15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen FETÖ operasyonları kapsamında örgütün mali yapısına bir bir darbe vurulurken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ ana iddianamesi, örgütün dev bir organizasyona dönüşmesine önemli kaynak oluşturan himmet paralarının nerelerde kullanıldığını da ortaya koydu.
Himmette ‘kilise aşarı’ modelinden esinlenen örgüt, ihanet lobilerine harcadığı giderin karşılanması için ‘5 ayrı vergilendirme’ yoluna gitti. FETÖ, zamanla milyar dolarlara ulaşan haracı toplarken iddianameye göre şu yöntemleri kullandı:
‘KUTSAL HOCA PAYI’
Himmet isteyecek özellikteki mütevelli heyetini belirleyen FETÖ, toplantılara çağırdığı kişilere Fetullah Gülen’in video ve kitaplarından bölümler aktarır. Sinevizyon gösterili buluşmalarda, katılımcıları ‘gazlamakla’ görevlendirilmiş ikna kabiliyeti yüksek bir ‘imam’, konuşmalarıyla sohbettekileri ‘kıvama’ getirir. Kandırılan işadamlarından çek veya senet alınır ve bir yıl içinde himmeti taksitler halinde ödemesine imkan verilir. Paralar hiyerarşik şekilde, ‘abiler’ aracılığı ile o ilde mali işlerden sorumlu örgüt mensubuna elden iletilir. Türkiye’de toplanan tüm himmet paralarının yüzde 10-15’lik kısmı doğrudan ‘Kutsal Hoca Payı’ olarak Fetullah Gülen’e, örgüt merkezi Pensilvanya’ya gönderilmektedir.
O SEKTÖRLERİN SIRRI
Yasadışı paranın sisteme sokulması örgütün en çok zorlandığı alanlardan biridir. Himmet paralarının sisteme sokulmasının aşamaları ise şu şekilde: Kandırıldığını anlamayan kişilerin hayır amacıyla verdikleri para ya da mallar, örgütün bir abisine veya bir şirketin malvarlığına aktarılır. Örgüt şirketleri, bu meblağı ‘gelir’ gibi gösterip, bu paranın karşılığında ‘mal veya hizmet satmış gibi’ sisteme sokar. Himmet paralarının kâr olarak en kolay gösterildiği sektörler basın yayın, eğitim ve sağlık sektörleridir. Bağış paraları, örgütün şirket ya da militanının şahsi malvarlığına ilave edilir; okul, yurt, banka, bina, tesisler de bunlarla yapılır. Sürecin sonunda ortaya çıkan eser, bir şirket veya kişinin şahsi mülkiyetidir, hayır amaçlı eser değildir.
İHANET İÇİN KULLANDILAR
İddianamede, himmet adı altında toplanan paraların nasıl ihanete dönüştürüldüğü de ortaya konuldu. Teröristbaşı Gülen’in, bu paralarla yurtdışında malikanelerde krallar gibi yaşayıp, masraflarını bu yolla karşıladığı belirtildi. Aynı zamanda Gülen’in bütün akraba çevresinin de bu paralarla zenginleştiği, ‘Kutsal Hoca Payı’nın ise ‘kitap telif ücreti’ olarak sisteme sokulup yurtdışına gönderildiği ve akrabalarına servet olarak verildiği kaydedildi. Yurtdışına kaçan örgüt üyelerinin ve yöneticilerinin de toplanan himmetlerle geçindiklerine yer verilirken, bu paraların ABD’deki seçimlerde tutulan tarafa göre seçim yatırımı yapıldığını da dikkat çekildi. Lobi şirketlerine Türkiye’nin kötülenmesi için ödemeler yapıldığı belirtilen iddianamede, “Himmet olarak toplanan paranın hayır amacı dışında kullanıldığı, ödeme yapan kişilerin bu şekilde aldatıldığı, himmet toplamanın haksız, dine, ahlaka ve hukuka aykırı olduğu açıktır” denildi.
SAYILARLA TEHDİDİN BOYUTU
Himmet paralarıyla 150 milyar dolarlık dev bir organizasyona dönüşen FETÖ’ye bağlı, holding, şirket, okul, dershane, dernek ve vakıflardan önemli bir kısmı, soruşturmalar çerçevesinde kapatıldı; bir kısmının yönetimine ise kayyum atandı. 15 Temmuz darbe girişiminden 2 gün önce tamamlanan iddianamede, FETÖ’nün 26 bin 994 kişi tarafından kurulup yönetilen toplam 9 bin 106 şirketinin bulunduğu, bunlardan 6 bin 175’inin örgütün aktif elemanlarınca kullanıldığı kaydedildi. Türkiye’deki dershanelerin yaklaşık dörte biri de FETÖ’ye ait. Okul ve yurt olmak üzere toplam 1350 kuruluş bu örgüte ait, bu kuruluşlar 389 ayrı şirket üzerine kayıtlı. Bu şirketlerden 222’si hakkında çeşitli soruşturmalar yürütülüyor. 96 vakıf ile faaliyet yürüten örgüt, toplam 902 derneğin de sahibi. FETÖ’nün elinde ayrıca 17 tane de üniversite bulunuyordu.
PARA İŞLERİNE BAKIYORLAR
İddianamede, FETÖ’nün mali yapısının tepesindeki iki ismin örgütün ikinci yöneticisi olarak gösterilen Mustafa Özcan ile sözde İstişare Heyeti Üyesi İsmet Aksoy olduğu belirtildi. Kaynak Holding’den sorumlu olması ve Bank Asya’daki etkinliği nedeniyle Naci Tosun’un da mali yapıyı yöneten etkin isimlerder birisi olduğu kaydediliyor.
EVLİLİK BİLE HARACA DAHİL
Adeta sinekten yağ çıkarırcasına her faaliyet alanını gelire dönüşmeyi fırsat bilen örgüt, zamanla himmet alanlarını çeşitlendirerek 5 ayrı himmet/haraç türü belirledi. İşte iddianamede geçen o himmet türleri:
İŞTEN HİMMET: Örgüt eğer bir kişiyi himayesine almışsa ve o kişinin verecek hiçbir şeyi de yoksa ondan iş himmeti talep eder. Bir ülkeye veya yurt, okul, dershane gibi bir yerin başında bedelsiz hizmet etmesini ister. Örgütten olmayan, bu himmete katılamaz. İşten himmet, tamamen kulluk ve köleliktir.
MALDAN HİMMET: Örgütün kuruluş yıllarında daha çok uygulanan ama zamanla para himmetine çevrilen bir türdür. Himmet yapacak kişi, elindeki malın bir miktarını örgüte vermektedir. Özellikle cemaat yurtları, evlerine mal olarak yapılan yardımlar bunlardandır.
PARA HİMMETİ: Örgütün kişilerden para olarak periyodik aldığı yardım türüdür. Esnaf, işadamı, tüccar, sanayici gibi herkesten toplanan yardım, eğer bedeli para ise bu gruba girmektedir.
MÜLK HİMMETİ: Kişilerden ev, arsa, arazi gibi yerleri karşılıksız almaya ‘mülk himmeti’ denilir. Buna ‘örgütün kamulaştırması’ da denilebilir. Birçok yurt, okul, dershane binaları, bazı üniversitelerin yerleşke alanları bu şekilde verilen himmetlerle elde edilmiştir. Bazen örgüt mensubu kamu görevlileri sayesinde kamuya ait arsa veya binalar da benzer şekilde örgüt tarafından himmet olarak alınmıştır. Örgüt mensubu kamu görevlileri, kamunun malını çalarak örgüte kazandırmıştır.
EVLİLİK HİMMETİ: Bu himmeti herkes değil yalnızca örgüt ideolojisini içine sindirebilenler yapabilir. Evlilik himmeti iki türlüdür. Örgüt, has tabakasını kendi içinden evlendirmektedir. Birinci himmet yolu abi ve ablanın seçtiği damat ve gelin adaylarının kaderine razı olup birlikte evlenmesidir. Bu evlendirmede kişilerin iradesi bulunmaz. Bu bir himmet türüdür. Böyle bir evlilik yapan kişi örgütten bir daha asla ayrılamaz. Fetullah Gülen örgütün üst yönetimini bu şekilde birbiriyle evlendirip üyeleri eşten bağlamıştır. İkinci bir evlilik himmeti ise kişinin belli bir süre evlenmeyerek örgütün verdiği işleri idare etmesine denmektedir. Kişilerin evlenmeden hizmete devam etmesine de ‘evlilikten himmet’ denilmektedir.
10 ÇEŞİDİ VAR
*AİDAT: Kamu görevlilerinden toplanır.
*HARCIRAH: Örgüt, kamu görevlisi üyelerinin yurtdışı görev için aldığı paraya el koymaktadır.
*TALTİF: Başarı gösteren kamu görevlisine verilen para da doğrudan örgüte aktarılır.
*BAĞIŞLAR: Bağış, esnaf veya küçük işletme sahiplerinden düzenli olmayan para talebi şeklinde gerçekleşir. Bir evde veya yurtta kalan öğrencilerin ihtiyacı karşılanacağı söylenerek bağış toplanır.
*ZEKAT: Dini bütün zengin kimselerden toplanır.
*BURS: Bağışa benzer. Tek farkı ‘okul öğrencilerine verileceği’ söylenerek toplanmaktadır.
*PROMOSYON: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin maaşlarını aldıkları anlaşmalı bankalardan yıllık periyotla aldıkları ‘promosyon’ geliri de abiler tarafından himmet adı altında toplanarak örgüte gönderilmektedir.
*ABONELİK: Himmet toplama yöntemlerinden biri de örgütün basın yayın kuruluşlarının ürünlerine ‘abonelik ücreti’ adıyla yapılmaktadır.
*KURBAN: Kurban Bayramları da örgüt tarafından istismar edilmiş, kişilerden kurban bedeli olarak para toplanıp himmet okyanusuna aktarılmaktadır.
*REKLAM ANLAŞMALARI: Görünüşte reklam geliri ama gerçekte himmet olarak alınmış para örgütte önemli bir ekonomik kaynaktır.
Yeni Şafak