Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G konusundaki çıkışının ne kadar haklı olduğunu bugün Sabah gazetesinde Şeref Oğuz çarpıcı bir yazıyla kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom’un 175. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada dünyada 5G’nin, 3G altyapısı olan Türkiye’de ise 4G’nin konuşulduğunu belirterek, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” demişti. İşte Oğuz’un “4G değil Türk G” başlıklı yazısı:
ERDOĞAN HAKLIDIR
Türk Telekom’un 175’inci kuruluş töreninde, tarihsel süreçte haberleşme ve iletişimin gelişimini anlatan başarılı video filmini izliyoruz. Ankara Marriott Otel‘in lobisinde sergilenen cihazları görünce, 60 yaşım içinde, hemen hepsini kullandığımı fark ettim.
Kimliğini unutunca aklı kalmayan ama cep telefonunu unutunca sokağa dahi çıkamayanlardan biri olarak, çok değil 30 yıl önce cüzdanımızda paradan daha önemli saydığımızın, jeton olduğunu hatırladım.
Teknolojileri alma yönünde iştahı yüksek bir milletiz. Viktorya Çağı’nın interneti sayılan telgrafı ilk kullananlar arasındayız ve icadından kısa bir süre sonra Yıldız Sarayı‘nda telefon zili çınlayan ülke yine bizdik. Bunları düşünürken Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın kürsüdeki çağrısı günümüzdeki teknoloji bağımlılığını zihnimde canlandırıverdi. Erdoğan 3 G ile bir süre daha idare edip, yabancı kaynaklarla geçilecek 4G ile zaman kaybetmeden 5G’ye sıçramayı öneriyor. Doğrudur…
Henüz 3G dahi yeterince yaygınlaşmadan şimdi benzer harcamaları, 4G için yapıyor olmak, cari açığı şişirmekten öteye gidemeyecek Erdoğan’ın sözlerini, salondaki sektör temsilcileriyle konuştuğumda; aradaki farkın onun için ödenecek kaynaklara değecek kadar anlamlı olmadığını paylaştılar.
TÜRKİYE 4G ÇÖPLÜĞÜNE DÖNER
Aslında sorun G’nin önündeki rakamdan daha derinde… Cumhurbaşkanı’nın açıklamasında buna vurgu gayet net: Dünya 5G’yi konuşurken 4G ile zaman kaybedersek Türkiye 4G çöplüğüne döner. Buradaki G, teknolojiyi ifade ediyor ve 5G’nin belki de en büyük farkı, teknolojisini bizim üretecek olmamızdır. Gelecek kuşakları ipotek edemeyiz.
FAİZ ÖDER GİBİ TEKNOLOJİK BİLGİ İTHALİ İÇİN MİLYARLARI SAÇMAYALIM; ÇÖZÜM TÜRK G
Sermaye birikimi olmayınca dış borç üzerinden faiz öder gibi, teknoloji birikimi olmayınca bilgi transferine milyarlar akıtıyoruz. Yalnızca geçen yıl 15 milyon telefona 6 milyar $ ödedik. Üstelik 70 bin baz istasyonuna harcayacağımız 4G milyar dolarları da cabası…
Çözüm 4G değil, teknolojisini kendimizin geliştireceği Türk G olmalıdır. Yoksa faiz öder gibi teknolojik bilgi ithali için milyarları saçmayı sürdüreceğiz.