Paralel örgütün en önemli “kalesi” düştü! 17-25 Aralık darbe girişimleriyle mali açıdan zora düşen Bank Asya’ya TMSF tarafından el konuldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.
Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.
Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
BDDK’NIN GEREKÇELİ KARARI
BDDK’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, ilgili kararı ile yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir.”
‘Banka önce uyarıldı’
BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını savundu. Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.
Buna göre, BDDK Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, Ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.
18. madde ne diyor ?
Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Yönetime el koymaya gerekçe olarak gösterilen Bankacılık Kanunun 18. maddesinin 5. fıkrası şu şekilde:
“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”
Genel Müdürlük önünde eylem
Bank Asya’nın yönetiminin TMSF’ye geçmesinin ardından Çevik Kuvvet ekipleri de Bank Asya’nın Ümraniye’de bulunan Genel Müdürlük binası önünde önlem aldı. Polis, TMSF yetkilileri ile avukatlar dışında hiç kimsenin binaya girmesine izin vermiyor. Olayı duyarak genel müdürlük önüne gelen banka çalışanları ise polis bariyerlerinin ön kısmında bekliyor.
249 milyon lira zarar
Geçen yıl üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde eden Bank Asya, bu yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklarken; bu yılın ilk dokuz ayında da 249.6 milyon lira zarar yazdı.
‘O banka zaten batmış’
Kasım ayında banka 281 şubesinden 80’ini diğer şubeleriyle birleştirerek kapattığını açıklamaştı. Personel sayısı ise 2013 sonuna göre bin 708 kişi azalmıştı. Bank Asya’nın adı sık sık ‘battı batıyor’ söylentileriyle anılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Eylül ayında isim vermeden Bank Asya için ‘Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor, o banka batmış zaten. Taşıma su ile ayakta kalmaya çalışıyor’ demişti.
Önce Katarlı bir grupla satın alma görüşmesi yapan, daha sonra ise Ziraat Bankası’nın talip olduğu açıklanan banka her iki satışı da gerçekleştirememişti.
Bankanın borsada işlem gören hisseleri ise sert hareketler nedeniyle birkaç kez işleme kapatılmıştı. 18 Eylül’de yabancı yatırımcının bankanın hisselerini sattığı, hisselerin Bank Asya iştiraki olan Asya Yatırım tarafından satın alındığı açıklanmıştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın, Bankacılık Kanunu’nun “kısıtlayıcı önlemler” içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar vermişti.
Bankacılık Kanunu’nun “kısıtlayıcı önlemler” başlığını taşıyan 70. maddesine göre BDDK, Bank Asya’dan yönetimi ve hissedar yapısını değiştirmesini isteyebileceğini açıklamıştı.
Geç kalınmış bir hareket. Mali yapı aylar önce bozulmuştu. Ayrıca bir suç örgütünün bankaya, okullara, medya kuruluşlarına sahip olmasının dünya üzerinde başka bir örneği yoktur. Vakit geçmeden paralel medyaya el konup okullar ise kapatılarak bu ihanet ve fitne ocakları söndürülmelidir.
İhanet, münafıklık, fitne, ve yahudi uşaklıgının bir bedeli olmalı. Bunların serbestçe dolap cevirebildiği bir ülkede huzur, sükunet ve emniyetten söz edilemez, geleceğe güvenle bakılamaz.
Koyverin gitsin…
Yahu dedik ya 2 sinede koyverin gitsin…..