Anasayfa / GENEL / Ezik gibi arkadan konuşan Obama’ya Erdoğan’dan mert ol çıkışı!
erd-ob1

Ezik gibi arkadan konuşan Obama’ya Erdoğan’dan mert ol çıkışı!

Erdoğan, Obama’nın ikili görüşmelerinde “Basın özgürlüğü ve demokrasi” eleştirisi yapmadığını belirterek, “Bu konuları gündeme getirmiş olsaydı, gerekli cevabı verirdim” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın, ikili görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye basın özgürlüğü ve demokrasi” konularında eleştiriler getirdiği ve “Bunları bizzat ifade ettim” dediği hatırlatılan Erdoğan, şunları söyledi.

O KONULAR GÜNDEME GELMEDİ

“Gıyabımda o tür bir açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Ama şunu söyleyeyim; Sayın Obama ile görüşmemizde sorduğunuz konular gündeme gelmedi. Bana o türden bir şey söylenmiş değil. Kaldı ki bizler daha önceki telefon görüşmelerimizde, basın üzerinden konuşmak yerine, karşılıklı konuşmanın daha faydalı olacağını konuşmuştuk. Önce de belirttiğim gibi eleştiri ile hakareti birbirinden ayırmak lazım. Burada kanaat önderleriyle buluşmamda bunu örneklerle izah ettim. Türkiye’deki bazı gazetelerde, Cumhurbaşkanı için ‘katil, hırsız’ biçiminde manşetler atılıyor. Başlıklarda tehditler savruluyor. Bu hakaretleri yapan gazeteler ve dergiler, halen yayın hayatına devam ediyor.”

BATI’DA DA MÜSAADE EDİLMEZ

“Türkiye’de iddia ettikleri türden bir diktatörlük olsa, o tür yayınlar nasıl yapılabilir?” diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hakaret ve tehdide Batı’da da müsaade edilmez. Daha geçenlerde Obama’yı facebook üzerinden tehdit eden biri tutuklandı. Merkel’e Almanya’da biri benzer bir şey yaptı, yine ceza aldı. ABD yasaları başkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle, yüklü tazminatla cezalandırıyor. Cezalandırma örnekleri Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden de verilebilir. Hakaret ve tehdit, basın özgürlüğü ya da eleştiri diye değerlendirilemez. Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirmiş olsaydı, tüm bu örnekleri önüne koyar, bunları ona da söylerdim.”

AMAÇ TÜRKİYE’Yİ PARÇALAMAK

ABD yönetiminin, kendi ülkelerindeki bariz olaylara rağmen basın ve ifade özgürlüğünü Türkiye’ye bir baskı unsuru olarak mı kullandığı sorulan Erdoğan, şunları söyledi: “Buradaki görüşmelerimde Adalet Bakanlığımızın açıklamasını paylaştım. Dinlediklerinde söyleyecek sözleri kalmıyor ama dediklerinden farklı bir söz de söyleyemiyorlar. ‘Ülkenin cumhurbaşkanı bunların çoğunun terörle bağlantılı olduğunu açıklıyor, peki bu durumda biz neyi savunuyoruz’ diyemiyorlar. Üst akıl dediğim olay da bu zaten. Üst akıl, Türkiye üzerinde oyun oynuyor. Türkiye’yi bölmek, parçalamak güçleri yeterse yutabilmek. Türkiye olarak nice zamandır terörizmle mücadele halindeyiz. Ülkemiz terör saldırılarına maruz kalıyor, operasyonlar yapıyoruz. Operasyonları da halkımızın güvenliği, ülkemizin huzuru ve birliği için yapıyoruz.

TÜRKİYE GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Son olarak Diyarbakır’da 7 evladımız şehit oldu. Ama burada konuştuklarımızdan Türkiye’deki terör saldırılarına değinenler sadece bir iki kişi. Diğerlerinin tümü sadece Paris ve Brüksel’deki saldırıları konuşmakla yetiniyor. Halbuki biz terör nedeniyle 40 bin can kaybı yaşamış bir ülkeyiz. Bunun adeta görmezden gelinmesi kabul edilemez. Belçika’daki son olay öncesinde ‘Bu adam teröristtir’ diye uyarmışız ama onlar serbest bırakmışlar. Sonra da malum saldırı yaşanmış. Terör konusunda gereği yapılmazsa elbette bedel ödenir. Mücadele, kuru kuruya konuşmakla olmuyor. Hırsıza kilit mi dayanır? Tahsilli adamdan terörist olmaz yaklaşımını doğru bulmuyorum. Tahsilli adamlar da maalesef terörist olabiliyor.”

Yeni anayasa için halka söz verdik
Erdoğan, yeni anayasa için hükümetin de partilerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa için halka verilen bir söz olduğunu hatırlattı. Erdoğan, halkın yeni anayasa beklediğini, hükümet ve partilerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. TSK’nın “paralel sızmalara ve kalkışmalara asla izin verilmeyeceği” yolundaki açıklaması hatırlatılan Erdoğan, “En güzel cevabı vermiş. İlave söze gerek yok” dedi.

Rusya ile sıkıntıdayız

Rusya’dan Türkiye yumuşama sinyalleri gelip gelmediği sorulan Erdoğan, “Temenni ederiz ki yumuşama olur ve aramızdaki sıkıntıları aşarız. Ancak henüz o noktada değiliz. Rusya, ABD’deki zirveye alt düzeyde temsilci bile göndermedi” cevabını verdi.

Dünya liderleri Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde buluştu
Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temsil ettiği Nükleer Güvenlik Zirvesi, 52 devlet ve hükümet başkanını bir araya getirdi. Liderler, nükleer tehditlere karşı iş birliğini sürdürmekte mutabık kaldı.
ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde Washington Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Polis Teşkilatı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı temsilcileri katıldı.

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ
Zirvenin ilk gününde Obama, katılımcı devlet liderlerini Beyaz Saray’daki akşam yemeğinde ağırladı. Yemeğin ardından Erdoğan, Obama ile yaklaşık 50 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi konular üzerinde duruldu. Zirvenin ikinci günü ise “Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler” oturumuyla başladı. Obama, başkanlık ettiği açılış oturumunda, atılan somut adımlarla dünyada nükleer terörizm riskinin azaltıldığını dile getirdi. Obama, aynı saatlerde, zirve kapsamında BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ile Almanya’dan oluşan (P5 1) ülkelerin liderleriyle, İran’la varılan nükleer anlaşmayı da görüştü.

SAMİMİYET DİKKAT ÇEKTİ

Zirveye katılan liderler, “Aile fotoğrafı” da çektirdi. Erdoğan ve Obama’nın samimi şekilde tokalaşma anı, platformda yerlerini alan neredeyse tüm liderlerin dikkatini çekti. Fotoğraf çekiminin ardından çalışma yemeğine geçildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da yer aldığı yemekte, nükleer güvenliği güçlendirmeye yönelik faaliyetler ele alındı. Zirvenin sonuç bildirgesinde, nükleer tehditlerin uluslararası sistem için hala en önemli tehditlerden biri olduğu ve bu tehdide karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

(GÜNEŞ)

MEDYAGUNDEM

erdogan-merkel

Almanya’yı Erdoğan korkusu sardı

G-20 Zirvesi için 7-8 Temmuz’da Almanya’ya gidecek olan Erdoğan’ın Türk halkıyla buluşmak için düzenlenecek etkinlik …

erdogan

Kredi kuruluşları Türkiye’ye kumpas yapıyor

TİM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayi üretimindeki tırmanışın devam etmesi büyümenin üretime dayalı olduğunu …

erdogan-onay

Katar’a Türk askerine jet onay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’a Türk askeri üssü kurulmasını içerden maddeyi onayladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir