Bank Asya’nın tamamı TMSF fonuna devredildi.
17-25 Aralık darbe girişiminin ardından zora düşen, batık kredileri yüzde 120 artarak 1.8 milyarı geçen, takipteki kredi oranı yüzde 20 ile sektörün 10 katına ulaşan Paralel Yapı’ya yakınlığıyla bilinen Bank Asya’ya el konuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) A grubu hissedarlara ait yüzde 63 hissesi temettü hariç tüm haklarıyla TMSF’ye devredilen Bank Asya için 71’e (b) bendini işletti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Asya Katılım Bankası’nın (Bank Asya) temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine karar verdi.
BDDK tarafından yapılan açıklamada, Kurul’un 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Bank Asya ile ilgili olarak yaptığı denetimlerin sonucu aktarıldı.
Denetimler neticesinde, bankanın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların, katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu nedenle, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF’ye devredilmesine karar verilmiştir.”
İLGİLİ KANUN
Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:
“Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir…
Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete’de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir.”
KARAR SİSTEMİN İSTİKRARI İÇİN
Geçen yıl ağustos ayında 70’inci madde kapsamına alınan Bank Asya’dan mali durumunun düzeltilmesi için tedbir isteyen BDDK, alınan önlemlere rağmen sorunların giderilememesi üzerine de bankayı tamamen fona devretmeye karar verdi. Karar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun dün 3 saat süren İstanbul’daki toplantısında alındı.
BDDK’nın Bank Asya’ya el koyduğu maddede, “Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve malî sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması hâllerinden bir veya birkaçının varlığı durumunda kurul, en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir” deniyor.
oh! be dünya varmış darısı tv ve gazetelerinin başına inşallah! Bunların canlarını al paralarını alma öyle severler parayı o yüzden şu an kuduz köpek formatına girmişlerdir her türlü hain saldırıya hazırlıklıyız.
Ben olsaydım Bank Asya’daki mevduatın tamamını sigorta kapsamı dışında tutardım. Batık krediler, yandaş şirketler tarafından kullanılmış. Belki de kredi olarak verip himmet olarak geri alıp Pensilvanya’ya aktarmışlardır. Yani “tersinden kara para aklama” operesyonu olabilir.Bunlara güvenilmez.
Bank Asya’ya para yatıranlar paralel, banka paralel, ya kredi batıranlar? Bildiniz, onlar da paralel.
Yani, kazığı atan da, yiyen de, aracılık eden de hasılı hepsi paralel.
Madem ki paralelle mücadele edeceğiz, niye paraleli paralelin şerrinden koruyalım ki? Bırakalım yesinler birbirlerini.
Masum paralel mudilerin mevduatları dolandırıcı paraleller tarafından iç edilmişse bize ne? Aylar önce “Cebindeki paradan bezgin olanlar gidip parasını Bank Asya’ya yatırsın” diye dalga geçmiştik. Gidenler kendi ayağıyla.gitti. Kendi düşen ağlamaz.
Merak etmeyin, parayı kaptıranlar sosyal patlamaya filan sebep olmazlar. Çünkü şakirtler toplumun geri kalanına karşı (sosyal ve paralel medyada olduğu gibi) şirret olabilseler de kendi aralarında gayet munistirler. Üç beş kuruşluk dünyalık için kargaşa çıkarmazlar(!) Belki de kendi bankaları kendi paralarını batıdı diye isyan etmeyip durumu tevekkül ile karşılarlar.
Baktılar olmadı; Pensilvanya İmamı “cennet karşılığı dünya menfaatinden feragat” konulu bir vaaz irat edip bilmem kaçıncı nağme adı altında YouTube’a yükler ve konu kapanır.