Kocaeli’nde Gülen grubuna bağlı Erkul Koleji’ndeki öğrencilere testlerde “Hocaefendi Amerika’ya hangi yılda gitmiştir?” “Dedesinin ve babasının adı nedir” gibi sorular sorularak, biat kültürü yaratılmaya çalışılıyor.
Devlet içindeki paralel yapılanmayı oluşturan Gülen cemaatinin sahip olduğu dershane ve okulları, kendilerine hizmet edecek kuşaklar yetiştirmek amacıyla kullandığı bir kez daha kanıtlandı. Kocaeli’nde cemaatin sahibi olduğu Erkul Koleji’nde 8. sınıf öğrencilerine, ‘beyin yıkamak’ amacıyla Fethullah Gülen’le ilgili sorulardan oluşan sınav yapıldığı ortaya çıktı. Sınavdaki sorular Milli Eğitim müfredatının dışında bir alandan seçildi. Üstüne üstlük ‘tatil’ hediyeli olduğu söylenen sınavda öğrencilere Gülen’in “Gurbetteki Öğretmen” adlı kitabında yer alan bilgilere dayanan 50 soru soruldu. Gülen’in annesi, babası, dedesi ve babaannesinin adlarının sorulduğu sorularının yanı sıra “Peygamber efendimizi rüyasında görerek deprem sarsıntılarının devam etmeyeceğini Hocaefendi’nin dedesine haber veren kimdir?”, “Hocaefendi bir gece eve geç gelip de annesi niçin geç kaldığını sorduğunda ne cevap verir?” gibi birbirinden ilginç sorular da yer aldı.
YÜCE KİŞİ ALGISI
Küçük yaşta çocuklarda biat kültürünü yerleştirmek ve beynin yıkama amacı taşıyan sınav, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Bunların okullarından, dershanelerinden çocuklarınızı alın” sözlerindeki haklılığını ortaya koydu. Din bilgisi derslerinde bile hiçbir peygamber hakkında bile bu kadar ayrıntılı sorular sorulmazken, paralel kolejin sınavındaki soruların, çocukların kafasında Fethullah Gülen’in yüce bir kişilik olduğu algısı yaratmaya yönelik olduğu açıkça görülüyor. İlginç sorulardan birinde ise öğrencilere Gülen’in talebe yetiştirmeyle neden ilgilendiği soruluyor. “Onun talebeyle meşgul olmasında tek maksadı nedir” şeklindeki sorunun altında yer alan cevap şıkları ise şöyle sıralanıyor: a) Nesle sahip çıkmak. b) Vali yetiştirmek. c) Talebenin iyi bir meslek sahibi olmasını sağlamak. d) Talebeyi ev bark sahibi yapmak.
İŞTE SORULARDAN BAZILARI
Hocaefendi Amerika’ya hangi yılda gitmiştir?
Gurbetteki Öğretmen kitabında Hocaefendi’yle birlikte resmi olan efsanevi futbolu kimdir?
Hocaefendi’nin dedesinin adı nedir?
Hocaefendi’nin dedesinin dedesi Korucuk köyüne nereden gelip yerleşmiştir?
Hocaefendi’nin annesinin adı nedir?
Hocaefendi’nin babaannesinin adı nedir?
Hocaefendi’nin babası hayvanlarını tarlasına götürmek için başka tarlalardan geçerken ağızlarını bağlamasının sebebi nedir?
Hocaefendi’nin babasının adı nedir?
Peygamber efendimizi rüyasında görerek deprem sarsıntılarının devam etmeyeceğini Hocaefendi’nin dedesine haber veren kimdir?
Hocaefendi kaç yaşında Kuran-ı Kerim okumayı öğrenmiştir?
Hocaefendi bir geçe eve geç gelip de annesi niçin geç kaldığını sorunca ne cevap verir?
Hocaefendi ilk vaazını kaç yaşında verir?
Hocaefendi Edirne’de ilk önce geçici olarak hangi camide görevlendirilir?
Hocaefendi’nin askerde ilk görev yeri neresidir?
Hocaefendi’nin bir dönem toprağa saçtığı tohumların çiçek açtığı, ileriki yıllarda bütün dünyaya yayılacak hizmetlerin başlangıcı hangi dönemdedir?
Hocaefendi’nin 1993’te çok büyük üzüntü yaşamasına sebep olan olay hangisidir?
Hocaefendi’nin ilkokuldaki öğretmeninin adı nedir?
19 YIL ÖNCE TERSİNİ SÖYLEMİŞ
Fethullah Gülen’in 22 Kasım 2013’te bir müridiyle yaptığı görüşmenin kaydı, geçen ay internete düşmüştü. Görüşmede, müritlerin “Bir de Efendimiz tweetleri ikiye katlayın, sosyal medyada. Öyle buyurmuş, beraber buyurmuşsunuz” sözlerine, Gülen, “Siz de öyle yapın inşallah. Ne buyuruyorsa” karşılığını veriyordu. Oysa ki Gülen, 1995 yılına ait “Yeni Mülahazalar” isimli vaaz kasetinde, bugünkünden tamamen farklı olarak bu rüyalardaki emirler yerine Kuran ve Sünnet’in emirlerin dikkate alınması gerektiğini anlatıyor. Gülen, “Efendimizden mesaj alsak bile ki günümüzde öyle bir tehlikeli çıkış da var, bence Kitap ve Sünnet ortadadır. Fukaha-i Kiram’ın safiyane içtihatları ortadadır, meselelerimizi bunlara dayandırarak hüküm çıkarmaya çalışacağız” diyor.
‘EĞİTİM SİSTEMİNDE YERİ YOK’
Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Emrullah Aydın: “Eğitimde asıl amaç sorgulayabilmektir. Ancak bu tip eğitim veren kurumlara baktığımız zaman, itaat kültürü üzerine kurulu bir eğitim sistemi vardır. Bu şekilde eğitim verilmesi, tek kişi veya tek amaç üzerinde yoğunlaşması pedagojik bir olay değildir. Bu sınavın notları etkilemiş olması düşünülemez. Notlarını etkileyen bir sınavsa faciadır. Eğitim sektöründe yeri yok. Çocuklara, yeni bir idol oluşturulmaya çalışılıyor.” (SABAH)