Gezi olaylarını organize edenler ‘Silahlı isyan’suçundan müebbetle yargılanacak. Olayları basından ve sosyal medyadan provoke edenlerile eylemcilere yardım edenler de teröryasasına göre hesap verecek
Gezi Parkı provokasyonları ile ilgili yürütülen gizli soruşturmada, önemli bilgilere ulaşıldı. Gizli sürdürülen soruşturma 3 aşamalı olarak yürütülüyor.
ÖNCE YÖNETENLER
Birinci aşamasında, Gezi Parkı provokasyonlarını organize eden, yöneten, provoke edenler ve olayları çıkaranlar TCK 313. maddesi gereğince “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı isyan” suçundan, ‘müebbet hapis istemi’ ile yargılanacaklar.
Eylemcilere para gönderen, yapılacak eylemlerin şeklini ve zamanını belirleyerek gösterileri organize eden patronların bu kapsamda yargılanacağı iddia ediliyor.
SONRA KIŞKIRTANLAR
İkinci aşamada ise, Gezi Parkı provokasyonlarını, sosyal medya, yerli ve yabancı görsel ile yazılı medya üzerinden yalan, yanlış ve kışkırtıcı yayın yaparak olayların büyümesine neden olanlar var.
CNN, BBC, Bild gibi yalan haber yapan dış basının yanı sıra yerli medyadan da provoke edici yayın yapanlar, yazılar yazanlar ve sosyal medyada yalan fotoğraflarla insanları kışkırtanlar ikinci aşamaya takılacak.
VE YARDIMCILAR
Soruşturmanın üçüncü aşamasında ise Gezi Parkı provokasyonuna yardım ve yataklık yapanlar bulunuyor.
Bu son aşamadaki soruşturmayı da savcılar TCK 314’e göre, yani terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan işlem yapacakları öğrenildi. Olaylar sırasında hazırlıklı olarak eylemcilerine kapılarını açan oteller, koli koli yiyecek, içecek ve ilaç gönderen şirketler de üçüncü kapsamda yardım ve yataklıktan yargı önüne çıkacak.
Gezi Parkı eylemlerinin başladığı günden sonra İstanbul Valisi, İl Emniyet Müdürü, savcılar ile Emniyet’in 6 kritik polis şefi beraber toplantı yaptı. Toplantıda gösterilerde şiddet uygulayanlarla ilgili kanıtların titizlikle toplanması konusunda görüş birliğine varıldı.
CNN’E DAVA FRANSIZ BASININDA
Gezi olayları başladığından beri Türkiye ve olaylar hakkında yalan haber yapan CNN’e tepkiler büyürken gazetemizin Haber Müdürü Mevlüt Yüksel’in CNN’e açtığı dava da dünyada yankı buldu. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde dün yaptığı haberde Yüksel’in açtığı davaya yer verirken haberde “Christiane Amanpour ve CNN’in yalan haberler yaparak halkı isyana teşvik ettiği” yazılırken bu davanın halk tarafından da desteklendiği belirtildi.
EYLEMDE ORTAK HESAP
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), yurtdışından para transferlerinin yapıldığı şüpheli isimlerin para hareketlerini masaya yatırdı. Gezi Parkı olaylarında özel araçlarıyla eylemlere katılan, alkollü olarak eylem yerlerine gelen, polise müdahale ettiği ileri sürülen ve bu nedenle araçları çekilip trafik cezası yiyen yaklaşık 100 kişinin trafik cezasının birkaç ortak hesaptan ödendiği ortaya çıktı. Mali polis, gösterilerin yoğun olarak yaşandığı bazı kentlerde eylemcilerin marketlerden yapılan küçük alışverişlerde dolarlar kullanıldığını da mağdur ve tanık ifadeleriyle belirledi. Bu durum soruşturmacı birimlerde eylemlerin finans kaynağı hakkında soru işretlerine neden oldu. Polis şüphelilerin hesaplarını incelemeye aldı. (Takvim)