Bank Asya hakkında ortaya çıkan iddialar üzerine BDDK, MASAK, SPK, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık hareket geçti. Banka hakkındaki en önemli iddia 17 Aralık Operasyonu öncesi döviz alımı yaparak haksız kazanç elde edilmesi…
İstanbul merkezli operasyonun ardından Bank Asya hakkında ortaya atılan iddialar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin başkanlığında yapılan toplantıda, operasyondan önce döviz toplandığı, bazı hesapların TL’den dövize dönüştürüldüğü yönündeki iddialar masaya yatırıldı. Bankadan bilgi istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bir murakıp eliyle bankada inceleme yapılması ancak bu sırada güvenin zedelenmemesi için hassasiyet gösterilmesi, küresel sermaye ve Körfez yatırımcılarının tedirgin edilmemesi görüşü benimsendi.
100 MİLYAR $ ZARAR
17 Aralık Operasyonu ekonomi cephesinde de sarsıntıya neden oldu. Operasyonla birlikte dolar ve euro yükselişe geçerken, faiz de çift haneli rakamlara çıktı, borsa indi. Bu tablonun 13 günlük maliyeti 100 milyar doları geçti. Halkbank’ın değer kaybı da 1.5 milyar doları aştı. Tam bu sırada bir bankanın “haksız kazanç” elde ettiği ve bazı hesapların düşük kurdan dövize çevrildiği öne sürüldü. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ da dövize çevrilen hesaplara ilişkin belgeler bulunduğunu açıkladı. Bu iddiaların ardından BDDK’nın yanı sıra MASAK, SPK, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık da devreye girdi.
MURAKIP GÖNDERİLDİ
BDDK’nın geçen hafta konuyu değerlendirdiği ve takibe aldığı öğrenildi. Bunun üzerine Bank Asya hakkında 5 koldan inceleme başlatıldı. Operasyon öncesi ve sonrasında bankada spekülatif hareket olup olmadığının incelenmesi için murakıp gönderilmesi planlandı.
SPEKÜLASYON ŞÜPHESİ
Ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Spekülatif bir durum söz konusu mu bakılıyor. Bankanın büyüklüğü, müşteri portföyü, küresel yansımalar dikkate alınarak hassas davranılması konusunda görüş birliği oluştu. Eğer gerçekten önceden bilgi alarak döviz toplama durumu varsa gerekli işlem yapılır” dedi.
OLAĞAN ŞÜPHELİ BEYAZ
Alaattin Çakıcı’nın kasası olarak bilinen Erol Evcil’in kara para aklama davasında, Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın da ceza aldığı ortaya çıktı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, o dönemde BDDK Murakıbı olan Beyaz’a ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım ve yataklıktan’ 10 ay hapis cezası verilirken, dün Bank Asya’dan yapılan açıklamada hukuki sürecin devam ettiği belirtildi.
YÜZDE 53 HİSSESİ BORSADA
Hisselerinin yüzde 53’ü borsada işlem gören Bank Asya’nın 28 milyar liralık aktif büyüklüğü bulunuyor. Türkiye genelinde 281 şubesi bulunan bankada 5 bin 100 kişi çalışıyor.
İNCELEMEDE ÜÇ HASSASİYET
Küresel sermaye ve Körfez sermayesi tedirgin olmasın…
Faizsiz bankacılık yapan kesim dikkate alınsın…
Fon akışı zarar görmesin…
EMNİYET ABİSİ SES GETİRDİ!
Takvim’in ortaya çıkarttığı cemaatin Emniyet’teki abisi Osman Hilmi Özdil’in, 17 Aralık Operasyonu’ndan bir gün önce Zaman Gazetesi’ni ziyaret etmesi, sosyal medyada büyük yer buldu. Bu ziyaret özellikle Twitter’da günün en çok konuşulan haberlerinden biri oldu. Bu arada Osman Hilmi Özdil’in hakkında kara para aklama suçundan soruşturma bulunan Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’la da buluştuğu iddia edildi. (TAKVİM)