İstanbul’da iki yakayı üçüncü kez bir araya getiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü özellikleri ile öne çıkıyor. Üçüncü Köprü dünyada ilklere de imza atıyor. Peki Üçüncü Köprü’nün teknik özellikleri neler?
Mimarlar Odası’nın aldığı bir yargı kararını bahane eden Doğan Haber Ajansı ve FETÖ’nün tetikçisi Cumhuriyet, Dünyada ilklere imza atan 3. köprü için “3. Köprü artık iki beton kuleden ibaret” manşetleri atmıştı.
Mimarlar Odası’nın aldığı bir yargı kararını bahane eden Doğan Haber Ajansı ve Cumhuriyet, Dünyada ilklere imza atan 3. köprü için “3. Köprü artık iki beton kuleden ibaret” manşetleri atmıştı.
59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak.
Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.
Yavuz Sultan Selim, kule yüksekliği ve ara açıklığı ile dünyanın en büyüğü olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 15 kilometre otoyol ve bağlantı yolu, iki şeritli tren yolu, sekiz şeritli karayolu kapasitesi, yaya yürüyüş yolu ve estetiğiyle dünyaya örnek bir proje. Üçüncü Köprü dünyadaki diğer köprülere bakıldığında birçok alanda ilk olma özelliği taşıyor.
Köprünün iki yük treninin aynı anda geçebileceği şeklinde tasarlandığı bildirildi.
Kabloların 100 yıllık kullanım süresine sahip olduğu ve yorulmadan dolayı herhangi bir değişime gerek bulunmadığı aktarıldı.
Dünyada ilk defa bu kadar mukavemetli bir kablo kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, “Tüm telleri uç uca eklesek, 124 bin 832 kilometre yol katetmiş oluruz. Bu da dünyanın etrafını 3 kez dolaşmak anlamına geliyor. Kabloların gerçek bir çekme dayanımı var” diye konuştular.
Son 40 yılda İstanbul’da kaydedilen en yüksek rüzgar hızı, saatte 130 kilometre.
Köprü ise saatte 170 kilometre rüzgara dayanabilecek güce sahip. Köprü ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndan 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor.