Genel Yayın Müdürü görevden alınan Zaman’da büyük bir panik havası hakim. Tiraj kaybı ve reklam gelirlerinin erimesiyle mali dar boğaza giren gazetede personelin her adımı sıkı denetim altında. Öyle ki artık kurumda hiçbir personele güvenilmiyor. Olası bir operasyonda bilgisayarlarda örgütü tehlikeye atacak bilgi ve belge bulunmaması için harici flash belleklerle çalışan personel, kendi aralarında da Kakao Talk isimli şifreli ve ses değiştirme özelliği bulunan programla iletişim sağlıyor.
Genel Yayın Müdürü görevden alınan ve Zaman Okuyucu Birimi olarak bilinen halkla ilişkiler personeli yanında toplamda 130 kişinin işten çıkarıldığı Zaman Gazetesi’nde büyük bir paniğin hakim olduğu söyleniyor. İçeriden bilgi sızdığıın düşünen Zaman yönetimi önlem olarak bütün personeli adım adım takip ediyor. Personelin tüm e-postalarını sürekli kontrol etmeye başlayan yönetimin bu tavrının personelde ciddi rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Görevden alınan eski Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın talimatıyla bütün personeli sıkı markaj altına alan İnsan Kaynakları Birimi personelin her hareketini takip ediyor. Her bir personel hakkında dosya tutan birim, normal bir iş yerinin çok ötesinde adeta çalışanların özel hayatıyla ilgili profesyonel bir fişleme yapıyor
ANANAS DEŞİFRE OLDU KAKAO VERELİM
Gazete içerisinden bilgi ve belge sızmasını önlemek için her tür önleme başvuran yönetim, birbirleriyle olan iletişimde Watsapp diye bilinen mesajlaşma programının kullanılmasını yasakladı. Personel artık kendi arasında “Kakao Talk” diye bilinen şifreli ve ses değiştirme özelliği bulunan programla iletişim sağlıyor. Türkiye’de kullanımı çok yaygın olmayan ve teknik takip açısından diğer programlara göre daha güvenli bilinen ve ağırlıklı olarak Güney Kore’de kullanılan “Kakao Talk” üzerinden görüşme yapan Zaman personelinin kendi aralarında belirledikleri şifreleriyse belirli periyotlarla değiştirdikleri söyleniyor.
BİLGİSAYAR HARD DİSKLERİ KALDIRILDI
FETÖ Medyası’na bağlı Zaman Gazetesi’ne olası bir operasyona karşı da önlemler artırıldı. Bütün bilgisayarlardan hard disklerin söküldüğü, onun yerine bütün işlemlerin ve yazışmaların harici flash belleklerle yapıldığı kaydediliyor. Personelin cebinde taşıdığı harici flas bellekler bilgisayara takıldığında farklı bir işletim sistemiyle açılıyor. Gün boyu bütün işlemler ve görüşmeler bu işletim programlarıyla çalıştırılıyor. Mesai bitiminde çıkarıldığında ise bilgisayarın içinde hiçbir iz bırakılmamış oluyor.
CANLI YAYIN İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAM
Zaman merkez binasının içini ve dışını kayıt altına alan kamera sayısının artırıldığı gazetede aynı zamanda olası bir operasyona karşı da hazırlıklar tamamlandı. Bir canlı yayın aracının sürekli hazır halde bekletildiği bina bahçesinin güvenlik bölümlerine de her an yayına geçecek kameralar yerleştirildi. Üzerleri kapatılan kameralar olası bir operasyon durumu için hazır bekletiliyor. Canlı yayın sırasında personelin kullanması ve binaya asılması için de devasa basın özgürlüğüne yönelik mesajlar içeren afişlerin basıldığı ve zemin katta muhafaza edildiği ifade ediliyor. Zaman yönetimi ayrıca kendilerine yönelik baskın durumunda bütün dünyaya canlı yayın yapmak için Azerbaycan’daki Hazar TV ile anlaşma sağlandığı belirtiliyor. Hazar TV, Samanyolu TV’nin 11 Ocak 2000’de Hazar Denizi çevresinde ve Azerbaycan’da yayına başladığı kanal olmasıyla biliniyor.
PERSONELE FUAT AVNİ’Lİ BASKI
Direktörler aracılığıyla koordinatörler ve GMY’lere personele baskı emirleri yağdırılan gazetede örgüt hakkında yapılan haberlerle ilgili içerden bilgi sızdıran kimselerin tespit edildiği anda hiçbir yerde iş bulamayacakları tehditi yapılıyor. Böyle bir durumda işten çıkarılacak personelin dışarda iş bulmasının imkansız olacağı vurgulanarak Fuat Avni başta olmak üzere devletin içinde örgütün halen etkin ama bazı makamlarda uykuda olduğu söylemiyle tehdit yapılıyor.
SENDİKAYA ÜYE ZORUNLULUĞU
Olası bir operasyon ve el koymaya karşı da önlem alan Zaman Gazetesi tüm çalışanların örgüten yakınlığıyla bilinen Aksiyon İş ve Pak Medya İş adındaki sendikalara üye olmaya zorlandığı kaydediliyor. Olası bir el koyma durumunda örgüt personelinin işten çıkarılmamasına yönelik olarak yapılan bu atak aynı zamanda devletten personel aracılığıyla maddi pay sahip olma amacı taşıyor.
PERSONEL SIKINTILI
Gülen örgütünün siyasal hamlelerinden rahatsız olan ancak ülkücü görüntüsü altında durabilen vesayet karşıtı bazı çalışanların ise bunalımlı günler geçirdiği belirtiliyor. Kendi aralarında örgütü eleştiren çalışanlar, kurumun içerideki muhalifleri bulmak için görevlendirdiği abi ve ablalar nedeniyle birbirlerine açılmaktan çekiniyor. Artık gölgesinden bile korkan eski genel yayın müdürü Ekrem Dumanlı, en yakınındaki bir ismi bile bilgi sızdırdığı iddiasıyla kendinden uzaklaştırdığı kaydediliyor.
HABERİ BIRAK TWITTER’A BAK!
Öte yandan Cihan ve Zaman Ankara’daki personellerini başka amaçlarla kullanmaya başlayan örgütün İstanbul’da ciddi seviyede yetişmiş personel sıkıntısı yaşadığı söyleniyor. Ankara muhabir ve kameramanları sosyal medyada görevlendiriliyor. Mesela Yalçın Kaya ismindeki kameraman güya basın işçisi olarak görev alması gerekirken Ankara temsilcisi Mustafa Ünal’ın görevlendirmesiyle twitter’da @Kame_Raman adındaki hesaptan hükümete ve devlet erkanına yönelik ağır hakaret içeren tweetleriyle meşgul oluyor. Gazete personeline de hükümet ve cumhurbaşkanı aleyhine twetler atmaları öynünde baskı uygulandığı belirtiliyor. Yeni yayın yönetmeni Abdülhamit Bilici döneminde de bu tedbirlere devam edileceği gelen duyumlar arasında.
(Sabah.com.tr)