Paralel Yapı, Afrika’daki okullarında eğitim alan yerel siyasetçilerin çocukları aracılığıyla da hükümetlerle ilişki kuruyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvator Ginesi’nde düzenlenen 2’nci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne katılarak Paralel Yapı’nın ‘kara kıtada’ki faaliyetlerine karşı liderleri uyarmıştı. Wikileaks’te yayınlanan istihbarat belgeleri de ‘derin örgüt’ün ne denli tehlike arz ettiğini ortaya koyuyor. Belgeler arasında; CIA’in gölge düşünce kuruluşu STRATFOR’un hazırladığı rapor son derece çarpıcı. İşte Paralel Yapı’nın Afrika ağı…
GÜLEN’İN HEDEFLERİ İÇİN
23 Ağustos 2010 tarihli Stratfor yazışmalarında, Gülen’in 35 ayrı Afrika ülkesinde özel okulu olduğu bilgisi yer alıyor. Okullardaki öğretmenlerin de Gülen’in hedefleri doğrultusunda çizilen amaç için bu ülkelere geldikleri anlatılıyor. Bu okullardan mezun olan çocukların eğitim sıkıntısı çeken ülkelerde yüksek mevkilere geldikleri vurgulanan belgelerde; Gülen’in diplomasi, mühendislik, ekonomi ve güvenlik gibi alanlarda yeni nesiller yarattığı ifade ediliyor. Yazışmalarda bazı Gülencilerin, okullarda okuyan yerel siyasetçilerin çocukları aracılığıyla yabancı hükümetlerle yakın ilişki kurdukları belirtiliyor.
Afrika ülkelerindeki gazetelere ve Gülen yapılanmasının Afrika’daki etkinliğini konu alan araştırmalara bakıldığında ağa ilişkin detaylar da ortaya çıkıyor.
MÜDÜRLER EŞLİK ETTİ
Etiyopya’da yayımlanan ‘Addis Fortune’ adlı ekonomi gazetesinde 13 Eylül 2009’da dönemin Ticaret ve Endüstri Bakanı Girma Birru’nun açıklamaları yer alıyor. Birru, TUSKON’un kurduğu ‘ticaret köprüsü’ projesinde ülkesinde bulunan 4 Türk okulunun müdürlerinin kendisine eşlik ettiğini söylüyor.
KENYA’YA 1998’DE GİRDİLER
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın New York Ofisi’nde çalışan ve Paralel Yapı’nın Amerika’daki faaliyetlerinde bulunan Mehmet Kalyoncu bir makalesinde, Kenya’daki ilk Cemaat okulunun 1998’de açıldığını ve ülkede 6 Gülen okulu olduğunu yazıyor. Işık Akademisi adı altındaki bu okulların Nairobi’deki şubesinde 350, Mombasa’da ise 250 öğrencinin bulunduğu bilgisine yer veriliyor. Ömeriye Vakfı adı altında da Kenya, Uganda ve Tanzanya’da hastaneler kurulmasının planlandığı aktarılıyor.
23 Şubat 2012 tarihinde Paralel Yapı’nın yayın organı Today’s Zaman’a demeç veren Libya Yüksek Eğitim Bakanı Naim Ghariani, Türk girişimlerin 10 milyon doları aşkın yatırımla ülkesinde 27 eğitim girişiminde bulunduklarını anlatıyor. 15 Ağustos 2011’de ‘hizmetmovement’ (hizmet hareketi) adlı blog haber sitesinde 800 öğrencinin Madagaskar Adası’ndaki 3 Türk okulunda eğitim alacağı haberini veriyor.
Nijerya’da 17 okulda 3 bin 200 öğrenci var
Afrika’nın en büyük ülkesi olan Nijerya’ya ilişkin rakamlar ise Nevada-Reno Üniversitesi’nden Hasan Aydın’ın doktora tezinde ortaya çıkıyor. ‘Nijerya Türk Uluslararası Kolejleri’ adı altında ilki 1998’de kurulan bu okulların Abuja, Kano, Lagos, Ogun ve Yobe kentlerinde bulundukları ve sayılarının 17’yi bulduğu ifade ediliyor. Okullarda eğitim gören öğrencisi sayısı ise 3 bin 200.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN UYARMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde 27 Afrika ülkesinden lider ve temsilcilerin katıldığı zirvede konuşan ve ‘Paralel Yapı’ uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim gönüllüsü maskesiyle sızıp ajanlık yapıyorlar. Bu örgütlere karşı dostlarımızın hassas olacağını umuyoruz, demişti.
Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyleydi:
“Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz. Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim. ”
(AKŞAM)