çıkardığı öğrenildi. C.Ş’nin çeşitli soruşturmalardaki şüphelileri dosyadan çıkarttırabilmek için Konya’daki Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği’nin (AKTİSAD) eski Başkanı A.A. ile irtibata geçtiği, A.A.’nın da emniyet ve adliyedeki paralel yapı mensupları ile görüşerek bu kişileri dosyadan ayıkladığı belirlendi.
ONUN EVİNE TEDBİR YOK
Konya’da bir yeminli Mali Müşavirlik şirketinin sahibi olan ve paralel yapıya yakın Mevlana Üniversitesi ve para toplama vakfı GESAV’da Mütevelli heyetinde yer alan Ali E.’nin de gözaltına alındığı öğrenildi. Okyanus Şirketler grubuna yönelik operasyonda şirketin sattığı 300’ün üzerinde daireye tedbir konulmasına rağmen sadece Ali E.’nin satın aldığı eve tedbir koyulmadığı ortaya çıkmıştı. Ali E.’nin, paralel yapının Maliye Bakanlığı teşkilatında kilit rol oynayan kişilerden biri olduğu iddia ediliyor. Paralel medyanın operasyonun sadece Okyanus Şirketi’ne yönelik yürütülen soruşturmada görev alan emniyet görevlilerine yönelik olduğunu iddia etmesi ve zorla himmet toplama konularına hiç değinmemesi ise dikkat çekti.
Gözaltına alınanlar arasında eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Halis Çalış ile bir dönem Konya’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan Anadolu Atayün de bulunuyor. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çalış teslim oldu.
‘HENÜZ BELLİ DEĞİL’
Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Çalış, gazetecilerin, “Hakkınızdaki iddialara ne diyorsunuz, neden gözaltına alındınız” sorusu üzerine, “Henüz hiçbir şey belli değil” dedi. Sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Anadolu Atayün ise, gazetecilerin, “hakkınızdaki iddialara ne diyorsunuz” sorusuna “Kolay gelsin” diyerek cevap verdi.
HİMMET TOPLAYAN KİŞİ DE GÖZALTINDA
Gözaltına alınanlar arasında isimleri tespit edilenler şöyle: Eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Halis Çalış, bir dönem Konya’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yapan Anadolu Atayün, Mevlana Üniversitesi eski Rektörü Bahattin Adam, AKTİSAD’ın kurucu başkanı Naim Çıtır, iş adamlarından para topladığı tespit edilen Rahim Fındık. Operasyonda gözaltına alınanların sayısının 43’e ulaştığı, adreslerinde bulunamayanlar için de yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.
(Mustafa Sait Özkan, Cihat Arpacık/Yeni Şafak)