Çiftçiyi sahte raporla kandırarak elindeki hayvanlara el koyan Paralel Yapı, inekleri dana olarak gösterdi. Etteki paralel vurgunun boyutu yaklaşık 25 milyon liraya ulaştı.
Paralel Yapı’nın yeni bir et vurgunu daha ortaya çıktı. Kurban Bayramı döneminde bağış ve deri parasını cebe atan Paralel Yapı’nın, şimdi de çiftçiyi sahte raporla kandırarak elindeki hayvanlara el koyduğu, inekleri dana olarak gösterdiği ve kurbanlık küpesiyle devleti dolandırdığı belirlendi. Bu yolla yapılan yolsuzluğun boyutunun 25 milyon TL’ye ulaştığı iddia ediliyor.
KÜPEYLE SOYUYORLAR
SABAH’ın istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgi ve belgelere göre, paralel örgütün et vurgunu şöyle gerçekleşiyor: Devlet et üretimini desteklemek amacıyla çiftçiye dana başına 300 TL prim veriyor. Gösterilen küpe başına alınan bu destek primi, inekleri kapsamıyor. Paralel çetenin, prim desteğini kasaya atmak için 4 bin inek küpesini dana küpesiyle değiştirdiği ve bu yolla toplam 12 milyon TL vurgun yaptığı belirtiliyor. Benzer bir yolsuzluğun kurbanlık danalarda da yapıldığı belirtiliyor. Kurbanda kesilen danaların küpesini saklayan paralel et şebekesinin, bu hayvanları mezbahanede kesilmiş gibi göstererek her biri için yine 300’er TL destekleme primi aldıkları da emniyet kayıtlarında yer alıyor. Bu vurgunun 10 milyon TL’yi bulduğu öne sürülüyor. Kurbanda kesilen hayvanların küpelerinin ise Kurban Bayramı’nda paralel örgütün derneklerine verilen bağışlardan ya da sonrasında toplanan kellelerden elde edildiği belirtiliyor. Paralel et şebekesinin çiftçinin hayvanına da göz koyduğu ifade ediliyor. Kesim için hayvanını mezbahaneye getiren çiftçiye “Bu tüberkülozlu” diyerek sahte rapor veren şebekenin, ardından el koyduğu hayvanı kesip kasaplara sattığı öne sürülüyor. Gerçekten tüberkülozlu olan hayvanların da piyasaya sürüldüğü iddia ediliyor.
ARKASINDA PARALEL ABİ VAR
Emniyet, et vurgununu takibe aldı. Büyük vurgunun arkasında, paralelin önde gelen ağabeylerinden biri olan Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal’ın bulunduğu iddia ediliyor. Kobal ile sağ kolu Mahmut Kartal ve çiftlik sahibi Ali Can Kocabay’ın da aralarında olduğu 57 kişi 3 ay önce gözaltına alınmıştı. Ancak paralel savcılar devreye girince serbest bırakılmışlardı. Konuyla ilgili dosyalar Sakarya Emniyet Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü’ndeki raporlara da girdi. O dönemde yolsuzlukları ihbar eden Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Avni Aydın’ın görevden alınıp tayinin başka yere çıkartıldığı öne sürülüyor.
SÜMEN ALTI EDİLİYOR
Yapılan soruşturma sonrası dosyanın savcılığa gönderildiği fakat konunun sümen altı edildiği iddia ediliyor. Polisin yürüttüğü operasyonun üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen savcının dosyayı neden işleme koymadığı merak edilirken “Savcı neyi koruyor?” sorusunu akıllara getiriyor.
AMAÇ İTHALATI AÇTIRMAK
Sektör yetkilileri, 2010’da yapılan ithalatta da paralel yapının olduğunu öne sürerek, süreci ise şu şekilde anlattı: “2007’den itibaren 10 liralık ineğe 15 lira verip çiftçiyi satışa ikna ettiler. Satılan inekler kesildi ve bu yolla üremenin de önüne geçildi. Ardından da medya kanalıyla ‘Piyasada hayvan yok’ söylentisi yayıldı ve ithalat yolunun açılması için bakanlığa baskı yapıldı. Bu yolla ithalattan büyük kâr elde ettiler. Bugün benzer oyun sergileniyor. Amaçları inekleri kesip dişi sayısını azaltmak ve ithalat yolunu açtırmak.”
(BETÜL ALAKENT/SABAH)