Anasayfa / GENEL / Gülen örgütüne olimpiyat davası!
gulen3

Gülen örgütüne olimpiyat davası!

IOC, Türkçe Olimpiyatları’na isim hakkı davası açtı. Türk Patent Enstitüsü’ne sızan paralel yapı, kanuna aykırı olmasına rağmen ismin kullanımına izin verdi.

17 Aralık operasyonuyla hükümete darbe girişiminde bulunan Fethullah Gülen cemaatinin organize ettiği Türkçe Olimpiyatları, isim hakkı ihlali nedeniyle ‘davalık’ oldu. Ancak Türk Patent Enstitüsü (TPE) kanuna aykırı davranıp isim hakkını iptal etmeyince, Türkiye 2020 Olimpiyatları’nda devre dışı bırakıldı. ‘Olimpiyat’ isminin dünyada kullanım hakkı Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) ait. Komite tüm dünyada içinde olimpiyat geçen markalara davalar açıyor.

KANUNA AYKIRI
Türkiye’de de isim hakkını korumak için 3796 sayılı ‘İstanbul Kentinde Yapılacak Olimpiyat Oyunları Kanunu’ bulunuyor. Kanunun 17 ve 18’inci maddelerinde, her türlü olimpiyat oyunlarının hazırlık ve düzenlemesinde IOC kurallarına uyulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, olimpiyat ad ve ambleminin ticaret, propaganda ve benzeri amaçlarla kullanılması da izne tabi tutuluyor. Oysa ki, Türkçe Olimpiyatları’nın amblemindeki benzerlik ve ismin ilgili kanuna aykırı olduğu görülüyor. Konuyla ilgili IOC, dava süreci başlattı. Komite, hem kendi içtüzüğü hem de Türkiye’deki yasalara dayanarak açtığı davalarda, kâr amacı gütmediğini, gelirinin sponsorluk, lisans ve yayın üzerinden olduğunu belirterek, markalarının Türkçe Olimpiyatları’nda kullanılmamasını istedi.

ÇİFTE STANDART

Ankara 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi de, içinde olimpiyat geçen markaların kullanım hakkını IOC’de olması gerekçesiyle iptal etti. Bütün bunlara rağmen, cemaatin nüfuz ettiği Türk Patent Enstitüsü ne mahkeme sonucunu ne de IOC’nin başvurusunu dinledi. Yıldız Holding’in SAKA Olimpiyatları markasını iptal eden enstitünün, Türkçe Olimpiyatları’na vize verdi. Bu çifte standart akılları karıştırdı. TPE’nin bu kararı üzerine tek geliri lisans ve yayın hakkı olan IOC, milyarlarca dolar değerindeki ‘olimpiyat’ markasının Türkiye’de koruma altında olmadığını belirtti. Bu durum, Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları’nı kazanmasına da gölge düşürdü. Uzmanlar, “Olimpiyat elemelerinde Türkiye’de marka koruması olmadığına yönelik iddialar rakip şehirler tarafından işlendi. Türk Dili Olimpiyatları gibi organizasyonlarda isim hakkının kanuna aykırı şekilde kullanımı Türkiye’de fikri ve sınai hakların yeterince korunmadığını gösterdi. Bu da Türkiye’ye 2020 Olimpiyatları’nı kaybettirdi” dedi.

TMOK GERİ ÇEKİLDİ
Olimpiyat ad ve amblemini dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koruma altına alan IOC, bu konuda tek yetkili olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ni (TMOK) tayin etti. TMOK, Türkiye’de içinde olimpiyat geçen tüm marka başvurularına karşı dava açma hakkına sahip. TMOK, IOC’nin açtığı davaya müdahil oldu. Ancak Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği’ne karşı açılan E.2012/25 nolu davadan baskı ve tehditler sonucu geri çekildi. Tehditlerin dernekten geldiği iddia edildi. TMOK’un davadan geri çekilmesi Türkiye’yi uluslararası kamuoyunda zor durumda bıraktı. (SABAH)

MEDYAGUNDEM

feto2

Teröristbaşının şifresi çözüldü

Teröristbaşı Gülen’in 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde Amerikan gazetesine verdiği röportajında kullanılan fotoğrafın şifreleri çözüldü. …

darbe

Allah’a değil Feto’ya tapan sapıklar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1’i …

feto

Teröristbaşının son oyunu!

Teröristbaşı Fetullah Gülen, dün bir Mısır gazetesine “darbeyi Atatürkçü ve laik subaylar yaptı, bizim ilgimiz yok” …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir