1.17 Aralık’tan sonra başlatılan paralel temizlik hız kesmeden devam ediyor. Şimdi de Borsa İstanbul mercek altında.
2. Borsa İstanbul’un 17 Aralık’tan sonra Bank Asya’ya yaptığı 66 milyon liralık büyük jestin nedeni araştırılıyor.
3. Müfettişlerin hazırlayacağı rapor kapsamında Borsa İstanbul’da köklü bir yapılanmaya gidilmesi bekleniyor.
Devletin içindeki paralel yapı temizliği finansal kurumlarda tüm hızıyla devam ediyor. Başbakanlık Türkiye ekonomisinin belkemiği kurumlarda “acilen temizliğe ihtiyaç olduğu” tespiti yaptı. Bu kapsamda Borsa İstanbul’un 17 Aralık sonrası yüksek oranda mevduat çıkışı yaşayan Bank Asya’ya yaptığı jest mercek altına alındı. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun Borsa İstanbul’a yönelik incelemesi sürerken, 66 milyon liranın neden Bank Asya’ya yatırıldığı soruldu. Gelen yanıt ise “En iyi teklif Bank Asya’dan gelmişti” oldu. Borsa İstanbul’un bugün itibarıyla bu bankada parası bulunmadığı belirtilirken, Başbakanlık incelemesinin ardından kapsamlı bir değişikliğe gidilmesi bekleniyor.
OPERASYON SÜRÜYOR
İlgili bakanlık ve kurumların denetim birimleri harekete geçti. BDDK, SGK, SPK’nın ardından Maliye ile devam eden görev değişiklikleri diğer kurumlara da sıçradı. Ulaştırma, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlıkta da kan değişimi yaşanıyor. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın bürokraside vesayet kuran paralel yapıya ilişkin belge ve bilgiye dayalı raporları dikkate alınıyor.
TİTİZ İNCELEME
SPK yönetiminin neredeyse tamamı, Maliye’nin tepe yöneticilerinin ardından gözler Borsa İstanbul’a çevrildi. Kurumda alt personelden yönetime kadar kapsamlı bir değişim yaşanacağı belirtiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu da Borsa İstanbul’da inceleme başlattı. Edinilen bilgiye göre incelemeler, ilk etapta personel alımı ve ücretler, harcamalar, kârlılıkta düşük başlıkları ile sınırlı tutulacak. Borsada işlem gören şirketlerin tedirgin olmaması için incelemeler büyük titizlikle yürütülüyor. Müfettişlerin hazırlayacağı rapor kapsamında Borsa İstanbul’da yeniden yapılanmaya gidilecek.
KAMU BANKALARINA YATIRILIYORDU
Borsa İstanbul, kamu kurumu olduğu için daha önceden nakit fonlarını kamu bankalarında tutuyordu. Ancak SPK yasası ile Borsa İstanbul bir anonim şirket olarak kuruldu. Bu kapsamda, fonların daha yüksek kazanç sağlayacak şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla geçen yılın mayıs ayında düzenleme yapıldı. Borsa İstanbul’a ait fonlar, nakit akış tabloları dikkate alınarak vadesi geldiğinde ihaleye çıkılmak suretiyle en yüksek getiriyi taahhüt eden bankalara tevdi ediliyor. Ancak risk dikkate alınıyor. Bir bankaya yatırılacak en yüksek tutar mevcut plase edilebilir fonların en fazla yüzde 20’si ile sınırlı tutuluyor.
JEST SIKINTI YARATTI
Borsa İstanbul’a yönelik incelemelerin perde arkasında ise Bank Asya’ya yapılan jestin olduğu belirtiliyor. Kamuya ait kurum ve kuruluşlar, 17 Aralık operasyonundan sonra, bir bir siyasi tartışmaların odağındaki Bank Asya’dan mevduatlarını çekti. Borsa İstanbul’un ise 66 milyon liranın üzerinde parasını bu bankaya yatırdığı, bunun da ekonomi yönetiminde sıkıntı yarattığı biliniyor. (SABAH)