İstanbul’da Paralel hakimlerin Silivri’yi boşaltma planı direkten dönmüştü. Tahliye oyununda ikinci perde, Mersin’de sahnelendi.
Sulh Ceza hakimliği ve Asliye Ceza Mahkemesi’ne aynı anda başvuran Paralel Yapı, olumsuz yanıt alınca, 4. Ağır Ceza’ya başvurdu. 4. Ağır Ceza, Asliye Ceza Mahkemesi’ni dosya hakkında karar vermek zorunda bırakan hükme imza attı.
Paralel Yapı, İstanbul’da tutuklu şüphelileri kurtarmak için planladığı tahliye operasyonunun benzerini Mersin’de tutuklu 5 polis için devreye soktu. Tüm Türkiye’deki paralel tutuklular için emsal teşkil edecek yeni bir tahliye operasyonu için düğmeye basıldı. Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik Mersin merkezli operasyonun ardından mahkemeye çıkarılan 27 şüpheliden 5’i tutuklanmıştı. Şüphelilerden eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat D. ile emniyet mensupları Ahmet Ş, Bekir K, Erdem K. ve Hüseyin A, “Terör örgütü kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, adli yargılamayı ve hükümetin işleyişini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, iftira, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kaydetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, suç uydurma, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından cezaevine konuldu.
Tuhaf karar
Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce gerçekleştirilen tutuklamalara yapılan itiraz, 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce reddedildi. Fakat şüpheli avukatları bu kez tıpkı İstanbul’da olduğu gibi Sulh Ceza Hakimliklerini reddettiklerine dair Mersin 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verip aynı zamanda tahliye talebinde de bulundu. Hakim Derya Bayburtluoğlu talep konusunda karar verme yetkisi bulunmadığını, yetkili mahkemenin 1. Sulh Ceza Hakimliği olduğunu belirten bir karar aldı.
Asliye Ceza’ya baskı
Bu karar, itiraz üzerine ağır ceza mahkemesine taşınınca dosyayı 17 Haziran’dan 29 Haziran’a kadar bekleten Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemesi’nin dosya hakkında karar verme zorunda bırakan bir hükmün altına imza attı. Başkanı bir süre önce izne çıkan ve başka mahkemelerden heyet oluşturulan ağır ceza mahkemesinin kararı tartışmalara yol açarken Mersin 12 Asliye Ceza Mahkemesi hakimi de soruşturmayı yürüten savcıdan dosyayı talep etti.
Başsavcılık itiraz etti
Başsavcılık kararı veren ağır ceza mahkemesinin bir üst mahkemesi olan Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.
(KEMAL GÜMÜŞ/STAR)
adamlar türkiyenın şifresinı çözmüş. istedıklerinı yapabiliyorlar. devlet bunları mimleyip tesbit edip ayıklayamıyorsa ki öyle. ayıklanmasının talimatını her makam ve kuruluş ile valiliklere tebliği sağlansın saklayan gizleyen tesbitlerde ihmal davrananları da derhal men etmek. yeter bunların aymazlıkları yüzleri carık surat asla kızarmaz terlemez çünkü köle ruhlular.