Paralel yapının şirketlerinden Koza, seçimden sonra çareyi Kraliçe’nin ülkesine gitmekte buldu. Londra’daki şirkete Türkiye’den para aktarılacağı iddia ediliyor.
Hükümetin seçimlerden güçlenerek çıkıp tek başına iktidarını koruyacağını göstermesi, paralel yapıya yakın olan Koza Grubu’nu harekete geçirdi. “Hocaefendi’nin tebessümüne tüm malımı feda ederim” diyen Akın İpek’e ait Koza Grubu’nun lokomotif şirketi Koza Altın, bunca yıldır yapmadığı hamleyi, AK Parti’nin seçimleri kazanmasının ardından hayata geçirmek için düğmeye bastı. Koza Altın, yurt dışı madencilik girişimleri için 60 milyon sterlin (216 milyon TL) sermaye ile İngiltere’de Koza Ltd isimli bir şirket kurdu. Koza Altın’ın iştiraki olarak kurulan şirketin sermayesinin, Koza Altın’ın sermayesinin çok üstünde olması da dikkat çekti. Koza Altın’ın sermayesi 152.5 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Kasasında 1.1 milyar liraya yakın nakit bulunan Koza Altın’ın, bunca yıldır yurt dışında faaliyet göstermek için harekete geçmezken, seçim sonuçlarının hemen ardından bu adımı atması borsa çevrelerince şaşkınlıkla karşılandı.
ZAMANLAMA MANİDAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim gecesi yaptığı açıklamada, Gülen hareketine ilişkin olarak, “Devlet içinde devlet olmaz. Hangi kurumumuzun içine girmişlerse girmişler. 35-40 senedir nereye sızmışlarsa sızmışlar. Artık bunları hukuk içinde ayıklama zamanı gelmiştir” demişti. Yapılan operasyonda Koza Altın’a bağlı bir iştirak bulunduğuna dikkat çeken borsacılar, madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurt dışına taşınabileceğini ileri sürdü.
MADENLERi KAPATTI
KOZA Grubu’nun İzmir’deki Çukuralan altın madenine durdurma kararı verilmiş, ancak arkasından mahkemeye yapılan itiraz sonrası faaliyetler tekrar başlamıştı. Şirket daha sonra Enerji Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’ni de kapatma kararı almıştı. Son olarak da Koza Altın’ın Eskişehir’de yer alan Kaymaz işletmesinin faaliyeti durduruldu. Koza Altın’ın halihazırda Ovacık, Çukuralan, Çoraklıktepe, Kubaşlar ve Himmetdede madenleri bulunuyor.
SEÇİM SONUCU PANİĞİ ARTIRDI
KOZA Altın’ın, 17 Aralık operasyonunun ardından 28 Ocak 2014’te KAP’a yaptığı açıklama, yurt dışına çıkışın ilk sinyali olarak yorumlanmıştı. O tarihten bu yana gelişmeleri takip eden grup, seçim sonuçlarının ardından yurt dışına çıkmak için harekete geçti. O dönemde maden arama faaliyetleri bütçesinin yüzde 70 oranında azaltılması, madencilik mevzuatının oturmuş olduğu ülkeler başta olmak üzere yurt dışından gelmiş ve gelecek fırsatları değerlendirmeye hız verilmesi kararlaştırılmıştı.
KENDİSİNE YER ARIYOR
İngiltere’nin Afrika’daki yatırımlar için merkez olduğuna dikkat çekilirken, birçok broker veya şirketin merkezlerini Londra’ya taşıdığı vurgulanıyor. Koza’nın da İngiltere üzerinden rotayı Afrika’ya çevirebileceği ileri sürülüyor. Koza, yurt içinde arama ruhsatlarının alınmasında yaşanan sıkıntılardan dolayı arama bütçesini yüzde 70 azaltarak 20 milyon dolara düşürmüş ve yurt dışında ABD, Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Afrika’da fırsatlara bakmaya başladığını daha önce duyurmuştu.
ASIL FATURA YATIRIMCIYA
17 Aralık darbe girişiminin ardından, yayın organları ile cemaate destek veren Koza Grubu’nun bu tavrının faturası yatırımcılara çıktı. 17 Aralık’tan bu yana Koza Altın’ın borsadaki hisseleri yüzde 41 düştü. Şirkette yatırımcıların zararı 600 milyon lira oldu. Koza Altın hisseleri dün de günü yüzde 2.43 düşüşle kapattı.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
* Kasasında 1.1 milyar lira olan Koza, yurt dışına çıkmak için neyi bekledi?
* Ocak’ta KAP’a yurt dışına çıkmayla ilgili açıklama yapılmasına rağmen niçin seçim sonucu beklendi?
* Koza Altın’ın sermayesi 152.5 milyon lira iken, iştirakinin sermayesi niçin 216 milyon lira? (TAKVİM)
Peruklu, kraliçenin donunu yıkamaya mı gittin, söylesene! Altın kaçakçılığından neden dava açılmaz ola, Sarraf Rıza’ya dava açan donu düşüklerin buna neden dava açmadıklarını merak ediyorum.