Ankara Kızılcahamam’da Asya Termal Tatil Köyü’nde başlayan AK Parti’nin Geleneksel 20. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti için ilginç bir benzetmede bulundu. Akil İnsanlar Heyeti’ni Heyet-i Nasiha’ya benzetenlere karşı içinde Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un da bulunduğu İrşad Heyeti’ne benzetti.
Çözüm sürecini kamuoyuna anlatmak amacıyla çok farklı kesimlerden 63 isim belirlediklerini ve bu heyetin 7 coğrafi bölgede bir aydır çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Akil İnsanlar Heyeti teşekkül ederken bazı densizler, bazı kendini bilmezler bu heyeti, Kurtuluş Savaşı sırasında oluşturulan ‘Heyet-i Nasiha’ya benzetme gafletinde bulundular. Heyet-i Nasiha’yı hatırlayanlar ve hatırlatanlar, yine Kurtuluş Savaşı sırasında teşekkül eden, ‘İrşad Encümeni’ni ya hatırlamadılar ya da hatırladılar, ama işlerine gelmedi.” dedi.
Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil, 4 Nisan 2013 tarihli yazısında, “1919’da Damat Ferit hükümetinin ‘heyet-i nasiha’sı vardı. Bu hükümetin ‘heyet-i akil’i var.” deyip, âkil insanları Heyet-i Nasiha’ya benzettiği için büyük tepki toplamıştı. Başbakan Erdoğan bir kez daha Özdil’in densizliğine dikkat çekti.
TBMM’nin 23 Nisan 1920’de kuruluşunun hemen ardından 27 Nisan 1920’de Bursa Mebusu Şeyh Servet Efendi’nin, İrşad Encümeni önergesini Meclis’e verdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Heyet-i Nasiha’nın ve işgal kuvvetlerinin halk üzerindeki yanlış propagandasını kırmak, halka doğruları anlatmak, İstiklal mücadelemizi, kardeşlik mücadelemizi anlatmak üzere İrşad Heyeti kuruldu. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif işte bu heyetin içinde yer alıyordu ve Anadolu’yu şehir şehir dolaşarak, vaazlar vererek halkı istiklal mücadelesi etrafında birleşmeye çağırıyordu. İşte biz İrşad Heyeti’ni seçtik ve şu anda İrşad Heyeti görevini yapıyor. İnşallah ayın 9’unda Akil İnsanlar Heyeti’nin başkan, başkan vekili ve sekreterleriyle İstanbul’da bir aylık sürecin değerlendirmesini yapacağız. Ondan sonra kalan bir aylık sürecin yıl haritasını değerlendireceğiz.”