Operasyon, savcı ve emniyet müdüründen gizlendi. Gözaltına alınanların isimleri UYAP’a verilmedi. Ankara’daki baskınlara İstanbul polisi gitti. 6 ayda bir yenilenmesi gereken teknik takip için uygun hakim beklendi.
İSTANBUL’da işadamları, bürokratlar, üç bakanın oğlu ve bir belediye başkanının da aralarında bulunduğu isimlere yönelik başlatılan operasyondan gözaltılara kadar geçen 1 yıllık sürede ortaya çıkan ayrıntılar organizasyonu gözler önüne serdi. Sızmayı engellemek için her detay planlandı. Soruşturmada adli süreçte yapılması gereken birçok kural çiğnendi. İşte operasyonda dikkat çeken ayrıntılar ve soru işaretleri:
– Böylesine büyük bir soruşturma 1 yıl boyunca İstanbul yargısının en tepesindeki Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’dan gizlendi. Çolakkadı, operasyonu yapıldığı gün öğrendi.
İLK KAPSAMLI SORUŞTURMA
– Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine geldiğinden bu yana kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili hiçbir soruşturmada etkin rol oynamayan Zekeriya Öz’ün, yetkiyi bu soruşturmada eline alması dikkat çekti.
– Soruşturma dosyası ilk başta başka bir savcıya verildi. Ancak soruşturmayı yürüten savcı tayin edildi. Soruşturmanın başına Celal Kara getirildi.
– UYAP’a soruşturmada adı geçen en az bir kişiyle ilgili bilgi girilmesi gerekiyor. Ancak bu soruşturmada hiçe sayıldı.
– Soruşturmanın bu denli gizli yürütülmesi telefon dinleme izinlerinin sahte isimlerle mi alındı sorusunu gündeme getirdi.
– 6 ayda bir dinleme kararları için uygun mahkeme beklendi.
– Operasyon Hüseyin Çapkın’dan da gizlendi.
GİZLİ TOPLANTILAR YAPILDI
– İki gün önce iki şube, otelde gizli toplantılar yaptı.
– Ankara’daki gözaltıları İstanbul polisi yaptı. Oysa önceki soruşturmalarda Ankara polisine yazı geçilerek adresler bildiriliyordu.
– Bilgi sızmasını engellemek için sadece üst düzey polis şeflerine yetki verildi. Memurları adreslere bu kişiler yönlendirdi. Müdürlere bilgi verilmedi.
– Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı en önemli dairenin başkanı geçen hafta Organize ve Mali Şubenin bulunduğu binaya niye geldi? Burada operasyon mu planlandı?
İFADE İŞLEMLERİ BAŞLADI
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı’nca İstanbul ve Ankara’da başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında 3 bakanın oğlu, bürokratlar, bir belediye başkanı ile işadamlarının da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındığı operasyonda ifade alımı işlemleri başladı. Şüpheliler dün gruplar halinde sağlık kontrolünden geçirildi. Savcılık nöbetçi mahkemeden şüphelilerden 28’i hakkında ek gözaltı süresi istedi. Mahkeme de ek süreyi verdi. Bu arada soruşturma kapsamında gözaltına alınan bir banka genel müdür yardımcısının eşi de serbest bırakıldı.
SÖZLERİM CIMBIZLANDI
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, operasyonla ilgili Anadolu Ajansı tarafından servis edilen “İstifa ederim” haberlerini yalanladı. Şimşek, “Sözlerim cımbızlanarak servis edildi” dedi.
BAĞIŞ: BEN RAHATIM
Bu arada Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, iddialara açıklık getirdi. Bağış, AK Parti Genel Merkezi’ne girişte gazetecilerin iddialarla ilgili sorularına “Ben rahatım” yanıtını verdi.
OPERASYONDA CIA PARMAĞI
İSTANBUL’da başlatılan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda en çok dikkat çeken adres Halk Bankası Genel Müdürlüğü oldu. Böylelikle Türkiye-İran ilişkileri yeniden masaya yatırıldı. Kurucuları arasında eski büyükelçi Richard Holbrooke, eski CIA Başkanı James Woolsey, Ortadoğu Uzmanı Dennis Ross ve Büyükelçi Mark Wallac’ın da bulunduğu Amerikan bağımsız kuruluşu, United Against Nuclear Iran, hazırladığı bir raporla aylar öncesinden Halk Bankası üzerinden Türkiye aleyhine kampanya başlattı.
2 YIL ÖNCE İŞARET VERİLDİ
2011 yılının şubat ayında başlayan bu karalama kampanyası, uluslararası haber ajansları da sistematik olarak servis yaptı. Bu yayınlarda, İran’a Halk Bankası üzerinden para transferi yapıldığı iddia edildi. ABD’deki İran nükleerine karşı bir kuruluşun hazırladığı raporda, bugünkü operasyonun işaretleri verildi. 2 yıl önce hazırlanan o raporda, İran’a yönelik yaptırımların ardından Halk Bank’ın kilit bir rol oynayacağı yazıyor. İran nükleerine karşı kurulan bu kuruluşun raporunda, Halk Bankası’nın tüm hareketleri mercek altına alındı. Cenevre’deki İran görüşmelerinde yaptırımların hafifletilmesine rağmen Halk Bank’ın faaliyetlerinin mercek altına alınması dikkat çekti. (AKŞAM)