Paralel örgütün en büyük finansörlerinden olan İpek Grubu’nun, Gümüşhane’deki maden işletmesi üzerinden devleti yaklaşık 10 milyon lira zarara uğrattığı ortaya çıktı. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, Gümüşhane Mastra’daki maden ocağından elde ettiği kazancın yüzde 30’luk devlet payını ödemeyerek sağladığı haksız kazanç, Sayıştay raporlarına yansıdı.
SÜMENALTI ETTİLER
Vurgun, Sayıştay denetçileri tarafından Gümüşhane Özel İdare hesaplarının incelemesi sırasında ortaya çıkarıldı. Vurgun miktarı, 3 yıl toplamında 9 milyon 640 bin 555 lirayı buluyor. İddialara göre; Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin vurgunu denetçiler tarafından tek tek rapora dökülerek Sayıştay Başkanlığı’na iletildi. Ancak Sayıştay’daki Paralel Yapı mensubu kadrolarca raporun sumenaltı edilip yasal sürecin başlamasını engelledi. Raporda özetle “3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında Hazine’ye ait yerlerdeki madenlerden alınması gereken yüzde 1 ila yüzde 4 oranında devlet hakkı ve özel idare payı; Gümüşhane İl Özel İdaresi’ne ödenirken, yüzde 30 fazlalığın beyan edilmediği ve süresinde özel idare hesabına yatırılmadığı anlaşılmıştır” dendi.
İşletme sahiplerinin Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne beyan ettiği ocak başı satış tutarının baz alınarak hesaplamaya gidildiği ve işletmenin beyanı esas alındığında ortaya çıkan zarar miktarı vurgulandı. Ödenmeyen devlet payının, sektör için astronomik bir rakam olduğu belirtilen raporda, “Bu ancak devlet içerisinde devlet olan bir gücün sergileyebileceği usulsüzlük” dendi. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin yaklaşık 10 milyon lirayı, devlet yerine himmet olarak cemaate aktarıp aktarmadığı merak ediliyor. Türkiye’de Gümüşhane’yle birlikte 9 ayrı madene sahip olan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’ye Gümüşhane dışındaki bölgelerde yüzde 30 devlet katkı payını ödeyip ödemediğiyle ilgili inceleme başlatıldı. Koza’nın bölgedeki altın madeni daha önce de mezarlıkların, köylülerin izni dışında taşınması olayıyla gündeme gelmişti
(SABAH)