Anasayfa / GENEL / Gülen örgütünün “Koza”sı Kozak’ı öldürüyor!
koza

Gülen örgütünün “Koza”sı Kozak’ı öldürüyor!

Paralel yapıya yakın Koza Grubu’nun İzmir’deki altın madeni 3 yıldır geçici izinle çalışıyor. Belge olmadan çalışan maden mühürlendi ancak yürütmeyi durdurma kararı çıkartılıp yeniden açıldı.

“Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olmadan çalıştığı için İzmir İl Özel İdaresi tarafından mühürlenen ancak şirket mahkemeye başvurunca yeniden açılan Koza Grubu’na ait Çukuralan Altın Madeni, 3 yıldır geçici izinle çalışıyor. Madenle ilgili açtıkları davalar devam eden Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Arif Ali Cangı, madenin zehir saçtığını söyledi. İzmir’in Bergama ve Dikili ilçeleri arasında yeralan ve 3 yıldır “Çevre İzin ve Lisans Belgesi” olmadan çalışan Koza Grubu’na ait Çukuralan Altın Madeni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, çevre izni olmadan çalışan işletmelere izin işlemlerini tamamlamak üzere verdiği sürenin 31 Ocak 2013’te dolması üzerine, aynı gün İzmir İl Özel İdaresi tarafından mühürlendi. Ancak şirketin başvurusu üzerine idare mahkemesi yürütmeyi durdurunca, Kozak Yaylası’ndaki maden yeniden açıldı.

SU SEVİYESİNİN ALTINA İNDİ
Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Arif Ali Cangı madenin, Nisan 2010’da İzmir İl Özel İdaresi’nden bir yıllık deneme izni alarak faaliyete geçtiğini, bu süre dolunca da 1. sınıf gayrisıhhi müessese işyeri açılma ruhsatı alarak çalışmaya devam ettiğini söyleyerek, “Bu iki izin ‘Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ olmadan verilemez. Bir yıllık verilen geçici faaliyet belgesinden sonra 6 ay içinde Çevre İzin ve Lisans Belgesi için başvuru yapılması gerekir. Ancak maden o günden bu yana geçici belge ile faaliyet yürüttü” dedi. Madenin doğaya verdiği zararın dışarıdan da göründüğünü belirten Cangı, “Madene bu süreçte iki kez de kapasite artırım izni verildi. Bizim, Ziraat mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Dikili Belediyesi ile açtığımız davalarda yapılan keşif ve bilirkişi incelemesinde ocaklarının yeraltı su seviyesi altında olduğu kabul edildi. Bu, suların çekilmesi ve kirlenmesi demek. Ayrıca bilirkişi incelemelerinde toz emisyonu olumsuzluğu da kabul edildi. Bunun anlamı da maden ocağı Kozak Yaylası’ndaki bitki örtüsünü mahvetmektedir. Raporlara göre kil oranı düşük olan bölgedeki toprağın geçimliliği yüksek. Keşifte bitki örtüsünün tahrip edildiği, erozyonun başladığı görüldü. Toprağın geçirgenliği nedeniyle yüzeydeki maden kirlenmesinin yeraltına yayılma riski ve erozyon tehlikesi büyük”dedi.

MÜHÜRLENDİ AMA AÇILDI
İzmir İl Özel İdaresi’nce madenin Çevre İzin ve Lisans Belgesi olmadığı gerekçesiyle bir ay önce mühürlendiğini ancak şirketin itirazı üzerine İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve madenin, 11 Ocak’ta yeniden faaliyete geçtiğini anlatan Cangı, “İl Özel İdaresi madeni mühürlemekle yasak savdı. Aslında açılma ruhsatı geri alınmalı, maden tamamen kapatılmalı, alanın eski haline getirilmesi için şirkete süre verilmesi gerekiyor” dedi.

BELEDİYE: HUKUKİ HAKKIMIZ VAR DAVA AÇACAĞIZ
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ÇED bilgilendirme toplantısından 1 gün önce haberdar olduklarını söyleyerek, “Ertesi gün belediye avukatı aracılığı ile hem kaymakamlığa hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazı göndererek yasa gereği ÇED bilgilendirme toplantısının halka duyurulması gerektiğini, fakat bu duyurunun yapılmadığını ifade ettik ve itirazımızı yaptık. Ama bir sonuç alamadık. Gerekirse hukuki hakkımızı kullanıp dava da açacağız. Şirket daha önce de oluşabilecek kamuoyu tepkisinden ya da insanların sağlıklı olarak bilgilendirilmesinden kaçınıp apar topar benzer uygulamalar yaptı” dedi.

3. HAVUZ İÇİN ÇED RAPORU GİZLENDİ
Madendeki 2 siyanürlü atık havuzu dolunca şirketin üçüncü havuz yapmak istediğini söyleyen Cangı, “Bunun için ÇED raporu alınması, rapor için de halkı bilgilendirme toplantısı yapılması gerekiyor. Bu toplantı da 6 Şubat’ta yapıldı. Ancak toplantıyı yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, internetten sitesindeki duyuruda, yerini ve saatine yer vermedi. İtiraz etince, toplantı yapıldıktan sonra eklendi. Müdürlük ayrıca yazılı basındaki duyuruyu da Koza Grubu’na ait Bugün Gazetesi’nde yayınlatmış. Halkın haberi olmadan kendi çalışanlarıyla toplantı yaptılar. Toplantı yeniden yapılmalı” dedi.

‘TARIM ALANLARI VE YERALTI SULARI RİSK ALTINDA’
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise “Maliyeti düşük olsun diye atık depolama havuzunu deniz seviyesinin 150 metre altına inmiş olan açık maden alanına yapacaklar. Sızıntı halinde yeraltı suları tamamen kirlenecek. Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci seraları bölgede yer alıyor. Tarım alanları büyük risk altına girecek. Tarımla geçimini sağlayan köylü artezyenden su çekip tarlasını sulayamayacak. Madenin işletmeye alındığı 8 yıllık ömür biçildi ama bu sürenin çok çok üstüne çıkıldı. Buradaki maden cevheri bitti ama kapatılmıyor. Bölgeyi siyanür çöplüğüne dönüştürecekler” dedi.  (SABAH)

MEDYAGUNDEM

feto-aglama

FETÖ’ye dünyayı dar ettik

Eylül 2016’daki BM Genel Kurulu görüşmeleri öncesi “FETÖ’ye dünyayı dar edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve …

akademisyen

FETÖ’cü sözde akademisyen kovuldu

“Polise askere güvenmeyin. Silahlanın” çağrısı yapan Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mahmut Nihat Kanbur’un …

feto-clinton

Clinton ile FETÖ’nün bağlantısı

ABD’de önümüzdeki Kasım ayında yapılacak başkan seçimlerinde Demokratların başkan adayı Hillary Clinton’un seçim kampanyaları boyunca …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir