Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD askerlerinin YPG arması takmasına tepki gösterdi; “Onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittikleri zaman DAEŞ’in, El-Nusra’nın, El-Kaide’nin armasını taksınlar” dedi.
PKK’nın Suriye kolu YPG, ABD özel kuvvetlerinden askerlerin ve koalisyon hava saldırılarının desteğiyle IŞİD’in kontrolündeki Rakka’yı ele geçirmek için başlattığı saldırıyı sürdürürken, ABD askerleri de ön saflarda YPG’lilerle birlikte görüntülendi. Amerikan askerlerinin kolundaki YPG arması dikkat çekerken, Ankara’dan bu duruma tepki geldi.
Antalya’da düzenlenen, Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı’nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısında konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittikleri zaman DAEŞ’in, El-Nusra’nın, El-Kaide’nin armasını taksınlar, Afrika’ya gittikleri zaman da Boko Haram’ın armasını taksınlar… Terörle mücadelede çok iddialı olan bir ülkenin, bizim müttefikimizin, ABD’nin askerlerinin bir terör örgütünün armasını kullanması kabul edilemez.”
Pentagon Sözcüsü Peter Cook, konuyla ilgili olarak “Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı” açıklamasında bulunmuştu.
‘Türklerin bize kızgın olması şaşırtıcı mı?’
Nisan ayında ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’nde senatörlerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Ashton Carter, Senatör Lindsey Graham’in Suriye konusunda sorularını cevapladı. Graham’in “PYD’yi ve YPG’yi hiç duydunuz mu?” şeklindeki sorusuna “Evet” karşılığını veren Carter, Senatörün, “Bunlar kimdir?” sorusunu ise “Kürt gruplar” şeklinde cevapladı.
Sorularına “YPG, PYD’nin silahlı kanadı mı?” diye devam eden Graham’a yanıt veren Savunma Bakanı ise “Evet, doğru” dedi.
Ash Carter, Graham’in “Raporlar, bunların PKK ile bağlantılı ya da en azından önemli ilişkileri olduğunu belirtiyor. Bu doğru mu?” şeklindeki sorusuna ise “Evet” yanıtını verdi.
Graham’in araya girerek, PKK’nin Türkiye için terör örgütü olduğunu söylemesi üzerine Carter, “PKK sadece Türkiye’nin değil ABD’nin nazarında da terör örgütüdür.” diye konuştu.
Carter, “Türklerin Suriye’de YPG’yi silahlandırdığımız için bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı?” sorusu üzerine ise “Hayır” dedi ve Türkiye ile geniş istişareler içinde olduklarını belirtti.
“YPG’yi terör örgütü olarak tanımıyoruz”
Suriye Demokratik Güçleri adlı yapı içinde ne kadar Kürt ve ne kadar Arap bulunduğu sorulan Carter, bu yapıda 6 bin Arap bulunduğunu belirtti. Carter, bu sayının genel yapı içindeki oranının sorulması üzerine ise “Yaklaşık yüzde 20” ifadesini kullandı.
Oturumun ilerleyen bölümlerinde Suriye’de IŞİD ile mücadelede iş birliği yapabilecekleri bir hükümet olmadığını hatırlatan Carter, oradaki yerel güçlere ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.
Carter, “Kürtler, Rakka’yı alıp yönetmek için doğru kişiler değil. Bunu biliyoruz. Rakka’yı alıp yönetmeye uygun kişiler olacak Suriyeli Arap güçleri belirlemeye ve bunlara imkan sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Carter’ın bu ifadelerinden hemen sonra günlük basın toplantısında ABD’nin, PKK ve Suriye’deki uzantısı PYD hakkındaki politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.
Kirby, günlük basın toplantısında bir soru üzerine ABD’nin PKK, PYD ve silahlı kanadı YPG’yi nasıl tanımladığını değerlendirdi.
PKK’yı ‘yabancı terör örgütü’ olarak gördüklerini ve bu konuda herhangi bir değişikliğin olmadığını söyleyen Kirby, “YPG’yi ise terör örgütü olarak tanımıyoruz” dedi.
Kirby, IŞİD’e karşı mücadele eden gruplara yardım etmeye devam edeceklerini ve bunun sadece PYD’yle sınırlı kalmayacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.