Cemaatin iş dünyasındaki çatı kuruluşu TUSKON’a bağlı derneklerin hızla üye kaybettiği ortaya çıktı. 17 Aralık operasyonundan sonra işadamları duydukları rahatsızlıklar nedeniyle bir bir istifa ederken, gelişmelerin cemaate kan kaybettirdiği belirtiliyor.
17 Aralık operasyonuyla hükümete kumpas kuran cemaat kan kaybediyor. Bursa, Kocaeli, Rize ve Erzurum gibi iller başta olmak üzere, cemaatin iş dünyasındaki çatı kuruluşu TUSKON’a bağlı derneklere üye yüzlerce işadamının istifa ettiği belirlendi. Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD)’a üye 450 kişinin istifa dilekçesi vermesinin ardından Kocaeli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (KASİAD) üye 100’e yakın kişinin de istifasını verdiği öğrenildi. Erzurum Girişimci İşadamları Derneği(ERGİAD) mensubu 50’ye yakın işadamının yine yaşananlar nedeniyle TUSKON’a bağlı dernekten istifa ederek cemaatle yolunu ayırdı.
BAĞLAR KOPTU
Dernekler Kanunu’na göre dernek üyelerinin üç ay aidatı ödememesi halinde üyelikten çıkarılması gerekirken, TUSKON’a bağlı dernekler, üyelerine aidat bile sormuyor. Yaşanan süreçte derneğe istifasını vermeyen fakat bağını koparma kararı alan üyelerin, aidatları nedeniyle ilişkiyi kesemediği belirtildi. Derneklerin, aidatını ödemeyen üyelerini kaybetmemek adına yaklaşık 4 aydır, aidatlarınızı ödeyin hatırlatması dahi yapmadığı belirtilirken, pek çok üyenin, üyelik aidatı ödediği için dernek bünyesinde kalmaya devam ettiği ifade edildi. Yaşanan süreçte derneklerle gönül bağlantısını koparan bazı üyelerin de dernek ücretlerini ödemeyerek üyelik bağlarını da koparmayı hedefliyor.
SESSİZ KALAMADILAR
Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Feridun Kahraman, Enerji Komisyonu Başkanı Şinasi Güneş, Eski Başkan Yardımcısı Sertaç Karaalp, Kadın Girişimciler Komisyonu Üyesi Nurcan Özdemir gibi dernek yönetiminde görev alan kişilerin operasyonun ardından yaşanan gelişmelere sessiz kalamayıp istifa ettiği belirlendi. Aralarında Faik Çelik Holding yönetim Kurulu Başkanı Faik Çelik, Tezyaparlar Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tezyaparlar, DOSABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş, Akel Eşarp Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akça, Nuri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Körüstan, Yılmaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yılmaz, MESKAR Yapı Dekorasyon ortaklarından Veysel Mescioğlu, TEM Promosyon ortaklarından Salih Işık, Üçkollar Yapı Dekorasyon Genel Müdürü Sıddık Üçkollar, ses getirecek istifalardan bazıları olarak dikkat çekti.
Herkes kendine yeni bir yol çizdi
Akel Eşarp Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akça: ‘Kurulduğu günden bu yana içerisinde yer aldığım BUGİAD yönetiminden istifa ettim. İşlerimin yoğunluğu bu durumda en önemli etken’ dedi. Derneklerden istifa eden kişilerle ilgili yorum yapmak istemediğini belirten Akça, ’17 Aralık’ta yaşananlar toplumda geniş yankı buldu. Bu durumla ilgili rahatsızlık duyanlar kendine bir yol çizdi. Rahatsız olmayanlar hala devam ediyor’ diye konuştu.
LANETLİYORUZ
Rizeli İşadamı İbrahim Aslıyürek, ‘Müslümanlar hırsız değildir, Müslümanlara hırsız yaftası yapıştırmak için yürütülen Yahudi operasyonudur’ dedi. Aslıyürek: ‘Hükümetler gelir geçer ama ‘Müslümanlar hırsızdır’ yaftası yapıştırmak için operasyon düzenlediler. Yapılanları lanetliyoruz’ diye konuştu.
Yaşananlar rahatsız edici
‘Rize’de iş yapan cemaatle gönül bağı bulunan çok sayıda insanın rahatsızlık duyduğunu belirten Rize Sanayici ve İş Adamları Derneği (RİSİAD) üyesi Bahar Ticaret sahibi Mehmet Üzümcü ‘Yaşananlar rahatsız edici’ dedi. Cemaatle gönül bağının bulunduğunu anlatan Üzümcü, ‘Yaşananlar nedeniyle o gönül bağımızdan ayrıldık. Artık cemaatle bir gönül bağımız yok. Bu nedenle RİSİAD’dan da ayrılacağım’ diye konuştu.
İKİ BAŞLILIK OLMAZ
Türkiye’de eskiden beri hiçbir kurum ve kuruluşun asli göreviyle ilgilenmediğini belirten Üzümcü, ‘Cemaat diyoruz adı üzerinde dini bir kuruluş. Dini işleri icra etmesi lazım ve bu yönde çalışması lazım. Baktık ki son zamanlarda siyasete soyundu. Halkın ‘beni idare et’ diye yetki verdiği insanlarla uğraşıldı. Ona gönül bağı olan devlet kadrolarındaki kişiler devletten emir almak yerine dur abime sorayım demeye başladılar. Devlet yönetiminde böyle iki başlılık olmaz’ dedi.
(Yeni Şafak)
İnanmıyorum! Sıradan insanlardan olan Cemaatin tabanından çıkıp bunlarla artık yolumu ayırdım dese inanırım. İnsanlar gerçekleri biraz geç görebilir. TUSKON’a bağlı derneklerde de bazı istisnalar olabilir. Ama hem paralel yapılanmanın sermayesini kullanacaklar, hem de bu işte biz yokuz demeleri inandırıcılıktan çok uzak olan bu olayın rengi zamanla daha da netleşecektir.
Bu olay Hüseyin Gülerce taktiklerine benziyor. Sanıyorum bu konuda, yani bukalemun gibi araziye uyum sağlama konusunda Feto’nun da bir sürü taktik ve fetvaları olsa gerekir. Tıpkı kılcal damarlarına kadar girip, paçasından tutup aşağı çekene kadar haberi olmamalı gibi!
TUSKON’un inandırıcılığı bir tarafa Afrika gibi ülkelerle olan bağlantılarının anında kesilmesi gerekir ki, Türkiye için gelecek vadeden Afrika’yı da ele geçiremesinler.