27 Mayıs 1960 darbesi sonrası askeri cunta gölgesinde mahkeme tarafından yargılanarak idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, darbenin yıldönümünde anlıyor.
54 yıl önce gerçekleşen 27 Mayıs Darbesi’nin en büyük destekçisi basın, üniversiteler ve yargı olmuştu.
MİLLET MENDERES’İ DE DARBECİLERİ DE UNUTMADI
Gazetelerin manşetten verdiği yalan haberlerle iktidar korkunç hale getiriliyordu. Kamuoyunu dehşete düşüren ‘kıyma makineleri’ yalanının kaynağı bizza Millî Birlik Komitesi’ydi. Bu yalanlar üzerine kurulan mahkemeler de Başbakan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı Eylül 1961’de idam edeceklerdi. Millet Menderes’i kalbine gömerken, derbecileri ise asla affetmeyecekti.
DÖNEMİN BASINI YALAN MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞTI
27 Mayıs darbesinden önce DP iktidarını yıpratmak ve itibarsızlatırmak için fırsat arayan basın ise darbe sonrası tam anlamıyla haysiyet cellatlığı yapacaktı. Zaten cuntanın önde gelen isimleri, daha darbe olmadan bazı gazetelerin Ankara bürolarını karagah gibi kullanmaya başlamış, psikolojik harekatın nasıl uygulanacağını kendi aralarında tartışıyorlardı. 27 Mayıs’tan hemen sonra yayımlanan gazeteler, daha sonra gerçekler ortaya çıktığında utanç sayfaları olarak tarihteki yerini alacaktı. Darbe mağduru hükümetin başta Başbakan Menderes olmak üzere bakanlarının büyük yolsuzluklara karıştığı, gençlerin kıyma makinelerinde toz haline getirlidiği dahi gazetelerde ciddi haberler olarak sunuluyordu.