Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin 24 TV’de Murat Çiçek’in canlı yayın konuğu oldu. Tekin cemaat medyasının Milli Eğitim Bakanlığı’na nasıl tuzak kurduğunun, nasıl bir oyun tezgahlandığının detaylarını anlattı. Meğer Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki nihai olmayan öneri halindeki metinler çalınmış. Tekin’in, “İlgili medya grubu bir şekilde taslağı elde mutfakta yer alan çalışmaların tamamını elde etmiş bazı hususları eski taslaktan, bazılarını yeni taslaktan almış, asıl nihai taslak ellerinde var olduğunu biliyoruz, bu taslak ellerinde olmasına rağmen tarafımıza iletilen metinler taslak diye sunuldu.” şeklindeki açıklaması tezgahı deşifre etti.
MEB Müsteşarı Tekin nihai taslağında ayrıntılarını ilk kez açıkladı.
Tekin’in konuşmasından satır başları şöyle:
– TBMM’ye tartışılmak üzere bir metin hazırladık.
– Kimseyi mağdur etmeyecek bir mekanizma öneriyoruz…
– Hükümete sunacağımız taslak metinde para cezası yok.
– Atılan adım dershaneleri özgürleştirecek bir adımdır.
– Bir üst eğitim birimine hazırlık kursları “eğitim kurumu” olacak.
– “Eğitim kurumu” olarak devam etmek isteyenler okula dönüşecek.
– Dershanelerin yüzde 70’e yakını özel okula dönüşmek istiyor.
– Fiziksel kriterlere uyamayanlar için standartları esneteceğiz.
– Kontenjanları yetersiz olan özel okullara burslu öğrenci vereceğiz.
– Uygulanacak teşviklere rağmen dönüşmeyenler eğitim kurumu olamayacak.
– 2 yıl içinde özel okula dönme taahüdünde bulunanlar açık lise olacak.
– Özel okula dönüşmek isteyenlere cazip teşvikler hazırladık.
– Dershanelere duyulan ihtiyacı azaltacak bir politikanın içerisindeyiz.
– Art niyetli olmakdıktan sonra dershalerin çoğu özel okul olabilir.
– Okullar kendi öğrencilerinin eksikleri için takviye yapabilecek.
– Dershaneler fırsat eşitliği yaratmıyor aksine farkı derinleştiriyor.
– Okuma salonlarının kapanacağı iddiası külliyen yanlış.
– Mevzuat çalışmalarını müsteşar hazırlar ismimin zikredilmesi manidar.
– MEB kadrosuna girmek için prosedür bellidir.
– Hazırladığımız taslak metin Bakanlar Kurulu’nda tartışılacak.
– 2014 başından itibaren dershane ismiyle kayıt yapılamayacak.
– Kopartılan yaygaranın gerekçesi politik.
– Biz özgürleştiriyoruz. Hangi mantıkla sıkı yönetim deniyor?
İŞTE TEKİN’İN AÇIKLAMALARI
DERSHANE KONUSU YILLARDIR TARTIŞILIYOR
Dershane sorunu günlerdir tartışılan bir sorun değil yıllardır tartışılan bir konu, dershanelerin eğitim sistemindeki yeri, kaldırılması, kaldırılmasına ilişkin politikalar. Eğitim sistemi kendini revize ettiği an dershanelerin artık işlevsiz kalacağı ve kapatılacağı yönünde tartışma konusu oldu.
BU TARTIŞMA AK PARTİ İKTİDARA GELDİĞİNDEN BERİ VAR
Tekin, AK Parti iktidara geldiği günden beri bu dershaneler konusu sürekli gündeme geldi. Dershanelerle ilgili tezler sundu. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi yönünde teşvikler uygulayacağını, teşvikleri hayata geçireğini söyledi.
O günkü tartışmalar şuydu, siz dershaneleri özel okullara dönüştürerek bazı İslami cemaatlere maddi yardımda bulunancasınız bunun yolunu açmaya çalışıyorsunuz diye eleştiriler aldı. Bu gün o tartışmaları unutarak göz ardı ederek tartışmayı yürütmemiz çok doğru değil. Bu tartışma Ak parti iktidara geldiğinden beri olan bir tartışmadır.
HÜKÜMETİN HAYATA GEÇİRMEK İSTEDİĞİ ADIMLARI ATIYORUZ
Merkezi sınav sistemini ortadan kaldırılan adımlar attık. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi yönünde yasal düzenlemenin hazırlığını başlattık. Burada bir kapatmadan cezadan bahsetmiyoruz dershanelerin dönüştürülmesine dair bir mevzuattan bahsediyoruz. Bir taslak hazırlandı bu taslak Yusuf Tekin’in taslağı değil.
TBMM TARTIŞILMAK İÇİN BİR TASLAK HAZIRLADIK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı bir taslak, Türkiye Büyük Millet Meclisinde tartışılmak için bir metin hazırladık, bir taslak hazırladık.
KONUYLA İLGİLİ MEB BÜNYESİNDE GÖRÜŞ ALDIK
Bu taslak hazırlanırken bütün tarafların fikirleri aldık, bütün mevzuatı tartışmaya açtık taraflardan görüşler aldık ve dershanelerinde görüşlerini aldık herkesin fikirleri ve görüşleri alındıktan sonra böyle bir taslak metin ortaya çıktı dedi. 100 den fasla öneri vardı her toplantıda bunları eledik en sonunda taslak ortaya çıktı.
GAZETELERDE “TASLAK” DENİLEN METİN TARAFIMIZA İLETİLEN ÖNERİLER
İlgili medya grubu bir şekilde taslağı elde mutfakta yer alan çalışmaların tamamını elde etmiş bazı hususları eski taslaktan, bazılarını yeni taslaktan almış, asıl nihai taslak ellerinde var olduğunu biliyoruz, bu taslak ellerinde olmasına rağmen tarafımıza iletilen metinler taslak diye sunuldu.
HAZIRLADIĞIMIZ NİHAİ TASLAKTA GAZETELERDE YER ALAN MADDELER YOK
Hazırladığımız metinde bu taslağı oluştururken tamamen Türkiye’nin eğitim politikasını, Türkiye’nin eğitim sistemini revize edecek, aksayan yönlerini düzeltecek bir metin ortaya çıkarttık.
HAZIRLADIĞIMIZ METİNDE MAĞDUR ÜRETECEK İFADE YOK
Hazırladığımız metnin içerisinde yeni bir mağdur kitlesi oluşturacak, yeni bir sıkıntı üretecek hiçbir ifade yok. Tam tersine dershaneleri sancısız bir biçimde kimseyi rahatsız etmeyecek bir biçimde, mağdur etmeyecek bir biçimde dönüştürüleceği bir mekanizma öngörüyoruz.
HÜKÜMETE SUNACAĞIMIZ TASLAK METİNDE KESİNLİKLE PARA CEZASI YOK
İlgili arkadaşlar bu metni sağduyu ile incelerlerse okurlarsa kimseyi mağdur etmeyecek dershanelerin özel okullara dönüşmesini kolaylaştıracak çok ciddi bir reform niteliğinde bir adım olduğunu rahatlıkla göreceklerdir. Yazıldığı gibi iddia edildiği gibi dershaneleri kapatmayana milyonlarca para cezası, reklam yapama para cezası bir ifade kesinlikle ve kesinlikle taslak metinde yoktur.
Bu taslak bizim hükümete sunacağımız bir metin, bu metin balanlar kuruluna sunulacak kabul edilirse Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun tasarısı olarak sunulup parlamento içerisindeki komisyon süreci başlayacak taslağın önünde böyle bir prosedür var. Şu nasıl düşünüle bilir metni hazırladılar bir gece operasyonu ile meclise sunacaklar, bunu nereden üretiyorlar. Taslağın neresinde yazıyor, ben hazırladıysam benimle kim konuştu. Bu yayınlarda ahlaki bir tutarsızlık var.