Bugün açılışı yapılacak Marmaray’ın sadece Türkiye’nin projesi olmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu’nun Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir projesidir. Medeniyetleri birbirine bağlayan bir projedir” dedi.
BAKAN YILDIRIM: TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN 90. YILINI MARMARAY’LA KUTLUYORUZ
153 yıllık hayal Marmaray, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve konuk ülke başbakanlarının katıldığı dev törenle açılacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyet’e ve dünyanın incisi İstanbul’a Marmaray’ı armağan edeceklerini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray’ı bugün saat 15:00’da hizmete açacaklarını söyledi. İki gün boyunca gazetecilere Marmaray’ı anlatan ve adeta deniz altından çıkmayan Bakan Yıldırım’ın dün katıldığı Uluslararası İpek Yolu Kongresi ve 10. Adam Konferansı’nda da gündem Marmaray oldu.
Marmaray ilk iki gün ücretsiz. Cuma tarifeli ve ücretli seferler başlayacak
Yıldırım, konferansta yaptığı konuşmada “Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu’nun Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir proje” dedi. Yıldırım, Türkiye’nin tarih boyunca İpek Yolu’nun ortasında yer aldığını anımsatarak, şunları anlattı: “Bunun için biz sorumluluğumuzun farkındayız. Bunun için iki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray’ı Boğaz’ın 62 metre derininden dünyada emsali görülmemiş mühendislik teknolojisiyle birleştirerek tamamladık ve hizmete açıyoruz. Bu proje Türkiye’nin projesi değildir. Sadece İstanbul’un toplutaşımasına hizmet verecek bir proje de değildir. Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu’nun Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir projesidir. Medeniyetleri birbirine bağlayan bir projedir. İpek Yolu, Batı ile Doğu medeniyetlerinin buluştuğu bir yoldur.
Bu arada Başbakan Başmüşaviri Aydın Ünal, Marmaray’ın bugün ve perşembe günü ücretsiz olacağını sosyal paylaşım sitesinde kişisel hesabından açıkladı. Ünal ayrıca tarifeli ve ücretli seferlerin 1 Kasım cuma günü başlayacağını duyurdu.”
153 yıllık tarihi serüvende final günü
1860 Abdülmecid’in rüyası
Marmaray’ın 153 yıllık uzun ve zorlu bir yapım öyküsü var. İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. II. Abdulhamid döneminde de projelendirildi.
1902 İlk tasarım yapıldı
İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönemlerde daha ileri düzeyde değerlendirildi. 1902’de İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryolu tüneli öngörülüyordu, ancak deniz dibi üzerine yerleştirilen tünelden bahsedildi.
1987 Fizibilitesi gerçekleştirildi
1987’de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda bugünkü projede belirlenen güzergah, en iyi güzergah olarak belirlendi. 1987 yılında ana hatlarıyla belirlenen proje, 1998 yılında tamamlandı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası arasında bir finansman anlaşması imzalandı.
2004 Kazma vuruldu
Ağustos 2004’te Türkiye’nin 1.5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu. Temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, o dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Abdullah Gül ve Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe’nin de katıldı.
2006 Tünel delme işlemi başladı
Projenin tünel delme işlemlerinin başlaması nedeniyle Kadıköy’de tören düzenlendi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
2007 Tüp tünel batırıldı
Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, Ulaştırma, Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı. Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise yine Yıldırım katıldığı törenle Eylül 2008’de yerini aldı.
2012 Ray kaynağı yapıldı
Türkiye’nin 150 yıllık rüyasında, yeni bir dönüm noktası da 15 Ocak 2012’de Ayrılıkçeşme tünel girişinde gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, Ayrılıkçeşme’de Marmaray’ın ilk ray kaynağını yaptı.
2013 Erdoğan, makinist koltuğunda
Sadece Anadolu ve Avrupa yakalarını değil, bir anlamda, Pekin ile Londra arasını kesintisiz demiryolu hattı ile birleştirecek Marmaray Projesi’nde ilk test sürüşü 4 Ağustos 2013 tarihinde yapıldı. İlk test sürüşünde makinist koltuğunda Başbakan Erdoğan oturdu. Erdoğan, kendi kullandığı trenle İstanbul Boğazı’nın altından Asya yakasından Avrupa yakasına geçti.
Emlak piyasasına hareket getirecek
Marmaray, Yenikapı-Sirkeci-Üsküdar hattında gayrimenkul piyasasına ciddi bir hareket kazandıracak. İlk etapta boğaz geçiş bölgesinde belirtilen istasyonların çevresindeki bölgelerde birim metrekarelerde artış bekleniyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı “Projenin Anadolu Yakası’ndaki ilk durak noktası olan Üsküdar’da kiraları en az yüzde 10 ila yüzde 15 arasında yükseltmesi öngörülüyor” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan farkı diyeceğim demesini de, hemen yalaka damgası yiyeceğiz, neden, adam hazımsız, daha cümle bitmeden yapıştırma refleksinden başka hiçbir azasını geliştirmemiş, geliştirememiş! Evet, Recep Tayyip Erdoğan farkı! Sayın Başbakanımızı Cumhuriyetle, rejimle sorunlu göstermeye çalışan zavallılar; bu açılışı belediye seçimlerine bir hafta öncesine getirip, seçim yatırımı yapabilir miydi, yapardı. Neden yapmayıp da Cumhuriyet bayramına denk getirip, Cumhuriyete armağan etti diye manşet atamıyorsunuz, atamadınız? Yapamazsınız! Bu projeyi Cumhuriyete armağan eden Başbakanımıza çıkıp söyleyecek lafınız var mı? Yok! Bundan sonra suçlayacağınız malzemeniz var mı? Yok! Artık gazetelerinizin manşetlerinden yemek tarifi verme vakti gelmiştir. Yürrrü! Ancak gidersiniz taş devrinin taş arabaları