Mehmet Baransu Balyoz’dan değil plakadan yayınlamaktan beraat etmiş.
Balyoz’da kumpas soruşturması kapsamında “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma” ve “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme” suçu kapsamında tutuklanan Mehmet Baransu’nun savunmasında dile getirdiği daha önce aynı suçtan beraat ettiği iddiası asılsız çıktı. Baransu Balyoz belgeleri ile ilgili değil Genelkurmay Başkanlığı’na ait bir dinleme aracının plakasını yayınladığı gerekçesiyle yargılandığı bir davadan beraat ettiği anlaşıldı.
Balyoz’da kumpas soruşturması kapsamında ” tutuklanan Mehmet Baransu’nun daha önce Balyoz belgeleri temin ettiği ile ilgili yargılanıp beraat ettiği şeklindeki savunması gerçek dışı çıktı. Baransu’nun Genelkurmay Başkanlığı’na ait bir dinleme aracının plakasını yayınladığı gerekçesiyle yargılandığı bir davadan beraat ettiği ortaya çıktı.
Geçtiğimiz Pazar günü evinde gözaltına alınan Mehmet Baransu gerek savcılıkta gerekse de tutuklama talebiyle sevk edildiği sulh ceza hakimliğindeki sorgusunda kendisinin daha öncede ‘Balyoz belgeleri ile ilgili Devletin gizli belgelerini ifşa etmek’ suçlamasıyla yargılandığını ve beraat ettiğini iddia etti. Bu iddiası da gerek Taraf Gazetesi gerekse paralel yapıya yakın yayın organları tarafından ön plana çıkarıldı ve kamuoyunun algısı yönetilmeye çalışıldı.
PLAKADAN BERAAT ETMİŞ
2010/329 sayılı soruşturma numarasını vererek beraat ettiği yönünde algı oluşturmaya çalışan Baransu’nun kamuoyunu aldatmaya çalıştığı anlaşıldı. Söz konusu soruşturma dosyasının Balyoz belgeleri ile ilgisi bulunmadığı Genelkurmay Başkanlığı’na ait bir dinleme aracının plakasının deşifre edilmesine ilişkin olduğu saptandı. Sabah Özel İstihbarat Bölümü’nün yaptığı araştırmaya göre, Taraf Gazetesi’nde “Aslan Paşa’nın Suçlu Kulakları” başlığı ile Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki bir araçla 2000 kişinin yasadışı dinlendiğini haberleştiren Mehmet Baransu dinleme aracının da plakasını açıkça yazdı ve fotoğrafını yayınladı. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı devletin güvenliği veya iç veya dış yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgiler içeren belge ve fotoğrafların gazetede yayınlandığı yönünde savcılığa ihbarda bulundu. Savcılık da Baransu hakkında “Devletin Güvenliğine ve siyasal Yararlarına ilşkin Gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçu kapsamında iddianame hazırladı.
BERAAT ETTİREN BAŞKAN YARGITAY ÜYESİ
Yargılama İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılırken mahkeme Baransu hakkında beraat kararı verdi. Beraat gerekçesi olarak da gizli belge fotoğrafın söz konusu olmadığını ve suçlamaya yönelik yeterli delil elde edilemediğini gerekçe gösterdi. Baransu hakkında beraat kararı veren mahkeme Başkanı Ali Alçık’ın daha sonra HSYK tarafından Yargıtay üyeliğine atanması diğer iki üyenin de 17-25 Aralık sonrasında ağır ceza başkanlıklarından alınması dikkat çekti.
(Dilek YAMAN – sabah.com.tr)