Anasayfa / GÜNDEM / Bu film çok konuşulacak!
3 YOL - Bunyamin Mezarbasi

Bu film çok konuşulacak!

MEDYAGÜNDEM- Faysal Soysal’ın yapımı tamamlanmakta olan ilk uzun metraj filmi “3 YOL ”, çok konuşulacak.  Bosna ve Türkiye arasında geçen savaş karşıtı film,  bazı yönleriyle gerçek üstü bir dramı konu edinirken, diğer yandan, Bosna’da ve Türkiye’de insanların yaşadığı gerçek olaylardan esinleniyor. Yapımı tamamlanmakta olan film çok konu

T.C Kültür Bakanlığı’nın katkıları ve TRT ortak yapımı olarak çekilen “3 Yol”, “Kayıp Zaman Düşleri” (2007), “Annem Olduğum Gün”  (2006)  “Yasak Rüya”  (2005), ve “Saat Kaç”  (2008),  gibi pek çok kısa metrajlı filmi ile ulusal ve uluslararası platformlarda ödüller alan Faysal Soysal’ın uzun metrajlı ilk filmi.

Yönetmen filmde, Bosna’da yaşananlar sonrası hala yakınlarını bulamayan, onların izinden, umudu ve adaleti arayan insanları ve bu göreve gönül veren Türkiyeli bir şair ile vicdan sahibi Boşnak-Sırp bir psikoloğun, toplu mezarların gölgesindeki aşkını şiirsel bir anlatım tarzı ile konu ediniyor. “3 Yol” ayrıca, Mostar-Batman, Sarajevo-İstanbul, Poçitel-Hasankeyf gibi benzer mekanları bir araya getirmesinin yanında, savaşlardan ve bunalımlardan sonra ortaya çıkan krizlere, intiharlara, kaybedilen ahlak ve kültürel miraslara ve vicdan azaplarına işaret ediyor.

Senaryosu ve yapımcılığı da Faysal Soysal’a ait olan filmde, Türk oyuncuların yanı sıra yabancı oyuncular da yer alıyor. İzleyicide yarattığı gerçeklik ve samimiyet duygusu ile beğenilen oyuncu Turgay Aydın, 47. Altın Portakal Film Festivali’nde, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan Rıza Akın ve Türkiye’de rol aldığı ilk filmi olan 3 Yol’dan sonra “Kayıp Şehir” adlı dizideki ‘Kadir’ karakterini canlandıran Nik Xhelilaj bu filmde buluşuyor. Richard Gere ile “Av Partisi” adlı filmde rolleri paylaşan Kristina Krepela, “Body Complete” filmindeki performansı ile Bosna’nın en önemli oyuncularında olan Faketa Salihbegovic, Angelina Jolie’nin yönettiği “Kan ve Bal Ülkesinde” adlı filminin ardından, Türkiye’de, “Mavi Kelebekler” ve “Veda” dizisindeki ‘İrene’ rolü ile tanınan Boşnak aktris Alma Terzic ve Bosna savaşında masum sivilleri kurtaran gerçek kahraman, Bosna Kayıplar Komisyonu Başkanı Amor Masoviç de filmin başarılı oyuncuları arasında yer alıyor.

Filmin görüntü yönetmeni Şahin Sisic, ses tasarımı Burak Topalakçı (Zound; Kaybedenler Kulübü & 1453) kast direktörü, Harika Uygur, set ve kostüm tasarımları Baran Uğurlu’ya ait. Filmin kurgusu ise aynı zamanda ressam ve animatör olan İranlı sanatçı Farshad Nekoomanesh tarafından yapıldı.

Filmin ana sponsorları Türk Telekom ve THY.

Faysal Soysal kimdir?

1979 Batman doğumlu. 2000 yılında Eczacılık okumak için Tıp Fakültesi’ni yarıda bıraktı. 2007 yılında Tahran Sanat Üniversitesinde Sinema Yönetmenliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde ise Yeni Türk Edebiyatı bölümlerinde Yüksek Lisans yaptı.

2008 yılında New York Film Akademisi’ne katılan Soysal’ın Yönetmenliğini yaptığı 8 kısa filmi, 2 şiir kitabı ve 2 çeviri eseri bulunuyor.

Filmografi

“Yeryüzü Doktorları Filistin’de” Belgesel, 2010, 59’

”Saat Kaç” 2008, DV, 15’

“İthaca” 2008, 16mm, 7’

“İstanbul” 2008, 16mm, 4.20’

“Mizansen” 2007, 16mm, 2,30’

“Kayıp Zaman Düşleri” 2007, 35mm, 16’ – En İyi Film, En İyi Görüntü Ödülü, Marmara

Üniversitesi Kısa Film Festivali – En İyi Film Ödülü, 19. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali

Onur Ödülü, Tahran Uluslararası Kısa Film Festivali (İran) – En İyi Film Ödülü, Boston Türk Film

Festivali (ABD)

“Annem Olduğum Gün” 2006 DV, 11’ – 525. Gazete Özel Ödülü, Audio Visual Film Festivali (Azerbaycan)

“İthaki” 2005, DV, 15’

“Yasak Rüya”  2005, DV, 5’ – En İyi Film Ödülü, Qazvin (İran) Film Festivali – En İyi İnsan Hakları Filmi, Mazlumder Kısa Film Yarışması – En İyi Senaryo Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Kısa Çek Uzun Olsun Film Festivali – İkincilik Ödülü, Fatih Üniversitesi Kristal Klaket Film Festivali

Kitapları

“Kayıp Umudun İzinde” Tarkovski Sineması, Babek Ahmedi, Tercüme 2011

“Akdenizdeki Çöl” Sohrab Sepeheri & F.G. Lorca, Tercüme Şiirler, 2011

“Bir Ölünün Defteri”  Şiir, 2011

“Düşe Yağmalanan Hayal Kuyusu” Şiir, 2003

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir