Koza İpek Holding’de, 5 yıllık kârın 500 milyon lirası FETÖ’nün faaliyetlerine harcandı. Toplam sermayesi sadece 80 kuruş olan Akın İpek ile ailesine de 5 yılda 120 milyon TL ödeme yapıldı.
Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yardım ettiği gerekçesiyle el konulan Koza İpek Holding’de görev yapan kayyum heyeti, 3 aylık inceleme sonucunda, İpek ailesinin kirli ilişkiler ağını deşifre etti. Yurtdışına kaçarken “Boğazımdan haram lokma geçmedi” diyen Akın İpek ile annesi ve iki kardeşinin, sadece 80 kuruş sermaye koydukları Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin 5 yıllık kârının yaklaşık 500 milyon lirasını, ailenin özel giderlerine ve Fetullah Gülen örgütünün faaliyetleri doğrultusunda harcadıkları anlaşıldı.
DOLANDIRDILAR…
Bünyesinde 18 şirket bulunan Koza İpek Holding’e bağlı Koza Altın İşletmeleri AŞ, 2010-2014 arasında, vergi dışı 2 milyar 100 milyon lira net kâr etti. Holdingin yöneticileri Hamdi Akın İpek, Cafer Tekin İpek ve Pelin Zenginer kardeşler ile anne Melek İpek, bu tutarın tamamı yerine 534 milyon lirasını kâr payı olarak dağıtıp borsada binlerce insanı dolandırdı. 534 milyon liranın 240 milyonu, 152 milyon liralık ana sermayenin yüzde 45 ortağı ATP İnşaat’a, 133 milyonu yüzde 25 ortak Koza Anadolu Metal’e, 161 milyonu da yüzde 30 hissenin sahibi olan borsadaki yatırımcılara dağıtıldı. Bu 5 yılda, şirketteki toplam sermayeleri sadece 80 kuruş olan aile bireyleri Hamdi Akın, Cafer Tekin ve Melek İpek ile Pelin Zenginer’e kâr payı, huzur hakkı, temettü ve prim adı altında 120 milyon TL usulsüz ödeme yapıldı.
133 MİLYON TL ‘BAĞIŞ’
Yine İpek ailesinin kontrolünde olan ATP İnşaat’a aktarılan 240 milyon liranın, Gülen yanlısı medya kuruluşları tarafından harcandığı, Koza Anadolu Metal’e aktarılan 133 milyon liranın büyük bölümünün de ‘yardım’ ve ‘bağış’ adı altında, Fetullah Gülen örgütünün kurum ve organizasyonlarına yönlendirildiği de anlaşıldı.
BORSA MANİPÜLASYONU
İpek ailesinin şirketlerindeki usulsüz işlemlerin, denetim kurumlarında etkin olan FETÖ’cüler sayesinde, göstermelik denetlemeler dışında sorgulanmadığı anlaşıldı. Borsada hissesi bulunan çok sayıda kişinin, manipülasyon şikâyetlerinden sonuç alamadığı için mağdur edildikleri, borsa yönetimi ile SPK’nın usulsüzlüklere göz yumduğu da görüldü. Kayyum heyeti tarafından görevine son verilen bir kişinin de İpek ailesi adına borsada manipülasyon yaptığı da iddia edildi.
GAZETELERİ SABOTE ETTİLER
Koza şirketlerinden ATP İnşaat’ın adı, Melek İpek’in çocukları Akın, Tekin ve Pelin’in isimlerinin baş harflerinden geliyor. Gruba bağlı Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk, Kanaltürk Radyo, Bugün TV ve internet siteleri, ATP şirketi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Kayyum heyetinin atanmasından sonra, grubun gazetelerinin tirajları, birkaç gün içinde, yüz binlerden 5 binlere kadar düştü. Paralelcilerin, mevcut abone listelerini yeni yöneticilere vermediği, tirajların bu yüzden düştüğü öğrenildi.
9 KİŞİLİK KAYYUM HEYETİ YÖNETİYOR
Paralel Yapı’nın kontrolündeyken el konulan Koza İpek Holding, 9 kişilik kayyum heyeti tarafından yönetiliyor. Hasan Ölçer’in yönetim kurulu başkanlığını, Hayrullah Dağıstan’ın ise başkan yardımcılığını üstlendiği heyetteki yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Hamza Yanık, Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hikmet Keleş, Ümit Önal, Ali Yazlı ve Çetin Altay.
İŞTE 80 KURUŞUN BELGESİ
(ŞABAN ARSLAN/SABAH)