Paralel örgütün bankası olarak bilinen ve Fethullah Gülen’in, ‘Evi, arabayı, arsayı, bileziği sat bankaya yatır’ talimatıyla kurtarılmaya çalışılan Bank Asya’da çöküş hızlandı. Eylül 2013 ile Haziran 2014 tarihleri arasında 9 aylık dönemde 5.8 milyar liralık mevduat çıkışı yaşayan Bank Asya, büyük bir tensikata imza attı. Türkiye genelinde 280 şubesi bulunan banka, 30’u İstanbul’da olmak üzere 80 şubesini kapattı. Bin 500’e yakın personeli de işten çıkardı. Bank Asya, bireysel müşterilerinin kredi kartı limitlerini de haber vermeden dörtte üç oranında düşürdü.
BDDK’DAN SIKI YÖNETİM
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da (BDDK), mali yapısındaki bozulma ve likidite açığı gerekçesiyle 70. madde kapsamına aldığı Bank Asya’da gerçekleşen para akışı ve transferler için sıkı yönetim ilan ettiği öğrenildi. BDDK, eylül ayında bankanın mali yapısını denetim altına alırken, tüm kritik işlemler Uygulama Dairesi Başkanlığı iznine bağlanmıştı. BDDK’nın online izlemeye aldığı bankada, raporlar çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkarmıştı. Murakıpların yaptığı tespitlere göre milyonlarca liralık sorunlu kredi ‘yüzdürme’ tekniğiyle gizlenirken, bu yolla sermaye yeterlilik rasyosu yüksek gösterildi. Ayrıca, kredileri batıran cemaate yakın şirketler de kurtarılmış oldu. Bank Asya’nın borcunu geciktiren müşteriye karz (karşılıksız para borcu /ödünç) vererek geri ödeme yaptırdığı da belirlendi. Yani borcunu geciktirene karşılıksız borç veren banka bir anlamda borcu borçla kapatmaya çalıştı. Bankanın, altı aylık bilançoda yüzde 10 olarak görülen takipteki kredi oranının da yüzde 25 olduğu ortaya çıktı.
ŞUBE AÇMASINA İZİN ÇIKMAMIŞTI
Bankanın karşılık oranlarının sektördeki diğer bankalardan çok düşük olduğu belirlenirken, altı aylık bilançoda 51 milyon TL olarak görülen kârın gerçekte zarar olduğu ortaya çıktı. BDDK raporları, bankanın 735 milyon TL’lik batık krediyi bilançoya aktarmayıp zararını gizlediğini gözler önüne serdi. Bu rakam bilançoda gösterilse, banka 683.4 milyon TL zarar açıklayacaktı. Ayrıca bankanın 20 yeni şube açma talebi de mali yapıdaki bozulma gereçeksiyle reddedildi.
(ERHAN ÖZTÜRK/SABAH)