Türk devletlerini simgeleyen askerleri komik bulan Guardian gazetesi ülkesindeki yargıçların kıyafetlerini unuttu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni konutunda Filistin lideri için 16 Türk devletini temsil eden askeri kıyafet giymiş askerlerle karşılama töreni tartışılmaya devam ediyor.
Türkiye’de Erdoğan karşıtı basın ve bazı yazarlar da görüntüleri eleştirmiş, kıyafetlerle dalga geçmişti.
Tartışmanın boyutu yurtdışına kadar taştı. İngilizlerin Guardian gazetesi de konuyu sayfalarına taşıyıp “Mızraklı muhafızlar, zincirli zırhlarla donatılmış savaşçılar, parıldayan altın miğferler ve hatta iyi niyetle ortaya atılmış birkaç tutam bıyıklar…
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas bir tarih filminin setine gittiğini düşündüğü için affedilebilirdi. Ancak Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeye gitmişti’ diye yazdı.
Tarihteki Türk devletlerini temsil eden bu kıyafetleri komik bulan Guardian kendi ülkesindeki yüksek yargı üyelerinin ve avukatlarının giydiği kıyafetleri ya hiç bilmiyor ya da görmezden geliyor.
KOKUSUNDAN BİLE RAHATSIZLAR
İngiltere Yüksek Mahkemesinde ağır masif, görkemli kürsüsünün ardında oturan lord ünvanlı ve yüksek yargıçlar ile “barrister” yani yüksek mahkeme avukatları hala peruk takarak mahkemeye çıkıyor. Koyun postundan yapılan ve kötü koktuğundan şikayet edilen bu peruklar ‘ Yargı herkese eşit ve adil demek için’ takılıyor.
Yargıçlar ise yüzyıllar öncesinden kalan kıyafet geleneklerini aynen sürdürüyor.
Görüntüsüyle dikkat çeken yargıçlar halen bu kıyafetlerle mahkemelerde karar veriyor.
YARGIÇLAR NEDEN BU KIYAFETLERİ GİYER?
Kral Wilhelmin kast ettiği palto sonradan ‘Robe’ (cubbe) diye adlandırılmış alman avukatlar o zamandan beri bu siyah cübbeleri giyiyor, ama siyah cübbe sadece Almanya’ya ve avukatlara özgü bir giysi değil, diğer birçok ülkenin, bu arada milletlerarası yüksek yargı organlarının hakimleri savcılar yüksek okul öğretim üyeleri de taşıyor bu cübbeyi.
Cübbeler bir yandan yargı organının ağırlığını ve ciddiyetini belirtiyor dığer yandan cübbeyi giyen kişinin asıl giysilerini örtüyor ve sahiplerini yargı organının bir elemanı olarak gösteriyor.- Bu anlamı ile yargı organı elemanlarının eşit olduğunu vurguluyor
(FERHAT ESNEK/HABER 7)