Türkiye’den FETÖ’ye karşı global atak… MASAK yurtdışındaki mal varlıkları için başvurdu. Türkçe olimpiyatlarının yasaklanması, okullarla yayın organlarının kapatılması ve FETÖ baronlarının iadesi için de 4 bakanlık harekete geçti
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yurt çapında operasyonlar tüm hızıyla devam ederken, global düzeyde de 4 bakanlık harekete geçti. İçişleri, Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları FETÖ ile yurtdışında da mücadele kapsamında 6 tarihi adım attı. Örgütü bitirmek için atılan adımlar arasında, FETÖ tarafından organize edilen Türkçe olimpiyatlarla festivallerin yasaklanması, örgüte eleman yetiştirdiği belirtilen okulların ve dünyadaki FETÖ adına çalışan yayın organlarının kapatılması, önrgütün yurtdışına kaçırdıkları mal varlıklarının dondurulması gibi hususlar yer alıyor. İşte FETÖ’nün etrafındaki çemberi daha da daraltacak o kritik 6 adımın detayları:
MAL VARLIKLARI İÇİN HAMLE
1 Hükümet, FETÖ’nün dünyada eğitimden finansa her alandaki yapılanmasını içeren kapsamlı bir çalışma yaptı. Dünyadaki birçok ülkeden FETÖ’ye bankalar aracılığıyla aktarılan kara para trafiği de ilk kez resmi olarak ortaya kondu. Okullar, dernekler başta olmak üzere dünyadaki yapılanma üzerinden milyarlarca dolarlık kara paranın izlediği yol haritası da çıkarıldı. Terörün finansmanına destek veren, kara para aklayan kurum ve kişilerin listesi çıkarıldı.
2 Maliye, şüpheli işleme dayalı transferleri durdurma yetkisini kullanırken, FETÖ’nün yurtdışındaki ve kaçırdıkları varlıklar için MASAK gerekli başvuruları yaptı. Darbe girişiminde doğrudan rol alan şirketlerin mal varlıklarının dondurulması için de girişimler başladı. Diğer yandan şaibeli ortaklık yapıları, mali haritaları, yurtdışı vakıf, dernek, örgüt birimlerine para aktarmada rol oynayan işadamlarına ilişkin bilgiler de ilgili mali istihbarat birimleri ile paylaşılıyor.
TÜRKÇE OLİMPİYATLARI
3 Dışişleri Bakanlığı’nca ilgili ülkelerdeki büyükelçiler kanalıyla FETÖ tarafından organize edilen Türkçe olimpiyatları, festival, yarışma ve kültürel etkinliklerin yasaklanması için atağa geçildi. Örgütün bu etkinliklerle yurtdışında propaganda yapmasının da önüne geçilmiş olacak. Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra ilgili bakanlıklar da muhataplarıyla örgütün tüm anaokulu, ortaokulu, lise ve üniversiteleri terör yuvası haline getirdiğine dikkat çekerek, kapatılması gerektiğini anlatıyor.
ALMANYA’YA: 62 BARONU İADE EDİN
4 Afrika ülkelerinden vergi işbirliği ve bilgi değişimi anlaşması kapsamında örgüte yakın işadamlarına ait bilgiler de isteniyor. Almanya’ya da örgütün finansörü, firmalar üzerinden doğrudan örgüte para aktaran 62 baronun iadesi için resmi başvuru yapıldı.
140 OKUL İÇİN KAPATMA BAŞVURUSU
Dışişleri Bakanlığı, kumpas davalarının savcıları Zekeriya Öz ile Fikret Seçen’in ardından örgütün yönetici kadrosu için resmi başvuruları yapıyor. Bunlar hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma, terörün finansmanına dair yasaya muhalefet, nitelikli dolandırıcılık” başlıklarında arama kararları çıkarıldı. İngiltere, Almanya, Avusturya ile İsveç başta olmak üzere Avrupa’ya kaçan örgüt yöneticilerinin iadesi için de diplomatik temaslar hız kazandı.
5 ABD, Avrupa ve Afrika başta olmak üzere 140 ülkedeki okulların örgüt propagandası yaptığı ve üye yetiştirdikleri gerekçesiyle kapatılması için resmi başvurularda bulunuldu. Örgütün kanlı darbe girişimi örnek verilerek bu okulların bulundukları ülkelerde de tehdit unsuru olduğuna dikkat çekiliyor. Aynı şekilde örgütün terörü finansman için kullandığı paraların bulunduğu bankalardaki hesaplarının kapatılması için bu ülkelerdeki birimlerle resmi yazışma yapıldı.
YAYIN ORGANLARI KAPATILSIN
6 ABD başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde haftalık ve aylık gazete ile dergi ve internet haber sitelerinin de kapatılması için Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlar muhatapları ile temasa geçti. Bu yayınlar aracılığıyla örgüt propagandası yapılarak sempatizan toplamaya çalıştığına dikkat çekilerek yayınlara son verilmesi istendi.
4 BİN KURUMA İNCELEME
Örgütün iş dünyası ayağına yönelik operasyonlar devam ederken, Türkiye genelinde de 4 bine yakın kurum ve kuruluşta incelemeler sürüyor. Döviz bürolarından finans kurumlarına kadar geniş bir yelpazede mali sistemdeki şüpheli işlemlere ilişkin de bir veri tabanı oluşturuldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, FETÖ ile uluslararası alanda mücadelenin önemine işaret ederek, “FETÖ sadece Türkiye için değil karanlık faaliyetlerini yürüttüğü diğer ülkeler için de tehdit oluşturuyor. Biz de tüm dünyadan teröre karşı ortak bir tavır bekliyoruz. Bu yapının faaliyetlerinin arkasında illegal yapı faaliyetleri bulunuyor” diye konuştu.
SABAH