Paralel yapının yargı içindeki uzantıları başta Star, Yeni Şafak ve Sabah olmak üzere birçok medya organında yayınlanan belgeli haberlere tekzip yağdırdı. Zorunlu tekzipleri, paralel gazeteler “Yalan haberlere tekzip” diye haber yapıyor.
17 Aralık ve 25 Aralık yargı darbesi girişimin ardından, paralel yapının yargı içindeki uzantılarının medya üzerindeki baskısı zirveye ulaştı. Hukuk dışı soruşturmalar, operasyonlar ve skandal dinlemelerin perde arkasını belgelerle ortaya koyan medya organlarına tekzip yağdı. Başta Star, Yenişafak ve Sabah gazetesi olmak üzere birçok medya organında yayınlanan belgeli haberlere, içerikleri iddiaları doğrulayan tekzipler bu gazetelere dayatıldı.
Uygun mahkemelerin verdiği “baskı” gibi kararlarla yayınlanan tekzipleri, paralel yapının yayın organları haberleştirerek “Yalan haberlere tekzip” diye veriyor.
Belgeli habere de tekzip
Pensilvanya’da yaşayan Fetullah Gülen ve paralel yapının Türkiye’deki uzantıları, 17 Aralık ve 25 Aralık soruşturmalarındaki hukuksuzlukları belgeleriyle ortaya çıkaran medya organlarını dava, soruşturmalar ve tekziplerle sindirmeye çalışılıyor. Başta Fethullah Gülen olmak üzere savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Aziz Takçı, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Müdürü Ramazan Akyürek, SGK İstanbul eski Müdürü Ramazan Yıldız, Iğdır eski Valisi Ahmet Pek ve Adana’daki MİT TIR’ına müdahale eden askerlerin arasında bulunduğu birçok kişi mahkemelere koşarak isimlerinin bile geçmediği haberler dahil olmak üzere birçok yayınla ilgili tekzip çıkarttı. İstanbul, Ankara ve Adana başta olmak üzere birçok yerden gelen tekzip kararlarını talep edenlerin, haberlerin içinde geçen “Paralel yapı” ifadesine tepki gösterdikleri için bu istekte bulundukları kaydedildi.
Üst mahkemelerden döndü
STAR’da yayınlanan haberlere son iki ayda yapılan yaklaşık 50 tekzip talebinde “Paralel yapı” ifadesinin hakaret amacı taşıdığı ve haberde adı geçenlerin “kişilik haklarına saldırı” şeklinde yorumladığı belirtildi. Sulh Ceza mahkemelerinden çıkartılan tekzip kararlarına yapılan itirazların bir kısmı kabul edilirken, bir kısmı ise reddedildi. Adana’da MİT TIR’larına yönelik operasyonun soruşturmasını yürüten savcı Aziz Takçı’nın STAR’ın bir haberi için yaptığı tekzip talebi Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, avukatların itirazı üzerine nöbetçi mahkeme tarafından kaldırıldı. Bu durum, tekziplerin çıkartıldığı mahkemelerin paralel yapıya yakın olmalarından dolayı böyle tutum sergiledikleri iddiasını gündeme getirdi. Ankara 5., 14., 19., 20., ve 23. Sulh Ceza Mahkemeleri’nden ayrı ayrı birçok tekzip kararı alan SGK İstanbul eski İl Müdürü Ramazan Yıldız’ın bu taleplerine yapılan itirazların ise üst mahkemeler tarafından rededilmesi de dikkat çekti. Belgeleriyle ve somut gerçekliklerle ortaya konulan iddialarda Ramazan Yıldız’ın paralel yapıya nasıl maddi yardım sağladığı ortaya çıkmıştı. Yüzlerce tekzip talebi ve bu doğrultuda verilen kararlara başka mahkemelerden çıkan ret kararlarında ise “Basının haber verme özgürlüğü” kapsamında tekziplerin yayınlanmamasına hükmedilmesi ise dikkat çekti.
Casusluk haberine sansür
Ankara 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) casusluk iddialarını konu alan haberlerin internet sitelerinden kaldırılmasına karar vermişti. Skandalı kapsayan dönemde TİB’in başkanvekili olan Osman Nihat Şen hakkında bu eylemlerden sorumlu olduğuna dair bir mahkeme kararının bulunmaması gerekçe yapılmıştı. Star, Yeni Şafak, Sabah, Takvim, Akşam, Habertürk, Yeni Asır, Yeni Akit gazeteleriyle, Sontv ve Habervaktim sitelerinin yanısıra Kanal A televizyonunun yetkililerine ulaşan kararda Yargıtay’ın aksi yönde içtihatları yok sayıldı. Ankara 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nin 23 haber için verdiği sansür kararı bir başka mahkeme olan Ankara 9’uncu Sulh Ceza tarafından reddedildi. Kararında, “Haberlerin güncelliğini yitirdiği ileri sürülmüşse de talebin kabulü halinde bir şekilde ülkenin fotoğrafını gelecek kuşaklara aktaran bu arşiv sistemlerinin aşınmasına neden olacağından yerinde bulunmayan talebin reddine…” demişti.
Adı bile geçmeyen haberi tekzip etti
Hukuk dışı skandallarla dolu 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Celal Kara’nın isminin bile geçmediği haberlere soruşturma talep ederek, mahkemelerden tekzip çıkartması da bir başka konu. Kara, “Kişilik haklarına saldırı ve iftira”, “Adil yargılamayı etkilemek” iddialarıyla yaptığı şikayetler sonucu birçok gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. Oysa ki Kara’nın şikayetine konu olan haberlerde adı bile geçmiyor. Bu durum da soruşturma makamlarıyla tekzip kararı çıkartan mahkemelerin kararlarını tartışmalı hale getiriyor. Celal Kara’nın şikayeti üzerine soruşturmalara konu olan haberlerde “Kumpas”, “Paralel yapı” ve “Operasyon savcıları” gibi kelimeler geçtiği için birçok gazeteci hakkında hapis ve para cezaları istemiyle davalar açıldı. (STAR)