Fetullah Gülen’e bağlı olarak İngiltere’de faaliyet gösteren ‘eğitim’ kurumu Axis Educational Trust, 2012’de Bank Asya’dan 437 bin 500 euro usülsüz kredi çekti. Kurum, ‘himmet’ paralarının aktarıldığı bankanın parasıyla İskoçya’da kilise ve papaz evi satın aldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bir süre önce el koyduğu Bank Asya’nın verdiği kredilerle ilgili Mali Suçları Araştırma Bürosu (MASAK) inceleme yaptı. MASAK’ın elde ettiği bulgulara göre, İngiltere’de Fetullah Gülen’e bağlı bir kurum, Türkiye’den giden paralarla papaz evi satın aldı. ‘Öğrenci eğitimi’ için 1994 yılında açılan Axis Educational Trust (AET) isimli kuruluş, Bank Asya’dan 21 Kasım 2012’de 1 milyon liranın üzerinde bir rakama karşılık gelen 437 bin 500 euroluk kredi kullandı. Kredinin teminat koşulları sağlanmadan tahsis edildiğini belirleyen MASAK, bunun üzerine durumu BDDK’ya bildirdi. BDDK’nın yaptığı incelemede kredinin İskoçya’da 2 konut satın almak üzere Bank Asya’dan kullanıldığı belirlendi.
TEMİNATLAR SORUNLU
Türkiye’de krediye teminat olarak gösterilen arsa ve dükkanların sorunlu olduğunu tespit eden BDDK, İskoçya tapu sicil kayıtlarını da araştırdı; sözkonusu krediyle Gülenist AET’in, İskoçya’da kilise ve papaz evi satın aldığını tespit etti. BDDK bunun üzerine, katılım bankası olan Bank Asya’ya, kredilendirme süreçlerinde İslami esaslara uygun olmayan ürün ve hizmetleri finanse etmemesi prensibi çerçevesinde kilise ve papaz evi alımını hangi esaslar çerçevesinde kredilendirdiğini sordu.
YİNE DİYALOG KILIFI
BDDK’ya cevap veren Bank Asya yönetimi, “Kredi gayrimenkul alımına yönelik verilmiştir. Harabe halindeki Ortaçağ kilisesi alınmış olup, yapılacak restorasyonla kültür ve dinlerarası diyalog merkezi olarak faaliyet göstereceği dosya incelemesinde şifahi olarak belirtilmiştir” diye yazdı. Böylece teminat koşulları tam olarak sağlanmamış olmasına karşın Bank Asya’nın İngiltere merkezli bir kuruma ‘kilise satın almak için kredi gönderdiği’ tescillenmiş oldu. İngiltere’deki Axis Educational Trust isimli kuruluşun adresinin ise Türkiye’deki ‘Wisdom School’un Gelir İdaresi’ne beyan edilen adresle aynı olması dikkat çekti. Bank Asya’da hesabı bulunan AET’e, malvarlığını gösteren hiçbir belge bulunmamasına rağmen kredinin nasıl verilebildiği de merak konusu.
(OSMAN ÖZGAN/YENİ ŞAFAK)