Cemaatin Sarıyer’de vakıf arazisi üzerine yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiği okulun masrafını CHP’li belediye eliyle vatandaşın sırtına yüklediği ortaya çıktı. İstinye’deki Özel Ufuk Okulları için ödemesi gereken 1 milyonluk harç parasının yaklaşık 700 bin lirasını kanunda açık hükme rağmen ödemeyen yapının hukuk canbazlıkları herkesi şaşkına çevirdi.
Cemaate bağlı Özel Ufuk Okulları’nın İstinye’de Vakıflar’dan kiraladığı arazi üzerine yaptığı okul inşaatında belediye hizmetlerini karşılıksız çekle ödediği, CHP’li belediyenin de paranın peşine düşmek yerine meclis kararıyla borcu sildiği öğrenildi. CHP’nin Sarıyer’de seçime YSK kararıyla katılması da ‘Cemaat CHP’ye vefa borcunu ödedi’ yorumlarına neden oldu.
Cemaate bağlı Hale Eğitim Hizmetleri A.Ş., Özel Ufuk Koleji yapmak için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 2006 yılında yap-işlet-devret modeliyle İstinye’deki arazinin kullanım hakkını aldı. Ardından belediyeden avan proje tasdiki, teknik eleman, toprak döküm, plaka, yol katılım, Boğaz payı, fenni kontrol, muayene gibi hizmet talebinde bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihale şartnamesinde standart olan ‘tüm belediye hizmetlerinin masrafı yüklenici tarafından ödenir’ maddesi gereği Koleji, bu hizmetler karşılığında AK Parti’li başkanın döneminde belediyeye Aralık 2006 ile Kasım 2009 arasında parçalar halinde toplam 915 bin liralık çekler verdi.
HAPİS YERİNE ‘YASAKLA’
Vadeleri 2009 Mart seçimleri sonrası dolan bu çekler karşılıksız çıktığı halde okul yönetimi, seçimler sonrası AK Parti’nin yerine göreve gelen CHP’li belediyeye Aralık 2009’da 915 bin 812 TL’lik yeni bir çek daha sundu.
Karşılıksız çek suçuna ilişkin hapis cezasının kaldırılmasından 9 gün sonra kesilen 915 bin TL’lik çeki Sarıyer Belediyesi savcılığa taşıdı. Bunun ardından şirkete ‘çek hesabı açma ve çek düzenleme yasağı’ getirildi. Bugün ‘Fatih Koleji’ olarak faaliyet gösteren Özel Ufuk Okulları, bunun üzerine Beşiktaş 19. Noterliği aracılığıyla ihtarname gönderip ‘Çek kaynaklı borcumuz yok’ diyerek tespit davası açtı. Bu dava takip edilmediği için açılmamış sayılarak kapandı. Ancak şirket bu sefer de ‘Borçların muhatabı biz değiliz, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ diyerek tahakkuk edilen borçların iptali için dava açtı.
CEMAAT BORÇLARI SİLİNDİ
Yaklaşık 1 milyon TL’lik borcu 2006’dan 2009’un son günlerine kadar karşılıksız çeklerle ödeyen ancak daha sonra da ‘Bizim borcumuz değil’ diyerek belediyeyi mahkemeye veren Hale Eğitim Hizmetleri A.Ş., mahkemenin ‘Borç VGM’nindir’ kararı üzerine ilginç bir şekilde belediyeye uzlaşma teklif etti. Okul, daha önce ödemiş olduğu 331 bin TL üzerine 110 bin TL daha ödemeyi, bu ödeme sonucunda da karşılıklı olarak davadan feragat etmeyi teklif etti. Nisan 2013’te toplanan Belediye Meclisi, okulun ödemeyi teklif ettiği 110 bin TL’lik borcu da CHP’li başkan Şükrü Genç’in inisiyatifiyle sildi.
İstinye’de 33 dönüm aylık kira 10 bin TL
Resmiyette Özel Ufuk Okulları’nın sahibi olarak görünen Hale Eğitim Kurumları’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yap-işlet-devret modeliyle 28 yıllığına kiraladığı arazi için toplam 3 milyon TL kira ödeyeceği belirtildi. İstanbul’un en gözde muhitlerinden olan İstinye’de 33 dönümlük arazinin aylık yaklaşık 10 bin TL gibi bir bedelle kiralanması ise dikkat çekti. Okulun belediye ile anlaşma yoluna gitmesinin sebebinin ise ihale şartnamesindeki açık hükümler nedeniyle vakıfların konuya müdahil olmasını önlemek ve yaklaşık 700 bin borcu ödemekten kurtulmak olduğu iddia edildi. CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in belediyenin kasasına girmesi gereken 700 bin TL’yi adeta cemaatin okuluna bağışladığı yorumları yapılıyor. Kirada yeni düzenleme yapılıp yapıl-mayacağı ise merak konusu. (YENİ ŞAFAK)