Paralel örgüt, MİT TIR’larının ilkini 1 Ocak’ta Kırıkhan’da durdurdu. Ancak bu, kamuoyunda gereken ilgiyi görmeyince sonraki adım için düğmeye basıldı. 7 Ocak 2014 sabahı istihbaratçı general İbrahim Aydın, KPSS dosyasını sümenaltı etmesiyle tanıdığımız Ankara Başsavcı Vekili Sakınan’a gitti. Aydın-Sakınan temasından “7 MİT’çi dinlensin” kararı çıktı. Kılıfı hazırlandı, telekulak başladı. 19 Ocak’ta TIR’lar ikinci kez basıldı. Kumpasın aktörlerine HSYK el attı.
Türkiye’yi teröre destek veren ülke konumuna düşürmek isteyen Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) talimatıyla 1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde MİT TIR’ları durdurulmuştu. Ancak amaçlarına tam olarak ulaşamayan örgüt, “MİT, El Kaide’ye silah götürüyor” algısını Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla 19 Ocak’ta da Adana’da MİT TIR’larını durdurmak için harekete geçti. Bu kapsamda, TIR’ların sevkiyatında görevli 7 MİT personelinin faaliyetini öğrenmek için ‘uyuşturucu madde ticareti’ kılıfıyla usul ve yasaya aykırı olarak telefonlarının dinlenmesi için 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden karar alındı.
BİLGİLER TOPLANDI TEZGAH KURULDU
Dinleme kararının ardından MİT mensuplarının faaliyetiyle ilgili süreç anbean takip edildi ve faaliyetin tüm ayrıntısı deşifre edildi. Toplanan bilgiler doğrultusunda senaryo hazırlandı; TIR’lara nasıl ve nerede müdahale edileceği planlandı. Sözkonusu planı gerçekleştirebilmek ve TIR’lara yapılan baskının ‘olağan bir arama’ gibi görünmesi için sahte ihbar yapıldı. Ankara’dan Adana’ya kadar gelişine göz yumulan TIR’lar, Ceyhan-Sirkeli gişelerinde durduruldu. TIR’ların durdurulmasından hemen sonra ise ajanslardan haberler geçilmeye başladı.
KARARDAN ÖNCE GÖRÜŞMÜŞLER
Paralel örgüt imzalı ihanetin ‘planlı ve organize’ olduğunu gösteren yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. MİT mensupları hakkındaki dinleme kararının 7 Ocak 2014’te alındığı öğrenildi. Dinleme kararın alındığı sabah ise o dönem Jandarma İstihbarat Daire Başkanı olan Tümgeneral İbrahim Aydın ile eski Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın görüşme yaptığı tespit edildi. MİT TIR’ları kumpas soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ancak daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Aydın ile Sakınan’ın sözkonusu dinleme kararına ilişkin bir görüşme yaptığı belirtiliyor.
İhanete Köksaldı!
MİT mensuplarını iki hafta boyunca dinleyen Jandarma İstihbarat’a dinleme izni veren isimlerin ise o dönem Ankara hakimleri olan Süleyman Köksaldı ile Hakan Oruç (şimdi Sivas’ta görev yapıyor) olduğu öğrenildi. Köksaldı’nın adı daha önce de verdiği skandal kararlarla gündeme gelmişti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) paralel casusluk haberlerine internette yasak getiren Hakim Köksaldı, konu ‘Fetullah Gülen’ ve ‘paralel örgüt’ olunca belgelerle ispatlı haberlere verdiği tekzip kararlarıyla biliniyor.
Onu iyi tanıyoruz
Eski Ankara Başsavcı Vekili ve bir dönem KPSS soruşturmalarının da sorumlusu Şadan Sakınan, ‘malvarlığında tespit edilemeyen artış olduğu gerekçesiyle’ geçtiğimiz haftalarda HSYK 2. Dairesi tarafından hakkındaki soruşturma tamamlanana kadar görevden el çektirilmişti. Sakınan’ın, 2010 KPSS soruşturmasını da yıllarca örtbas ettiği ve soruşturma için önemli bazı delillerin imhasında rol aldığı ortaya çıkmıştı.
Atılabilirler
HSYK 3. Dairesi, Tümgeneral İbrahim Aydın’la görüştüğü belirlenen eski KPSS Savcısı Şadan Sakınan ile usulsüz dinleme kararlarında imzası bulunan hakimler Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç hakkında soruşturma izni verdi. Daire ayrıca, Sakınan ile irtibatlı olduğu belirtilen eski Ankara Başsavcısı, halen İstanbul Savcısı İbrahim Ethem Kuriş, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, şu anki Gaziantep Savcısı Hüseyin Görüşen, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, şimdiki Kayseri Savcısı Nuri Yiğit hakkında da soruşturma izni verdi. Soruşturmayı yürütecek HSYK müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda sözkonusu isimler, eylemlerinin ağırlık derecesine göre ‘uyarma’ ve ‘meslekten çıkarma’ya (ihraç) varıncaya kadar disiplin cezaları alabilecek.
(YENİ ŞAFAK)