ÖNEMSİZ OLMANIN ÖNEMİ
ERDEM YAVUZ YAZDI
twitter.com/erdemyavuz549
Ekonomi, siyasi ve nüfus ölçeğinde çok küçük ve çok büyük iki ülke arasındaki ticarette, karşılıklı talep kanununa göre “özel bir durum” vardır. Ticaret bazen, büyük ülkenin iç maliyet oranından ya da ona yakın bir fiyattan yapılabilir. Bu nedenle kazancın büyük bölümü küçük ülkeye gider, literatürde bu duruma “Önemsiz Olmanın Önemi” denir.
Eski bir CIA teknik işler uzmanı olan 30 yaşındaki Edward SNOWDEN (Amerikan argosunda, karda yürüyüp, izini belli etmeyen anlamına gelir) Amerikan Özel Kuvvetler Komutanlığı’na girmek isteyen, ancak antrenman sırasında bacaklarını kırdığı için bunu gerçekleştiremeyen, daha sonra da Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’da görev alıp, nihayetinde bilgisayar konusundaki yeteneği sayesinde CIA’da görev yapmış bir aritmatik bir beyindir.
2009 yılında CIA’dan ayrılarak, NSA’ya iş yapan taşeron firmalarda çalışmaya başlayan SNOWDEN, son olarak Booz Allen adlı bir şirketin Hawaii ofisinde görev yaparken, The Guardian muhabiri Glenn GREENWALD’a (Rus Casusu) ABD’nin istihbari yöntemleri hakkında bilgi sızdırmaya başlamış, bunun ortaya çıkmasından hemen önce beklendiği üzere Mayıs 2013 itibarıyla Hong Kong’a ardından da Rusya’ya kaçmıştır.
SNOWDEN’i ABD için bu denli önemli bir isim haline getiren en önemli husus ise, ABD’nin cep telefonlarını ve e-mail yazışmalarını takip etmek amacıyla dünya çapında örgütlemiş olduğu sistemi deşifre etmesinden kaynaklanmasıdır.
Zira Guardian’da çıkan haberler, ABD’nin birçok müttefiki ile ilişkisini olumsuz yönde etkilemiş ve yaşanan kriz Çin ve Rusya başta olmak üzere bu süreç çerçevesinde rol oynayan ABD’nin sistemsel rakiplerine, karşı ileri sürebilecekleri bir koz vermiştir.
Tam bu noktada yukarıda belirttiğimiz “kanun” devreye girdi. ABD Rusya’nın ele geçirdiği operasyonel bilgilerin İran ve Çin gibi üçüncü ülkeler ile El Kaide ve Hizbullah gibi uluslararası terör gruplarının eline geçmesini engellemek amacıyla, Rusya ile anlaşmaya gitti. Önemsiz Olan Suriye’nin bombalanmaması kararlaştırıldı. Böylece Suriye “Önemli” hale getirildi.
Tüm bunlar, bakmasını bilen gözler için muhalif ABD ile Rus basınında tartışılıyor ve bu cenahlarda ABD’nin Suriye konusunda geri adım atma nedeni araştırılıyor. Ayrıca Beyaz Saray ve Kremlin’den sızan bilgilerden hareketle böylesi çıkarımlar/yorumlar yapılıyor.
Aslında bu yorumlar bir senaryodan öte çok mantıklı ve gerçekçi. Bugün yarın ABD ile Rusya “Kızıl Anna” gibi yeni bir “Casus Takası” yaparlarsa şaşırmayın. SNOWDEN’e karşılık bakalım hangi “Rus casusları” serbest bırakılacak. Belki bazı tanıdıklar deşifre olur. Sürprizlere hazır olun..