Çankaya Oran’da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen hazine arazisi, 2011 yılında imar değişikliği yapılarak İpek Üniversitesi Vakfı’na satıldı. Bu satıştan 1 yıl sonra da arazinin bitişiğindeki diğer hazine arazileri üniversiteye tahsis edildi. Bu işlem resmiyette ‘kullanım devri’ gibi gösterildi. İmar planı ile böyle bir devrin olamayacağı belirtiliyor.
Ankara’nın en güzel semtlerinden Oran’daki İpek Üniversitesi arazinin daha önce Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmiş hazine arazisi olduğu öğrenildi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Osmanlı Arşivi yapmayı planladığı arazinin imar planı değiştirilerek Bugün Gazetesi, Bugün Tv ve Kanaltürk’ün sahibi Akın İpek’e ait vakfa satıldığı ortaya çıktı. 2001 Yılında İpek Vakfı’na satılan arazinin bitişiğindeki 43 dönümlük hazine arazileri de vakfa tahsis edildi.
OLUMSUZ YAZISINA RAĞMEN SATTILAR
Altınkoza Üniversitesi tarafından Ankara’da Çankaya İlçesi Dikmen Mahallesi, 29268 Ada 3 nolu parselde kayıtlı 46405 m2 yüzölçümlü arazi üzerinde kampüs inşaatına başlanıldığı, ancak üniversilerin ağaçlandırma ve rekreasyon’ alanına ihtiyaç olmasından bahisle, arsalarına bitişik, mülkiyeti hazineye, tahsisi TKGM’ne ait ve üzerinde TKGM ait binaları mevcut olan yaklaşık 35000 m2 alanın plan değişikliği yapılmak suretiyle üniversitelerine verilmesinin talep edildiği belirtilmiş ve TKGM görüşleri istenmiş. TKGM cevaben Altınkoza Üniversitesi’ne verilmesi planlanan alan üzerine 2010 yılından beri süre gelen genel müdürlük hizmet binası yapım çalışmalarının devam ettiği, ayrıca bahse konu alan üzerinde kurumun döner sermaye müdürlüğüne ait hizmet binasının mevcut olduğu bu nedenlerle Çankaya İlçesi 29268 Ada 3 numaralı parsel içerisinde kalan alanın Altınkoza Üniversitesi’ne verilmesinin TKGM çalışmalar açısından olumsuz olarak değerlendirdi.
46 DÖNÜM İHALESİZ EL DEĞİŞTİRDİ
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün olumsuz yazısına rağmen, İpek Üniversitesi’ne verilen arazi 2011 yılı öncesinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne tahsisliydi. İmar planında değişiklik yapılan arazi için Akın İpek, Milli Emlak’a ve YÖK’e başvurarak, arazinin vakıf üniversitesine tahsisini istedi.Tahsis edilmesi kanunen mümkün olmadığı için 46 dönümlük arazi miktarı açıklanmayan bir fiyatla Akın İpek’e satıldı. İpek, satın aldığı arazi üzerinde üniversite inşaatını başlattıktan bir yıl sonra arazinin bitişiğindeki iki ayrı parsel halinde 43 dönümlük diğer hazine arazilerini de rekreasyon alanı olarak istedi. Bu araziler de İpek’e tahsis edildi ancak nasıl bir protokolle tahsis edildiği bilinmiyor.
Kullanım devri gibi gösterdiler
İmar planlarında sadece plana tabi alanların konut, kamu alanı, yeşil alan şeklinde kullanım amacı belirtilmesine rağmen söz konusu imar planında uygulamanın aksine mülkiyet ve kullanım devri yapar gibi özel muamele ile Altınkoza Üniversitesi’nin kullanım plan aşamasında tasdiklendi. İmar planı ile böyle bir tahsis yapılamaz. Üniversite ile TKGM arasında olmayan bir protokol varmış gibi gösterilerek çok özel bir imar uygulanıyor.
Zemin kaymasına neden oldu
Verilen araziye bitişik parsel üzerinde paha biçilmez değerde bulunan 53 metre ceylan derisine yazılmış Fatih Sultan Mehmet Han’ın Ayasofya Vakfiyesi gibi tarihi eserlerin bulunduğu arşiv daire başkanlığı bulunuyor. Yan parselde yapılan inşaat sonucu Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ait 2 blok da kullanılamaz raporu verildi. Yine rekreasyon alanı olarak İpek Üniversitesi’ne verilen alanda plan gereği 2 kata kadar yapılabilecek inşaat nedeniyle kayması yaşanıyor. Zemin kayması nedeniyle tarihi eserler tehlikeye girdi. (YENİ ŞAFAK)