Nabi Avcı TEOG sınavı öncesi yapılan geniş araştırmanın sonuçlarını SABAH’a değerlendirdi: Devletin okullarına ve öğretmenlerine duyulan güven arttı dershaneye duyulan ihtiyaçsa azaldı. Bu sınav sayesinde öğretmenin performansını ölçmek de mümkün olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1.2 milyon 8’inci sınıf öğrencisinin yarın gireceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı öncesinde MEB’in yaptırdığı ve 5 bin öğretmen ile 5 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleşen araştırma sonuçlarını ilk kez SABAH’a açıkladı. Avcı, öğrenci ve öğretmenlerin yeni modeli benimsediğini, devlet okullarına güveni artırdığını ve dershaneye olan ihtiyacı azalttığını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Avcı, dün SABAH Ankara Temsilciliği’ni ziyaret ederek eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avcı, TEOG araştırmasının verdiği mesaja göre, öğrenci ve öğretmenlerin Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine geçen yeni modeli benimsediklerini, devlet okullarının ve öğretmenin ön plana çıktığını, dershaneye olan ihtiyacı azaltma amacının gerçekleştiğini söyledi.
ÖĞRENCİSİ BAŞARILI OLANA ÖDÜL
Devlet okullarına ve öğretmenlere güvenin arttığını, öğrencilerin dersi derste öğrenmesinin sağlandığını, okullarda hormonlu not uygulamasının ve devamsızlığının azaltıldığını belirten Bakan Avcı, “Bu sınav modeli, okulu ve öğretmeni ön plana çıkardı. Öğretmenlerin müfredat takibini sağladı. Öğrenciler üzerindeki sınav baskısı azaldı. PİSA sonuçlarında Türkiye, öğrencileri okula en devamsızlar arasında yer alıyordu. Çünkü öğrenci okulu bırakıp dershaneye gidiyordu. Şimdi öğrenci biliyor ki dersi derste dinlerse sınavı başarabiliyor” dedi. TEOG sayesinde öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de başarısını analiz edebileceklerini ifade eden Bakan Avcı şunları anlattı: “Okul, sınıf sınıf, öğretmen öğretmen performans değerlendirmesi yapabilecek durumdayız. Hem öğrenciyi hem öğretmeni hem okul yöneticisini hem de soru hazırlama performansını ölçeceğiz. Geçen yıl neredeydin, akademik başarın nasıl oldu? Tüm bunları değerlendirebileceğiz. Ayrıca bir öğretmenin öğrencileri sınavda başarılı ise ödüllendirilecek başarısızsa mesela terfi edemeyecek. Şu anda başarılı bir öğretmeni ödüllendirmek için imkânımız yok. En fazla 23 Nisan törenlerine davet ediyoruz. Başarı belgesi her emekli olana veriliyor. Bunların gerçekten başarıyı simgelediğinin kamuoyu tarafından bilinmesi lazım. Bir de maddi ödül de olmalı. İnşallah geliştireceğiz.”
‘MAHKEMENİN NİYETİ KÖTÜ’
İlk dönem yapılan TEOG sınavında yanlış olduğu tespit edilen bir matematik sorusunun mahkemeye taşındığını hatırlatan Bakan Nabi Avcı, şöyle dedi: “20 matematik sorusundan biri yanlış. Bu sorular 3 aşamadan geçiyor. Soruyu üniversiteden profesörler hazırladı. Sonra 2 ayrı bağımsız komisyon inceledi. Şimdi hatalı soru dava konusu. Biz kendimizi şöyle savunacağız: ‘Bu, herhangi bir yazılıdır. Diğer yazılılarda da çocuklar sınava giriyor veya mazeret sınavına katılıyordu. Orada nasıl ayrı sınav muamelesi yapılıyorsa burada da öyle. Soruların zorluk ağırlıklarını eşitlemek mutlak olarak mümkün değil. Mazeret sınavına girenlerin de sorusu iptal edilemez. Tek sınav olsa o soruyu herkese doğru kabul ederiz. Ancak 2 sınav var. Bu kez de mazeret sınavına girenler itiraz ederler.” Bakan Avcı, son SBS ile ilgili idare mahkemesi kararının medya üzerinden duyurulmasının kötü niyet olduğuna dikkat çekerek, “Biz, mahkemenin bir an önce karar vermesini istiyoruz. SBS 2013 Temmuz’unda idi, yürütmenin durdurulması kararı 15 Ocak 2014’te karne döneminde çıktı. Mahkemenin esastan verdiği kararın da pratikte karşılığı yok. Daha yürütmeyi durdurduğunda ben sınav sonuçlarını yeniden değerlendirdim ve bildirdim. Şimdi, ‘Yeniden oku’ mu diyecekler? Zaten işin içindeki kötü niyet o kadar açık ki. 2 karar da muhatabı olan MEB’e bildirilmeden medyayla paylaşıldı. Üstelik iptal edildi diye verdiler. 31 Mart’ta karar verilmiş. Duyurmaları 16 gün sürmüş. Enteresan” dedi.
‘DÜNYADA BÖYLE BİR SINAV DAHA YOK’
Bakan Avcı sözlerini şöyle tamamladı: “Bir önceki sınav tecrübelerimizle güvenlik önlemlerimizi aldık. Polis, jandarma yardımcı oluyor. Öğretmen, öğrenci ciddi tecrübe içinde sınavı tamamlıyor. 91 bin merkezde 200 bin sınav görevlisiyle 1 milyon 271 bin öğrenciye sınavı başarıyla yapmak büyük iş. Dünyada böyle bir merkezi sınav yok. Öğretmenlerimizi takdir ediyorum. İl, ilçe milli eğitim müdürlerinin çoğunun yeri değişti. MEB’de bürokratik terbiye devam ediyor. Görevinden alınan bunu işine yansıtmıyor.”
OKULLAR, SINAV İÇİN 2 GÜN TATİL
Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci, bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yarın ve öbür gün yapılacak olan ikinci dönem merkezi sınavlara girecek. 8’inci sınıf öğrencileri, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere toplam 6 dersten sınav olacak. İlk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılıları yapılacak. İkinci gün ise Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları uygulanacak. Sınavlar her iki gün de 09.00’da başlayıp, 12.00’de sona erecek. Her bir oturumdan sonra 30’ar dakika dinlenme arası verilecek. Sınavlar 40 dakika sürecek. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavları 55’er dakika, dinlenme süreleri ise 15’er dakika olacak. Sınav nedeniyle ilköğretim okulları da 2 gün tatil olacak.
DİN DERSİNDE ÇARPICI BAŞARI…
İlk dönem gerçekleşen TEOG sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının çok zor olduğunu, çok şikâyet geldiğini, hatta kendisinin de zor bulduğuna dikkat çeken Bakan Nabi Avcı, şu bilgiyi verdi: “İlginçtir merkezi sınav ile yapılan 6 ders içinde öğrencilerin en yüksek ortalama başarı sağladıkları ders din dersi oldu. Soruları zor bulmamıza rağmen öğrenciler başarılı oldular. Çünkü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorular ile müfredat uyumu açısından değerlendirildiğinde en uyumlu ders çıktı. Zor da olsa müfredat uyumu başarıyı getiriyor. Çocuk biliyor ki, sınıftaki öğretmeni dinler, ödevlerini yaparsa sınavda başarısı artar. Öğrencilerin yüzde 50’si bu sınavla motivasyonun arttığını, yüzde 70’e yakını sadece 8’inci sınıf konularından soruların çıkmasının başarısını olumlu etkilediğini söylüyor. TEOG öğretmenleri de müfredat uyumu açısından özenli çalışmaya sevk etti.” (SABAH)