Casusluk operasyonunun bilinmeyen sırlarını SABAH gazetesi açıkladı.
MKEK Fabrika Müdürü Tanrıverdi Aralık 2015’te silah kaçakçılarıyla dirsek temasına geçince takibe alındı.
Dört ay süren fiziki ve teknik takipte, Tanrıverdi’nin bir Alman firmaya devletin gizli bilgilerini sattığı tespit edildi.
MİT, ABD’deki Türk asıllı silah üreticisi K.K.’ya yasal dokunulmazlık vererek Tanrıverdi’ye suçüstü yaptı.
TANRIVERDİ’Yİ İHBAR EDEN İŞADAMI KONUŞTU
Geçtiğimiz hafta yapılan, filmleri aratmayan casusluk operasyonuna ilişkin yeni detaylara SABAH ulaştı. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Fabrika Müdürü Mustafa Tanrıverdi’ye suçüstü yapılan casusluk operasyonunun sanılanın aksine ABD’de yaşayan bir silah üreticisinin ihbarıyla başlamadığı, operasyonun uzun soluklu bir çalışmanın sonucu ortaya çıktığı öğrenildi.
MİT, Tanrıverdi’yi Aralık 2015’te radarına takılan bir dizi şüpheli faaliyeti nedeniyle mercek altına aldı. Tanrıverdi’nin ilişkiler ağı içinde anormal bağlantıların farkedilmesi, istihbarat teşkilatını kuşkulandırdı. Bunun üzerine MİT, Tanrıverdi’yi Aralık 2015’te yakın takibe alarak “Erguvan” adı verilen operasyonun startını verdi.
Bu kapsamda Tanrıverdi’nin evi, ofisi, bilgisayar ve telefonları istihbari olarak gözetim altına alındı. Bilgisayarındaki her hareketi izlendi. Telefon konuşmalarına teknik takip yapıldı. Tanrıverdi’nin çeşitli yabancı silah üreticileri ile temasının tespiti üzerine etrafında kurulan ağ daraltıldı. Fabrika müdürü, elindeki bilgileri satmak için sadece ABD’de değil Avrupa’daki çeşitli başkentlerde bulunan silah üreticileriyle de temasa geçti. Tanrıverdi, söz konusu pazarlıkların bir benzerini Almanya’daki bir firma ile de yaptı.
YASAL KORUMAYLA İKNA
Tanrıverdi’yi tutuklanmaya götürecek sürecin tohumları bu girişimiyle atılmış oldu. MİT, Tanrıverdi ile ilgili topladığı tüm bilgi ve belgeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi. Bu sırada MPT-76 ve MP-5 tüfeklerinin planlarının satışı konusundaki somut girişimlerde bulunduğu anlaşıldı. Ve düğmeye basıldı. Tanrıverdi’nin bağlantıya geçtiği ABD’deki silah üreticisi Türk asıllı K.K., operasyonda Türk devletine yardımcı olması için “yasal koruma” karşılığında ikna edildi.
ALARM SEVİYESİ KIRMIZI
Tanrıverdi’nin elindeki bilgileri kontrol dışına çıkarak satmayı başarması ihtimalini önlemek için aynı zamanda tüm bilgiler elektronik izleme kapsamına da alındı. MİT ajanları bu süreçte Tanrıverdi’yi evi ve ofisi dışında herhangi anormal bir yere seyahati olması halinde alarma geçecek şekilde takip etti. Tüm şehir dışı faaliyetleri bu dönemde izlendi. Konu savcılığa aktarılarak adli takibat için düğmeye de basılmış oldu. İstihbari izleme faaliyeti adli izlemeye çevrildi.
İŞTE BÖYLE KELEPÇELENDİ
Konu Mart ayı ortasında adli makamların önüne gelince, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’ne, Tanrıverdi’nin para alışverişini belgelemesi ve suçüstü çalışması başlatması için yetki verdi. Böylece polis de operisyona dahil edilmiş oldu. Operasyon için Kırıkkale değil, Ankara seçildi. Tanrıverdi, 06 Nisan 2016’da Eskişehir Yolu üzerindeki Çiçek Lokantası’nda gerçekleştirilen operasyohla yakalandı. Tanrıverdi’nin evinde yapılan aramada başka ülke ve firmalara devlet sırlarını satarak elde ettiği yüklü miktarda para ele geçirildi. Tanrıverdi gözaltına alındıktan sonra polisler tarafından elleri arkadan kelepçelendi.
(YAHYA BOSTAN/SABAH)