Emniyet, yargı ve eğitim bürokrasisinde yapı kuran cemaat, memur ve işçileri örgütleyip sokağa dökmek için sendikalaşmaya başladı.
Yargı, emniyet ve eğitim bürokrasisine yerleşen ‘paralel yapı’ sendikal örgütlenmeyle alt kademeye inip memur ve işçileri sokağa dökme planı yapmaya koyuldu. Yılın başında UFUK Kamu Sendikaları Konfederasyonu adıyla kurulan memur sendikası Ufuk Sağlık- Sen, Ufuk Basın-Yayın Sen, Ufuk Kültür- Sanat Sen, Ufuk Yerel-Sen, Ufuk Bayındırlık- Sen, Ufuk Büro-Sen ve Ufuk Enerji-Sen, Ufuk Kamu Sendikaları Konfederasyonu altında faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı şekilde işçi sendikalarında da örgütlenme TAK İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak başladı. Türk-İş yetkileri sendikaların kurulduğunu doğrularken, “Henüz üye toplanamadı. Sendikayı kimin kurduğuna dair kayıtlar bile yok. İşçiler arasında örgütlenmeleri çok zor” yorumunu yaptı. Eğitim alanında cemaate yakınlığıyla bilinen Aktif-sen de faaliyet gösteriyor.
2.5 MİLYON SENDİKALI VAR
Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 11.6 milyon işçi çalışıyor. Toplam sendikalı işçi sayısı ise 1 milyon 32 bin kişi. Türkiye’de kamuda sendikalı memur sayısı toplam 1 milyon 468 bin kişi. (SABAH)
İş hayatında Sarı Sendikacılık denen bir kavram vardır. İşçi sendikası görüntüsü altında kurulmuş olsa da aslında işveren veya farklı çıkar amaçlı kurulan sendikaların kısaca tanımı şöyledir;
1. İşveren yararına çalışan sendika.
2. İşverenin kendi yararlarını korumak amacıyla el altından kendi adamlarına kurdurduğu sendika.