Anasayfa / GENEL / İş dünyasından dershanelerin kapatılmasına destek!
dersane-is

İş dünyasından dershanelerin kapatılmasına destek!

İş dünyası dershanelerin eğitim amacı dışına taşmasından şikayetçi. Önde gelen kurumların temsilcileri zorunluluktan doğan dershanelerin ‘siyasallaştıklarını’ düşünüyor ve kapatılmasını istiyor.

Dershanelerin kapatılmasına karşı oluşturulan kampanya iş dünyasını da kullanmaya başladı. Görsel ve yazılı medyada sözlerinin çarpıtıldığını söyleyen iş dünyası temsilcileri dershanelerin zorunluluktan doğduğunu ve zamanla kapatılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca bu kurumların eğitim yanı sıra ‘siyasallaşma’ içine girdiklerine de vurgu yapılıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken “Dershanelerde siyasal çalışmalar da yapılmaya başlandı” şeklinde konuştu. Oda ve birlik başkanlarının ortak görüşü Türkiye’nin eğitim sistemindeki açıklardan oluşan bu yapının, karşılıklı müzakere ile zaman içinde kaldırılması gerektiği yönünde…

DİYALOGLA ÇÖZÜLMELİ
‘Dershaneler kapatılmasın’ demek yerine masaya oturulması gerektiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi; “Bu tartışmalar basın üzerinden yapılmasın” dedi ve şöyle konuştu: “Bir yasa taslağı olduğunda biz bunu hemen basına çıkıp bas bas bağırarak eleştirmiyoruz. Gerekli mercilerle konuşuyoruz. Hangi yönlerini beğenmediğimizi söylüyoruz. Türkiye şu anda önemli bir yol ayrımında. Sayın Başbakan’ın Türk-Kürt, Alevi- Sünni ayırımlarını ortadan kaldırarak hoşgörü ve diyalog yolunda adımlar attığı bir ortamda diyalogla sorunlar çözülmeli.”

Mehmet Büyükekşi / TİM Başkanı

Medyada bas bas bağırarak çözülmez
Bu konunun bu şekilde tartışılmasını yanlış. Taslak karşılıklı olarak Özel Dershaneler Birliği ile şeffaf bir şekilde masada görüşülmeli. Bizim ezberci eğitimi bırakıp 2023 hedeflerine taşıyacak araştırmacı ve inovasyona dayalı eğitim sistemine ihtiyacımız var. Ezberci sistem ortadan kalkınca ondan sonra dershanelere ihtiyaç var mı diye sormak lazım. Eğer yoksa kaldırılabilir. Çocuklar ortaokuldan itibaren yarış atı gibi çalışıyor. Bu tartışmaların basın üzerinden yapılmaması lazım. Bir yasa taslağı olduğunda biz bunu iş dünyası olarak hemen basına çıkıp bas bas bağırarak eleştirmiyoruz. Gerekli mercilerle konuşuyoruz. Hangi yönlerini beğenmediğimizi söylüyoruz. Türkiye şu anda önemli bir yol ayrımında. Sayın Başbakan’ın Türk- Kürt, Alevi-Sünni ayırımlarını ortadan kaldırarak hoşgörü ve diyalog yolunda adımlar attığı bir ortamda diyalogla sorunlar çözülmeli.

Bendevi Palandöken / TESK Genel Başkanı

Dershanede siyasal çalışmalar yapılıyor
Dershanelerin kapatılması projesi bugünden yarına gerçekleşmemeli. Ancak dershaneler bugünkü eğitim sistemindeki zorunluluklardan doğdu. Üniversite yarışına bir adım önde başlamak isteyenler, dershanelere yöneldi. Bu da dershanelerin çok pahalılaşmasına neden oldu. Ayrıca; dershanelerde siyasal çalışmalar da yapılmaya başlandı. Bu nedenle dershanelerin kapatılması kararı zamana yayılmalı. Eğitim seviyesi yükseltildikten sonra dershaneler kapatılmalı. Dershanelerin kapatılması projesi iyi kurgulanırsa zaten böyle bir yan sektöre de gerek kalmaz.

Erdal Bahçıvan / İSOBaşkanı

Şimdiaklıselime ve diyaloğa ihtiyaç var
Türkiye’de eğitimin, çağın, toplumun ve ekonominin uzun vadeli ihtiyaçları doğrultusunda planlanması ve geliştirilmesi bir zorunluluktur. Milli Eğitime son yıllarda bütçeden ayrılan payların yüksekliği, eğitim teknolojisinin okullarda yaygınlaşması, okul sayısı ve okullaşma oranındaki kayda değer artış eğitimin geliştirilmesine yönelik memnuniyet verici gelişmelerdir. Bu sürecin tüm kesimleri belirsizlik ve endişeden uzaklaştıracak bir aklıselim eşliğinde, diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz.

İsmail Güle / İTHİB Başkanı

Yan sektör ana sektörü geçti
Dershanelerin çıkış amacı fırsat eşitliği yaratmaktı. Çıkma sebepleri eğitimin düşük seviyede olmasıydı. Genel olarak orta seviyede eğitimi yükseltirsek dershanelere de gerek kalmaz. Dershane ücretleri astronomik seviyelere çıktı. Neredeyse eğitime harcadığımız paranın büyük kısmını dershaneye harcar hale geldik. Yan sektör dershaneler ana sektör olan eğitimi geçti. Bu da sistemin çarpıklığının en güzel örneği. Çocuklarımızı özel okullara gönderiyoruz. Ancak yetmiyor bir de dershanelere gönderiyoruz. Eğitim seviyesi yükselirse kimse çocuğunu dershaneye göndermeye ihtiyaç duymaz. Bir köklü reform yapılıp dershanelerin öyle kapatılması daha yararlı olur.

Murat Akyüz / İKMİB Başkanı

Reformdan sonra kaldırılmalılar
Dershaneler çıkışına bakmak lazım. Ek bilgi için kuruldu. Türkiye’deki eğitim politikalarının yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıktı. Dershanelerin kaldırılması problemi ortadan kaldırmayacak. Dershaneler zaten mecburiyetten dolayı gidilen yerler. Eğitimde belirli standartlar getirilmeli ve ondan sonra dershaneler kaldırılmalı. (SABAH)

MEDYAGUNDEM

danistay

Danıştay’dan Fetocu terör örgütüne ağır tokat

Danıştay 8. Dairesi, MEB’in 18 Eylül 2015’te yayımladığı Özel Öğretim Kurumları ile İlgili İşlemler konulu …

celik-feto

Hüseyin Çelik bakanlığı döneminde FETÖ’ye nasıl kıyak yaptı?

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, bakanlığı döneminde FETÖ’ye yaptığı desteğe dair şok gerçekler ortaya …

feto-mal

FETÖ’den haraç mezat mal kaçırma operasyonu

FETO’yü kayyum korkusu sardı! Milyon dolarlık okul ve dershaneler, üç kuruş maaşla çalışan ‘güvenilir’ kişilere …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir