İşadamı Akın İpek’e, Ankara’da Gülen için yaptırdığı lüks malikâne karşılığında 40 dönümlük devlet arazisi tahsis edildi. Paralel yapı, Emniyet İstihbarat’ın yanındaki arazi için baskı yaptı ve hayali bir protokol düzenledi.
SABAH, Fethullah Gülen’in bir tebessümüne bütün malını bağışlayacağını söyleyen işadamı Akın İpek’in İncek’te Gülen için yaptırdığı sarayı andıran lüks malikâne karşılığında Emniyet İstihbarat Dairesi’nin hemen yanındaki 40 dönümlük devlet arazisini kullandığını belgeleriyle açıklıyor. Beyaz Saray’ı andıran 30 milyon dolarlık malikânenin inşaatına başlanmasından sonra İpek’e İstihbarat Daire Başkanlığı’nın yanında olduğu için stratejik önemi haiz arazide inşaat yapmasına izin verildi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait olan araziyi almak için bakanlıklardaki nüfuzlu kişiler vasıtasıyla Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne baskı yapıldığı belirtildi. Bedeli 120 milyon TL olan arazide yapılan inşaat projesi için Ömer Altıparmak’ın Başkanlığı döneminde Emniyet İstihbarat Dairesi’nden de görüş alındı. Daire, yanıbaşındaki inşaata olur verdi.
SÖZLEŞME YENİLENDİ
İncek’teki Beyaz Sarayvari villa karşılığında âdeta peşkeş çekilen devlet arazisinin iki yıllığına kiralandığı, kira süresi bitince sözleşmenin yenilendiği öğrenildi. Sözleşme için İpek Koza Grubu ile Koza Vakfı’na ait üniversite arasında hayali bir protokol düzenlendiği ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden bu protokol sayesinde tapu tahsis belgesi alındığı da belirtildi. Belgelere göre; Koza Vakfı’na ait üniversitenin kurulduğu arazi, 9 Haziran 2005 tarih ve 22971 sayılı yazıyla maliye hazinesine kamulaştırıldı. 39 bin 612 metrekarelik olan bu kamu arazisi 2012’de 2 yıllığına Koza Vakfı’na üniversite kurulması için milli emlak tarafından tahsis edildi. Tahsis sadece iki yıllığına olmasına rağmen milyonlar harcanarak arazide inşaata başlandı. Geçen ay biten tahsis belgesinin süresi 2 yıllığına yeniden düzenlendi. Böylece işadamı Akın İpek’in İncek’te yaptırdığı 30 milyon liralık malikâne karşılığında 120 milyon liralık araziyi kullanması sağlandı. Belgelere göre arazinin mülkiyeti maliye hazinesine ait olan arazi, 31 Ağustos 2036’ya kadar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmişti. Çankaya ilçesi sınırlarında 29268 Ada 3 Numaralı parselde (İmar değişikliği ile 6 parsel oldu) yapılan plan değişikliği sonucunda arazi Koza Grubu’na ait İpek Üniversitesi’ne ağaçlandırma ve rekreasyon amaçlı olarak verildi.
ÜÇ KOLDAN BASKI YAPILDI
Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı 17 Nisan 2012’de yazdığı yazıda devrin, kurum açısından olumsuz olarak değerlendirildiğini bildirdi. Buna rağmen proje, paralel yapı mensupları tarafından Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü nezdinde özel olarak takip edildi ve ciddi baskılar yapıldı. Ve tahsisten sonra sanki mülkiyet ve kullanım devri yapılmış gibi özel bir imar uygulaması devreye sokuldu. 26 Kasım 2012’de devir planı kabul edildikten sonra bir protokol yapıldı. Ancak muhtemelen gizli olarak imzalandığı için proje ile ilgili başka kayıtlarda böyle bir protokol bulunmuyor. Arazinin tahsis edildiği yerde Tapu ve Kadastro Arşiv Daire Başkanlığı Hizmet Binası, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürlüğü, iki blok lojman, eğitim derslikleri, yatakhane, kısmen yıkılmış malzeme deposu, Gazi Üniversitesi Tapu ve Kadastro Meslek Yüksekokulu, Milli Eğitim Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi’ne ait derslikler bulunuyor.
TARİHİ ESERLER TEHDİT ALTINDA
Bu parsele bitişik parsel üzerinde Harita Dairesi Başkanlığı ve Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü hizmet binası yer alıyor. Yine bitişik parselde paha biçilmez değerdeki 53 metre ceylan derisine yazılmış Fatih Sultan Mehmet’e ait Ayasofya Vakfiyesi gibi tarihi eserlerin bulunduğu arşiv dairesi var. İnşaat nedeniyle zeminde kayma meydana geldiği için binaların ve tarihi eserlerin güvenliği tehlikeye girdi. İpek Üniversitesi inşaatı yapıldıktan sonra Tapu Kadastro’ya ait iki bloğa “kullanılamaz” raporu verildi. Buna rağmen üniversite açıldı, öğrenciler ders görmeye başladı. (SABAH)