Türkiye’yi ve İstanbul’u dünya hava trafiğinin en önemli merkezi konumuna getirmesi beklenen İstanbul’daki yeni havalimanında çalışmalar devam ediyor.
Geçtiğimiz gün Habertürk’te Fatih Altaylı “3. Havalimanı yapılmayacak” temennisinde bulunmuş, havalimanın yapılacağı alanda çalışmaların durduğunu iddia etmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da “hazımsız” diye sert eleştiri almıştı.
Bugün Karadeniz kıyısında Yeniköy’de yapımına devam edilen 3. havalimanındaki çalışmaların görüntüleri yayınlandı.
Türkiye’yi ve İstanbul’u dünya hava trafiğinin en önemli merkezi konumuna getirmesi beklenen İstanbul’daki yeni havalimanında zemin çalışmaları sürüyor.
Türkiye’nin stratejik projesini inşa eden Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ, zemin çalışmalarını ince eleyip sık dokuyarak sürdürüyor. Firma yetkilileri yaklaşık 76,5 kilometrekarelik arazide zemin çalışmalarının titizlikle ilerlediğini belirtti.
Projenin jeoteknik raporu, alanlarında uzman uluslararası danışmanlar ve profesörler tarafından hazırlanırken, bölgede zemin etüdü çalışmalarının başladığı tarih olan mart 2014’ten bugüne toplam 780 zemin etüt sondajı yapıldı. Çalışmaların yerli ve yabancı uzman personel tarafından yönetildiği kaydedildi.
Zemin çalışmaları kapsamında zemin profilinin yerinde ve etkin tanımlanmasına elveren yaklaşık bin 20 numune çukuru ve 9 bin adet CPT (Koni Penetrasyon Deneyi) uygulaması yapıldı.
Zemine yönelik çalışmalar, jeotekniğin en yüksek mühendislik ve teknik standartları gözetilerek Otorite Havacılık Kuruluşları ve İdare’nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü) koordinasyon ve yönetiminde ilerliyor.
Proje için ilgili teknik konularda devlet üniversitelerinden de destek alınırken, 60’dan fazla mühendis ve teknik ekipten oluşan Türkiye’deki en kapsamlı zemin etüdü laboratuvarı da proje kapsamında faaliyetini sürdürüyor. Bu ölçekteki bir projede zemin çalışmalarının ve planlamanın önemini vurgulayan mühendisler, teknik çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirttiler.
Ülke tarihindeki en iddialı makine parkı kuruldu
Sadece zemin çalışmalarına yönelik olarak, büyük kısmı inşaatın sonraki aşamalarında kullanılmayacak, dev bir makine parkı yatırımı yapıldı.
Toplam 300 milyon avroya mal olan bu makine parkının içinde bin 200 adet yüksek tonajlı iş kamyonunun yanı sıra 150 adet 90 ton ağırlığında ekskavatör, 95 adet dozer, 70 adet greyder, 75 adet loader, 140 adet 25 ton ağırlıklı silindir ve benzeri ekipmanlar bulunuyor.
İlk etap 29 Ekim 2017’de hizmete girecek
Havalimanının ilk etabının Cumhuriyetin 94. yıl dönümü olan 29 Ekim 2017’de hizmete girmesinin planlandığını aktaran yetkililer, çalışmaları bu doğrultuda yürüttüklerini belirtti.
İstanbul’un kültürel ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanı master plan çalışmaları 2014’ün ilk yarısında tamamlanmıştı.
Bu kapsamda oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar ve 500’den fazla mühendis görev yapıyor.
Toplam 100 bin istihdam sağlayacak
Dünyanın en büyük havacılık merkezi olması hedeflenen İstanbul yeni havalimanı projesi, yılda 150 milyon yolcu kapasitesini karşılayabilecek şekilde ilerliyor.
Yap-İşlet‐Devret modeliyle yapılandırılan projede 25 yıllık işletim hakkı karşılığı, toplamda KDV dahil 26,2 milyar avro bedel devlete ödenecek.
Toplamda 100 binin üzerinde personelin çalışacağı öngörülen yeni havalimanı, yaratacağı katma değer ile 500 uçak kapasitesi, 6,5 milyon metrekare apron sahası ve 900.000 metrekare ana terminal büyüklüğü ve havalimanı mütemmimleri ile 150’den fazla havayoluna hizmet veren ve 400’e yakın noktaya uçuş gerçekleştiren yolcu ve yük taşımacılığında dünyanın yeni havacılık merkezi olacak.