Banka Asya, kanundaki ‘gerekli mali güç’ şartına aykırı davranarak, ev kadını ve hayatta olmayan kişileri banka ortağı yapmış. Gözler usulsüz işlemlere göz yummakla suçlanan BDDK’nın üzerinde.
Bank Asya için yapılan incelemelerde banka için ‘gerekli mali güç’ şartına ilişkin bazı usulsüzlüklere rastlandı. Asya Katılım Bankası A.Ş’nin resmi ortaklık yapısının incelenmesiyle birlikte geriye dönük 10 yıl işlemleri mercek altına alındı. İncelemelerde Bankacılık Kanunu’na uymayan birçok uygulama ile karşılaşıldı. Yapılan incelemelerde Bank Asya’nın ortaklık yapısında bankacılık sisteminin aradığı şartları taşımayan kişilerin bulunduğu ortaya çıktı. Bankacılık Kanunu’ndaki bir bankanın sahip olması gereken ‘gerekli mali güç’ şartına aykırı davranarak, ev kadını ve hayatta olmayan kişileri banka ortağı yapmış olduğu tespit edildi. Şimdilerde gözler usulsüz işlemlere göz yuman BDDK’nın üzerinde.
EV KADINLARINI BANKA ORTAĞI GÖSTERMİŞLER
Bu incelemeler sonrasında Asya Katılım Bankası A.Ş’nin sermaye vasfı olmayan ‘ev kadını’, ‘şu anda hayatta olmayan’ gibi 50 civarında banka ortaklığı şartlarını taşımayan kişileri ortaklık yapısında bulundurduğu belirlendi.
Ortaklık oyunu
Bank Asya’daki fiktif ortaklıklarının (Gerçekte olmayan ortak) olduğunun inceleme birimlerince tespit edil-mesinin ardından Bank Asya yetkilileri bu durumdaki hisseleri alarak diğer ortaklara geçirmeye çalıştıkları da ortaya çıktı.
Abiler işbaşında
BDDK’nın neden araştırma yapmadığı sorusu için sektör temsilcileri bazı anımsatmalarda bulunuyor. Gülen ile telefonda görüşen bir kişinin konuşmalarında BDDK içerisinde kendilerine yakın şahısların isimlerini verdiği konuşmalar hatırlatılıyor. ‘Abi’lerin devreye girerek incelemenin önüne geçtiği belirtiliyor
Kanunu hiçe saymışlar
Bankacılık çevreleri, Bank Asya’nın sayıları 50 civarında olan ev kadını ve hayatta bulunmayan kişilerden oluşan ortaklığındaki ‘gerekli mali güç ve itibara sahiplik’ şartını taşımadıklarını belirtiyor. Benzer şekilde söz konusu ortakların bankacılıkla ilişkileri olmadığı için ‘işin gerektirdiği dürüstlük ve yeterlilik’ şartına aslında ‘sorun’ oluşturduklarını belirtiyor. (YENİ ŞAFAK)