Denge Araştırma 1-5 Şubat tarihleri arasında ülkenin değişik bölgelerindeki 25 ildeki 5 bin 19 kişiye ‘Türkiye Gündemi’ni sordu.
Denge Araştırma’nın her ay 25 ilde gerçekleştirdiği Türkiye Gündemi araştırmasıyla ilk kez “Gülen, oy verme çağrısı yaparsa cevap verir misiniz?” sorusu soruldu.
Vatandaşların yüzde 54.6’sı ise ‘Fethullah Gülen hakkında nasıl bir kanaate sahipsiniz?’ sorusuna ‘Olumsuz’ cevabını verdi. ‘Olumlu’ diyenlerin oranı yüzde 12.7, ‘Ne olumlu ne olumsuz’ diyenlerin oranı ise yüzde 15.5 oldu. Vatandaşların yüzde 81.3’ü Gülen’in oy verme çağrısı yapacağı herhangi bir partiye oy vermeyeceğini de beyan etti. ‘Bu çağrı benim için önemli’ diyenlerin oranı ise yüzde 2.9 oldu.
25 İLDE 5 BİN KİŞİYE SORULDU
Denge Araştırma 1-5 Şubat tarihleri arasında ülkenin değişik bölgelerindeki 25 ildeki 5 bin 19 kişiye ‘Türkiye Gündemi’ni sordu. Sosyal, siyasi ve ekonomik parametreler ışığında halkın siyasete ve siyasilere bakış açısının analiz edildiği araştırmanın yapıldığı iller TÜİK’in bölge sınıflamasına göre yapıldı. Ankette, ‘Bugün bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusuna halkın yüzde 47.6’sı ‘AK Parti’ derken yüzde 28’i ‘CHP’ yüzde 15,2’si ‘MHP’ dedi. ‘BDP’ diyenlerin oranı 6,3, ‘Saadet Partisi’ yüzde 1, diğerleri ise 1,9 oldu. Vatandaşların 30 Mart yerel seçimleri konusundaki tercihleri ise ilk sorudan farklı oldu. Vatandaşların Büyükşehir adayları konusundaki tercihlerinde AK Parti ve CHP’nin oyları yüzde 1,5-2 bandında artarken MHP ve BDP’nin oylarında ise düşüş gözlendi. Büyükşehir tercihinde ‘MHP’ diyenler yüzde 14.4 olurken ‘BDP’ diyenler ise 5.5’te kaldı.
KOMPLO EKONOMİYE ZARAR
Vatandaşlar ‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna yüzde 25.1 ile ‘İşsizlik’ cevabını verirken, yüzde 16.5 ise ‘Ekonomi’ dedi. ‘Yolsuzluk’ diyenlerin cevabı ise yüzde 8.6’da kaldı. Vatandaşlar ’17 Aralık operasyonlarının Türkiye ekonomisini ne derecede etkilediği’ yönündeki soruya ise yüzde 67.4 oranında ‘Büyük ölçüde zarar vermiştir’ cevabını verirken, bu oran AK Parti’ye oy verenler arasında yüzde 58.4 olarak gerçekleşti. AK Parti’ye oy vermeyenlerin büyük bir kısmı da 17 Aralık’ı ‘Ekonomiye zararlı’ olarak niteledi. Yüzde 73.9’luk bir kesim, hükümeti hedef alan operasyonların ekonomiye zarar verdiğini dile getirdi. Baskınların hiç zararı olmadığını düşünenlerin ortalaması 5.6 olurken, ‘Az zarar vermiştir’ diyenler ise yüzde 17’de kaldı.
‘GÜLEN’İN OY ÇAĞRISINA CEVAP VERİR MİSİNİZ?’
Vatandaşların yüzde 58’i, 17 Aralık’tan itibaren gerçekleştirilen operasyonların arkasında Fethullah Gülen grubunun olduğuna inandığını beyan etti. ‘Hayır’ diyenler yüzde 21.6, fikir belirtmeyenler ise 20.4 oranında kaldı. Vatandaşlara ‘Fethullah Gülen cemaatinin devlet kurumlarında paralel yapılar kurduğu iddiasına katılıp katılmadıkları’ da soruldu. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 54.2’si ‘Katılıyorum’ dedi. Vatandaşların yüzde 43.8’i MİT TIR’larına yönelik operasyonların da paralel yapının bir müdahalesi olduğuna inandığını bildirdi. Vatandaşların yüzde 54.6’sı ise ‘Fethullah Gülen hakkında nasıl bir kanaate sahipsiniz?’ sorusuna ‘Olumsuz’ cevabını verdi. ‘Olumlu’ diyenlerin oranı yüzde 12.7, ‘Ne olumlu ne olumsuz’ diyenlerin oranı ise yüzde 15.5 oldu. Vatandaşların yüzde 81.3’ü Gülen’in oy verme çağrısı yapacağı herhangi bir partiye oy vermeyeceğini de beyan etti. ‘Bu çağrı benim için önemli’ diyenlerin oranı ise yüzde 2.9 oldu.
17 ARALIK ULUSLARARASI BAĞLANTILI
Vatandaşların yüzde 48.5’i 17 Aralık operasyonlarının amacının AK Parti’yi yıpratarak yerel seçimlerden zayıf çıkmasını sağlamak olduğunu belirtirken, yüzde 39.6’sı ise bu görüşe katılmadığını beyan etti. Yüzde 11.9’luk bir seçmen kitlesi de ‘fikrim yok’ seçeneğini işaretledi. Anket sonuçlarına göre ‘operasyonların uluslararası bağlantısı var’ diyenlerin oranı yüzde 55 oldu. Bu oranın AK Parti’ye oy vereceğini beyan edenlerden fazla olması dikkat çekti. Vatandaşların yüzde 26.8’i ise ‘uluslararası bağlantısı yok’ dedi. Yüzde 18.2 oranında vatandaş ise fikir beyan etmedi.
TERCİH DEĞİŞMEDİ
Denge Araştırma şirketinin 1-5 Şubat tarihleri arasında yaptığı Türkiye gündemi araştırması 2009 seçimlerine göre vatandaşların siyasi tercihlerinde büyük bir değişiklik olduğunu ortaya koydu. 30 Mart 2014’te AK Parti’ye oy vermeyi düşünenlerin oranı yüzde 48.5 olurken, CHP yüzde 29.7’de kaldı. Vatandaşların 14.4’si de MHP dedi. 2009’da AK Parti yüzde 38,8, CHP yüzde 23.1, MHP 16.1 oy almıştı. ‘En beğendiğiniz lider kimdir?’ sorusuna halk, yüzde 41.9 oranıyla ‘Recep Tayyip Erdoğan’ cevabı verdi. Erdoğan’ı yüzde 8.8 ile Kılıçdaroğlu, 5.2 ile Bahçeli izledi.