Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk mülteci kampında koşullar gün geçtikçe insanlık dışı bir hal alırken yaşanan dram Esed ve güçlerinin yüzünü bir kez daha ortaya çıktı.
SURİYE yazarak 3072 ye göndererek Suriye için İHH’ya 5 TL bağışta bulunabilirsiniz
Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk mülteci kampında koşullar gün geçtikçe insanlık dışı bir hal alırken hükümetin uyguladığı abluka nedeniyle kampa gıda ve ilaç yardımı gönderilemiyor. Büyük bir dramın yaşandığı kampta Israa el Masri isimli bebek açlıkla mücadeleyi kaybederken, ekim ayından bu yana açlığa bağlı nedenlerle ölenlerin sayısı 50’ye ulaştı.
“MÜLTECİLER HAYVAN LEŞİ VE YAPRAK YİYOR“
Ülkedeki en büyük Filistinli mülteci kampı olan Yermuk neredeyse bir yıldır kuşatma altında. Aralık 2012’deki çatışmalardan kaçıp gelen 160 bin Filistinliden, bugün, kampta 18 bini kalmaya devam ediyor. Suriye ordusunun son aylarda sıkılaştırdığı abluka koşulları kampa ulaşan yiyeceğin yetersiz kalması nedeniyle mülteciler hayvan leşi, tuzlu su ve yaprak yemek zorunda kalıyor.
Çocuklarını beslemek için ot toplamayan çalışan kadınlar keskin nişancılar tarafından vuruluyor. Açlığa bağlı hastalıktan hayatını kaybeden Israa bebek, ekim ayından bu yana açtıktan ölen 50 mülteciden biri.
Kamptaki mültecilerden 26 yaşındaki Kais Saed insanların artık kedi ve köpek etini yemenin normal hale geldiğini anlatıyor. Saed en son üç gün önce yemek yemiş. En son tok hissettiği zamanı hatırlamadığını söyleyen Saed’in üç gündür boğazından geçen tek şey ise baharatla tatlandırılan su.
Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümetine Yermuk kampı dahil olmak üzere Şam’da abluka altında tuttuğu yerlere insani yardımın ulaştırılmasına izin vermesi çağrısında bulundu. Af örgütünden yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin gönderilmek istenen yardımları engellediği bildirildi.
Suriye’nin başkenti Şam’daki Yermuk Mülteci Kampı’nda açlıkla mücadele eden Filistinliler için aralıksız yapılan yardım çağrılarının ardından, gıda malzemesi taşıyan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) bağlı ilk ekip kampa girdi.
NÜFUS 600 BİNDEN 20 BİNE DÜŞTÜ
Nüfusun 600 binden 20 bine kadar düştüğü belirtilen kamptaki yardım dağıtma işlemi, sokakların dar ve yıkılan evlerin molozlarıyla tıkanması nedeniyle küçük kamyonetlerle yapıldı. Filistinlilerin mülteci olarak yaşadıkları en büyük yerlerden biri olan kamptaki bina ve çarşıların kullanılamaz hale geldiği gözlendi.
Esed güçlerinin 189 gün önce abluka altına aldığı Yermuk Mülteci Kampı ‘nda şimdiye kadar aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 50 kişinin açlıktan hayatını kaybettiği belirtiliyor.
SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI
Türkiye’de de sosyal medya üzerinden #YermükeAcilYardım #UrgentAidToYarmouk hashtagiyle çağrı başlatan kullanıcılar burada yaşanan drama Türkiye’de ve dünyada dikkat çektiler.
EN SON ELLİ KİŞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ
Independent gazetesinde yayınlanan habere göre aralarında çocukların da bulunduğu Yermuk Kampı’nda insanlık dramı yaşanıyor. Haberde Suriye rejimi tarafından kuşatma altında tutulan bölgede insanların tuzlu su, hayvan gıdası ve yapraklarla beslendiği belirtiliyor. Independent gazetesine konuşan mağdurlardan Kais Said 3 gündür yemek yemediğini belirterek, “İnsanlar ot, kedi, köpek yemeye başladı” diyor. Esed yanlısı Filistinli gruplar ise kuşatmanın nedeni olarak 2500 isyancıyı gösteriyor.
Kamptaki caminin imamı Şeyh Muhammed Evu Hayr daha önce ölümlerin artması sonucu vaaz vererek kedi, köpek ve eşek eti yenebileceğine dair vaaz vermişti. 1957 yılında Arap İsrail savaşı sonrası Filistinlilerin korunması için kurulan Yermuk Kampı’nın nüfusu günümüzde savaştan kaçanların bölgeyi terk etmesiyle azaldı. Bölgede kalan sığınmacıların çoğu elektrik kesintisi tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenlerle hayatlarını kaybediyor. Salgınlar ise çocukların hızla hastalanmasına ve ölmelerine neden oluyor. Bölgedeki sığınmacılardan Ebu Muhammed ise bu şekilde yaşamaktansa kimyasal saldırı ile ölmeyi yeğlediklerini belirterek, “Niçin bizi kimyasallarla öldürmüyorlar? Birkaç dakika içinde hayatımızı kaybederiz. Bu şekilde ölmekten daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.
(TİMETÜRK)